İşçisini ayda 400 liraya ev sahibi yapacak

Güncelleme Tarihi:

İşçisini ayda 400 liraya ev sahibi yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2013 12:16

Temizlik işçilerine ‘ev’ müjdesi. Şanlıurfa Belediyesi, 6 milyonluk arsayı işçilerin kooperatifine 200 bin liraya sattı. Kıdem tazminatları peşinata sayılan ve asgari ücret alan işçiler, ayda 400 liraya ev sahibi olacaklar. Evlerin ödemeleri, gelecek yıl Şubat’taki teslimin ardından başlayacak.

Haberin Devamı

Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa’yı Türkiye’nin en temiz kentlerinden biri haline getiren temizlik işçilerine ‘ev hediyesi’ ile teşekkür edecek. Bizzat başkan tarafından hazırlanan proje çerçevesinde belediyenin temizlik işlerini yürüten Albayrak Temizlik Firmasında taşeron olarak çalışan 600 işçi ‘kolay yoldan’ ev sahibi olacak.

75 BİN LİRALIK KONUT, 40 BİN LİRAYA

Yaklaşık 5 bin kişinin yaşayacağı şekilde yapılacak 600 konutun, maliyeti 75 bin lira olmasına karşın işçilere 40 bin lira bedelle satılacak. Belediye yetkilileri, bu nasıl mümkün olacak, sorumuz üzerine formülü şöyle anlattılar:

/images/100/0x0/55eb137ff018fbb8f8a97840

Haberin Devamı

“Şehir Merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Yenice Bölgesi’nde belediye ait 35.5 dönüm arsa, Temizlik İşçilerinin kurduğu kooperatife satıldı. 6 milyon lira değerindeki arsa Belediye Encümeni kararıyla kooperatife 200 bin liraya verildi. Ayrıca sitenin altyapı, kanalizasyon, içme suyu, yol, kaldırım, çevre düzenlemesi gibi işleri de belediye tarafından yapılarak, maliyetin işçiler açısından düşmesi sağlandı.”

Bunun yanı sıra sitenin market, fırın, eczane gibi ticari alanlarının da satılarak kooperatife devredileceğini belirten yetkililer, konut temelinin Şubat ayında atılacağını belirttiler. Önümüzdeki yıl Şubat ayında da teslimatın yapılacağını açıkladılar.

ASGARİ ÜCRETLE 40 BİN LİRA NASIL ÖDENECEK?

Peki ama ayda 774 lira maaşla işçiler 40 bin lirayı nereden bulup, ödeyecekler? Öncelikle işçilerin 10 bin lira peşinat yatırmaları gerekiyor. Bunun büyük bölümü ise kıdem tazminatlarından tahsil edilecek. Belediye yetkilileri, işçilerin tazminatlarının çalışma sürelerine göre 4 ila 6 bin lira civarında tuttuğunu belirterek, “Yani bir işçimizin tazminatı 6 bin lira tutuyorsa onun 4 bin lira daha ilave ederek 10 bin lirayı tamamlamasını isteyeceğiz” dedi.

AYLIK TAKSİTLER 400 LİRA

Belediye işçilerin kalan 30 bin lirayı ödeyebilmesi için de bankalarla bir dizi görüşme yapmış. En son Finansbank ile masaya oturulmuş. Aylık 0.8 civarında olan konut faizinin Şanlıurfa Belediye işçilerine 0,55 ila 0,6 civarında faizle 9 yıl vadeli olarak verilmesi üzerinde anlaşma sağlanmış. Aylık taksitler ise yaklaşık 400 lira olarak belirlenmiş.

Haberin Devamı

Peki ama zaten kirada oturan bu insanlar, hem kira ödeyip hem ev taksitini nasıl ödeyecekler? Onun çaresi de bulunmuş; taksitler evlerin tesliminden sonra başlayacak. Yani 2014 yılı Şubat ayında evler teslim alınıp, oturmaya başladıktan sonra kredi taksitleri de ödenmeye başlayacak.

Bugüne kadar çok sayıda projeye imza attığını belirten Fakıbaba, kendisini en çok mutlu eden projenin temizlik işçilerini ev sahibi edecek bu proje olduğunu söylüyor. “Temizlik işçilerini evladım gibi görüyorum. Eşiniz ve çocuklarınızı yaşanabilir bir ortamda yaşatmak bizlerin görevi” diyen Fakıbaba, bu projenin diğer belediyelere de örnek olmasını umduğunu ifade ediyor. Diğer işçilere de benzer bir proje yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise, “Önce çorbayı içelim sonra salata ve yemeğe geçeriz. Temizlikle başlayalım diğerleriyle devam ederiz” yanıtını veriyor.

Haberin Devamı

KONUTLAR NASIL OLACAK?

Proje, 9 katlı 15 blok halinde 600 daireli bir site olarak planlanıyor. Her bir konut brüt 97 metrekare olacak. 2 oda 1 salondan oluşan konutlarda ısı yalıtımının yanı sıra duş kabini, vestiyer, mutfak dolabı gibi her türlü donanımlar olacak.

KÜÇÜK MÜ?

İşçilerin ortalama 6 çocukları olduğu düşünüldüğünde 8 kişilik bir ailenin 2 oda 1 salon eve nasıl sığacakları sorusu akla gelirken belediye yetkilileri, bunun bir başlangıç olacağına dikkat çekiyorlar. “Düşünsenize bu insanlar için ev sahibi olmak bir hayal. Biz bu projeyle onların umutlarını yeşertiyoruz, sağlıklı ve nitelikli konutlarda oturmalarının önünü açıyoruz. Evet, belki küçük ama kendilerinin olacak” diyorlar.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!