İşçi memura ezilmeyecek

Güncelleme Tarihi:

İşçi memura ezilmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 22:49

Hürriyet’in dün duyurduğu, bugün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan kamu işçilerinin zam oranı belli oldu. Başbakan Yıldırım, işçinin en düşük maaşının memurun altında olmayacağını belirtirken, eksik varsa da tamamlanacağını vurguladı.

Haberin Devamı

KAMUDA çalışan 192 bin işçinin 2017 ve 2018 yıllarını kapsayan zam oranları belli oldu. İşçilerle imzalanan sözleşmenin detaylarını Başbakan Binali Yıldırım açıkladı; kamu işçilerinin alacağı zam 2017 yılı için ilk 6 ay yüzde 7.5 ikinci 6 ay yüzde 5, 2018 için ise ilk 6 ay yüzde 3.5 ikinci 6 ay 3.5 olurken, brüt maaşı 3 bin liranın altında olan kamu işçisine seyyanen 90 lira ek zam verilecek. Ayrıca kamu işçilerine bir defaya mahsus temmuzda 750 lira ödenecek. Yıldırım, “Anlaşma ile kamu işçisinin en düşük maaşı memurun en düşük maaşının altında olmayacak” dedi.

Başbakan Yıldırım, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Türk-İş Başkanı Ergun Atalay ile birlikte Çankaya Köşkü’nde yapılan imza törenine katıldı. Sözleşmenin 1 Ocak 2017’den geçerli olacağını belirten Yıldırım, “Bu görüşmeler esnasında ciddi bir anlayış içerisinde olgunlukla karşılıklı görüşmeler bugüne kadar devam etmiş ve işçi sendikalarımızın çalışanlar adına talepleri hükümetimizin ülkemizin imkanları nispetinde azami oranda karşılanmaya çalışılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Toplu iş sözleşmesinin 2017 ve 2018 yıllarını kapsadığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

BİR KERELİK 750 TL

“Gerek ilk yıl gerekse ikinci yılda gerçekleşen enflasyona göre ayarlama da yapılacaktır. Diyelim ki enflasyon bunun üzerinde çıktı, o zaman aradaki fark ödenecektir. İlk ödenek bir sefere mahsus olmak üzere 500 liradan 750 liraya yükseltilmiştir. Yüzde 50 artış gerçekleşmiştir. Ayrıca brüt çıplak ücreti 3 bin liranın altında olan işçilerimize 90 lira ilave artış sağlanmıştır. Önce iyileştirme sonra zam yapılacak yani iki ayrı zam yansıyacak bu kişilere.”

Yıldırım, bu çerçeve anlaşma ile kamu işçisinin en düşük maaşı memurun en düşük maaşının altında olmayacağını ve eksik varsa tamamlanacağını vurgulayarak “Dolayısıyla memur işçi arasındaki taban ücret böylece eşitlenmiş olacak ve aradaki fark kaldırılmış olacaktır” dedi.

Bakan Müezzinoğlu da, önümüzdeki günlerde de Hak-İş ile imza atılacağını söyledi.  Başbakan Yıldırım’a desteği için teşekkür eden Müezzinoğlu, “Çalışan kardeşlerimizin mutlu olacağı bir imza aşamasına geldik” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

TAŞERON ÇÖZÜMÜ MÜJDE OLACAK

 

BAŞBAKAN Yıldırım’dan taşeron ve geçici işçilerin sorunlarının çözümüne yönelik adımlar beklediklerini aktaran Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, çözümün müjde olacağını belirtti. Atalay, “Türk-iş yönetimi ve kamu koordinasyon kurulu ile uzun süren pazarlıklar neticesinde arzu ettiğimiz bir şeyin altına imza atıyoruz. Taşeronlarla ilgili çalışmalarınızı biliyorum. Taşeronlardaki arkadaşlarımız devletin çatısı altında olsun. Aradaki alıcılara ne veriyorsanız yüzde 10 altını bize verin. Taşeron problemini çözersek bizde, ülke de rahatlar. Geçici işçilerle ilgili konu var. Kamu da 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerimiz var” dedi.

Haberin Devamı

EKİP GELSİN BAKALIM

Başbakan Binali Yıldırım, toplu sözleşme imzasından önce “Ekip gelsin bakalım” diyerek toplu sözleşme görüşmelerini yürüten tarafları yanına çağırdı ve fotoğraf çektirdi. Fotoğraf karesine salonda bulunan sendika temsilcileri de girdi.

BAKMADAN GEÇME!