İş dünyasından Avrupa'ya vize tepkisi

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasından Avrupaya vize tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2014 11:03

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları son yıllarda pek çok ülkeye vizesiz girmeye başladı. Fakat Avrupa Birliği sınırları içinde dolaşımı sağlayan Schengen vizesi hala iş dünyası ve vatandaşlar için büyük bir sorun teşkil ediyor. Konuyla ilgili olarak dün çarpıcı bir rakam ortaya çıktı. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk vatandaşlarının 2009-2012 yılları arasında Schengen vizesi için toplam 140 milyon euro ödemek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. Bu bedel söz konusu zaman diliminde Schengen vizesi için en çok para ödeyen beşinci ülkeyi Türkiye yaptı. İş dünyası da bu duruma oldukça tepkili…

Haberin Devamı

İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, vize konusunda her zaman muzdarip olduklarını söylerek, "İşadamı olarak her yıl bir çok kez giriş çıkış yapmamıza rağmen 6 aylık vizeyi zar zor veriyorlar. Bu bir rant kapısı mı eziyet kapısı mı bilemiyorum. Ama Avrupalıların bu konudaki samimiyetsizliğini her zaman dile getiriyorum. Dünya menfaat dünyası olmuş ve herkes kendisine göre oynuyor. Bizde kraldan fazla kralcı bazı bürokrat arkadaşların uygulamaları ile Türkiye gerek Gümrük Birliği gerek diğer anlaşmalarla zarar görüyor. Ben AB'nin bizimle samimi olduğuna hiç inanmıyorum. Önemli olan ticaret yapmaksa bizim daha çok ilişki kuracağımız vize serbestisi olan ülkelerle ticareti geliştirebiliriz” diye konuştu.

‘ONLAR DA ÇEKMELİ’
Mete ayrıca “Biz vize olduğu için Avrupa'ya rahat rahat oraya gidemeyeceğiz ama onlar istediği gibi gelecek. Yok böyle bişey. Bizim ne eksiğimiz var da onlar gelecek biz gelemeyeceğiz. Biz bu eziyeti çekiyorsak onlar da çekmeli” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘BİR AN ÖNCE KALDIRIN’

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz ise AB üyesi ülkelere uygulanan vizelerin bir an önce kaldırılmasını istedi. Kopuz "Avrupa Birliği her zaman olduğu gibi Türkiye'ye vize konusunda da çifte standart uyguluyor. AB'ye üyelik yolunda pek çok üye ülkeden bile ekonomik, sosyal ve demokratik açıdan önde olan bir Türkiye'ye vize yoluyla çıkarılan engel, hakikaten düşündürücü ve can sıkıcı. Mallarımız AB ülkelerinde dolaşıyor, bizim vatandaşımız ise vize almak zorunda. Vizeye, geride kalan yıllarda ödediğimiz para, başlı başına bir ekonomi olmuş. Son 10 yılda ekonomimizin kazandığı ivme, ülkemizdeki refah sonucunda Avrupa'ya ziyaretler arttığı için bu vatandaşımıza ödetilen fatura ise, ciddi boyutlara geldi” dedi.

‘EZİYETLİ BİR SÜREÇ’

Vizenin mali faturasının yanı sıra vize almanın eziyetli bir süreç olduğunu ifade eden Kopuz, “İşadamları olarak vize konusundaki şikayetimiz daha büyük. Çünkü, AB üyesi bir ülkenin işadamı Türkiye'ye gelirken elini kolunu sallaya sallaya geliyor, Türk misafirperverliği ile karşılanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, “Türkiye 21. yüzyılda yükselen bir değer. Türkiye’de siyasi istikrar devam ettiği sürecek ekonomik Avrupa Birliği’nin maskeli balodan çıkıp Türkiye’nin yükselen bir değer olduğunu görmesi gerekiyor” dedi. Türkiye’nin AB ile vize macerasının 1960 yılından beri devam ettiğini belirten Koca, “AB açısından bize uygulanan vize olumsuz bir davranıştır. Almanya’ya bugün işçi olarak gidenlerin çocukları bugün patron seviyesinde işler yapıyorlar, bunları görmek lazım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!