İş yaratmanın maliyeti 785 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

İş yaratmanın maliyeti 785 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2005 17:34

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mevcut işsizler, her yıl işgücü piyasasına katılanlar ve köyden kente göç dolayısıyla ortaya çıkan toplam 15 milyon 700 bin düzeyindeki işsize iş yaratabilmek için toplam 785 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında soruları yanıtlarken, Türkiye’de 5 milyon kişinin işsiz olduğunu, her yıl istihdam piyasasına 700 bin kişi girdiğini ve bir de tarımda yapılacak reforma paralel olarak 10 milyon kişinin köyden kente göç edeceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, 5 milyon işsize iş bulabilmek için 250 milyar dolar, işgücüne yeni katılan 700 bin kişiye iş bulabilmek için 35 milyar dolar ve tarımdan kopacak 10 milyon kişiye iş bulabilmenin de 500 milyar dolarlık yatırım gerektirdiğini söyledi.
"VERGİ YASALARININ YENİDEN YAZILMASI DOĞRU"
Hisarcıklıoğlu, vergiler artırıldıkça kayıtdışı ekonomi ve vergi kayıp kaçağının da aynı paralelde artacağına dikkat çekerken, vergi alanında sorunun sadece yükseklik olmadığını aynı zamanda sistematiğinin de bozulduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Kurumlar vergisi son 20 yılda 190 sefer değişmiş. Bunu mükellef olarak tüketici olarak bu işin içinde yaşayan birisi olarak takibetme şansımız var mı, sistematiği bozulmuş. Vergi yasalarının yeniden yazılması, sistematiğinin belli bir prensip dahilinde oturtulmasını olumlu buluyoruz. Bununla ilgili çalışmayı da TOBB olarak destekliyoruz" dedi
"BİZDE KALIP MALIP KALMADI"
Hisarcıklıoğlu, kurumlar vergisinde indirime gitmenin çok doğru olduğunu söyledi. Yatırım ikliminin düzeltmesi ve kayıtdışı ekonominin ortadan kaldırılması için verginin ödenebilir hale getirilmesi ve sistematiğinin de belli kalıba oturtulması gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Bizde kalıp malıp kalmadı. Tamamıyla 20 yıl önceki Kurumlar Vergisi Yasasıyla aynı kanunu 190 sefer değiştirirseniz, tamamıyla laçka olmuş durumda" dedi.
"YÜKSEK VERGİ DOLAYLI VERGİLERİ ARTIRIYOR"
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kurumlar vergisinin yüzde 80’ini, mükelleflerin yüzde 1’inin ödediğine ve Türkiye’de yüzde 70 olan dolaylı vergi oranın Avrupa’da yüzde 40 düzeyinde bulunduğuna işaret ederek, "Kurumlar vergisi ve gelir vergisinin sistematiğini ve oranlarını yüksek tuttuğundan dolayı buradan alamadığımızdan vergiyi dolayı olarak halkın üzerine yansıtıyoruz. Türk halkının refahı hissedememesi, büyümeyi hissedememesinin sebebi bundan kaynaklanıyor" dedi.
"YATIRIM İNDİRİMİ DEVAM ETMELİ"
AB kuralları çerçevesinde bakıldığında yatırım indirimi diye birşey olmadığını ancak teşvikler bulunduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak sektörel ve bölgesel teşviklerin uygulanmasından yana olduklarını söyledi.
Yatırımlarda, geçen yıla göre bir azalma trendine girildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Ülkemiz açısından gerek cari açık gerekse istihdamın sorunlarının çözümü açısından iyi değil" dedi.
"SADECE VERGİ İNDİREREK KAYITLI EKONOMİYE GEÇEMEZSİNİZ"
İstihdam üzerindeki maliyetlerin yüksekliğinden yakınan Hisarcıklıoğlu, asgari ücret için işçi ve işverenin ödediği vergi oranının yüzde 70 düzeyinde bulunduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, bu oranın AB ülkelerinde yüzde 25, OECD ortalamasının ise yüzde 20 düzeyinde bulunduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Otomatikman neyi teşvik ediyorsunuz, kayıtdışı ekonomiyi teşvik ediyorsunuz. Sadece kurumlar vergisini yüzde 20’ye indirmekle siz kayıtlı ekonomiye geçemezsiniz. İstihdamın üzerinde bu kadar vergi yükü olduğu zaman siz işsizliği otomatikman teşvik ediyorsunuz" dedi.
Son 10 yılda sosyal güvenlik sisteminin açıklarının 50 milyar dolar, 2005 yılında ise 15 milyar dolar olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Biz bu kadar vergi ödüyoruz, artı sistem 15 milyar dolar açık veriyor. Demek ki burada bir sıkıntı var. Bizim üzerimizdeki yüklerin aşağıya indirilmesi için ve bu kadar açık vermemek için sosyal güvenlik reformunu bugün değil üç sene önce yapmış olmamız lazımdı. Biz hala 2005 bitti konuşuyoruz, 2006’ya bıraktık, reform ancak 2007’de olacak. Bizim bu yüklerle mücadele etmemiz çok zor" dedi.
Hisarcıklıoğlu, erken seçim olacağı yönünde bir beklenti içinde olmadıklarını belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile TÜSİAD arasında yaşanan gerginlik hakkında "Herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum" yorumunu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!