İş için girişimde bulunan 'işsiz' yoksulluğu devralan 'kronik yoksul'

Güncelleme Tarihi:

İş için girişimde bulunan işsiz yoksulluğu devralan kronik yoksul
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2013 12:06

SOSYAL Politika Kavramları Sözlüğü hazırlayan Kalkınma Bakanlığı yoksulluğa, “mutlak, göreli ve kronik” olarak yeni tanımlar getirdi. Bakanlık kronik yoksulluğu “Nesilden nesile geçen yoksulluk” olarak tanımlarken, işsiz kişiyi “İş aramak için girişimde bulunmuş kişi” olarak tarif etti.

Haberin Devamı

 
“Sosyal kalkınma alanında yaşanan terminoloji karmaşıklığını gidermek için hazırlanan sözlükte ekonomi alanında hayatımıza giren ilginç kavramlara yer verildi. “Eşit işe eşit ücret”, “asgari ücret gibi sosyal hayat ve ekonomiyle ilgili birçok ilginç tanımın yer aldığı sözlükteki bazı başlıklar şöyle:

BELİRLENEN EN DÜŞÜK ÜCRET

Asgari ücret: Ücretli çalışanların yaşamını insan onuruna yaraşır biçimde sürdürmesini sağlamak için belirlenen ve ülke genelinde belirlenen en düşük ücrettir.

Eşit işe eşit ücret: Aynı işyerinde aynı değerde işleri, aynı verimle görenlerin ücretleri arasında bir farklılık bulunmamasıdır.

İnsana yakışır iş: Adil düzeyde gelir, iş güvenliği ve tüm çalışanlar için eşit fırsatla eşit muamele ortamı sağlayan iştir.

GİRİŞİMDE BULUNMUŞ “İŞSİZ”

Haberin Devamı

İşsiz: Belirli bir referans dönemi içinde istihdamda olmayan, iş aramak için son 3 ayda iş arama kanallarından en az birini kullanmış olan kişidir. Yani herhangi bir girişimde bulunmuş ve iş bulduğu takdirde 15 gün içinde işbaşı yapabilecek durumda olan yetişkindir.

Toplumsal baskı: Bireyin doğuştan getirdiği özellikleri, ait olduğu kültürün gelenek ve göreneklerine uygun davranışları ve tercihleri gibi kimi özelliklerinden dolayı çevredeki kişilerin baskısını bakış, duruş, tavır ve davranış olarak hissetmesidir.

Yoksulluk: Gıda, temiz içme suyu, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçların dahi karşılanamamasının karakterize ettiği durumdur.

BABADAN OĞULA “DEVİRLİ”

Mutlak yoksulluk: Yalnızca yaşamaları için gerekli olan asgari düzeydeki barınma, gıda, ve giyim masraflarını karşılayabilecekleri gelir düzeyinde bulunan insanların durumudur.

Göreli yoksulluk: İçinde yaşanılan toplum tarafından makul olarak nitelendirilen yaşam standartlarının altında yaşayan insanların durumudur.

Kronik yoksulluk: Bir kişi, hanehalkı ya da topluluğun maruz kaldığı yoksulluğun uzun zaman sürmesi ve nesilden nesile devredilmesi durumudur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!