İş kazalarının maliyeti ağır

Güncelleme Tarihi:

İş kazalarının maliyeti ağır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Her yıl binlerce çalışanın sakat kalmasına veya ölmesine neden olan iş kazalarının ekonomiye maliyeti de ağırlığını koruyor. 1992-1996 döneminde iş kazalarındaki yüzde 37.8 azalışa rağmen, sadece 1996'da bir milyar 775 milyon dolarlık genel kaybının meydana geldiği belirlendi. Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) uzmanlarından İsmail Hakkı Şamdancı tarafından Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) verilerine dayanılarak yapılan araştırmaya göre, 1996 yılında iş kazalarındaki toplam değer kaybı 144 trilyon lirayı (o yılki kurla bir milyar 775 milyon doları) buldu. Söz konusu toplam değer kaybı rakamının dağılımına bakıldığında, araç-gereç-malzeme kaybının 45.44 trilyon, iş kazası ve meslek hastalığı dolayısıyla oluşan fiili giderlerin (değişken giderler) 11.3 trilyon ve ulusal ekonomik kaybın 87.22 trilyon lira olduğu görülüyor.

Sabancı, sermaye tavanını artırıyor

SABANCI Holding, kayıtlı sermaye tavanını 250 trilyon liraya çıkarıyor. Sermaye Piyasası Kurulu, Sabancı Holding'in kayıtlı sermaye tavanını 50 trilyon liradan 250 trilyon liraya yükseltmek için yaptığı başvuruyu kayda aldı. Holding'in 1998-2000 yılı arasındaki dönemde sırasıyla 89.9, 50 ve 60 trilyon liralık sermaye artırımı planladığı bildirildi.

Çanakkale geçişi için ilk adım

ÇANAKKALE Boğazı'na inşa edilecek asma köprü için, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımcı firma grubuna niyet mektubu verildi. ‘‘Yap-işlet-devret’’ modeliyle yaptırılacak köprüye, İngiltere, İspanya ve Danimarka firmalarının yer aldığı konsorsiyum talip oldu. Çanakkale'ye yaptırılacak boğaz köprüsüyle ilgili ilk adımı atan Karayolları Genel Müdürlüğü, üç ülkeden firmaların yer aldığı uluslararası bir konsorsiyuma ‘‘niyet mektubu’’ verdi. Yap-işlet-devret modeline göre inşa edilmesi planlanan köprünün yapımına, İspanyol Dragados, İngiliz Amec ile Danimarkalı Monbero Thorste firmalarının oluşturduğu konsorsiyum talip olurken, yapımı dönük müzakereler tamamlanma aşamasına geldi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!