İş dünyası güneşe ısındı

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası güneşe ısındı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 07:00

Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre 2035’e kadar güneş enerjisi kapasitesi yaklaşık yüzde 45 artarak 52.9 gigavata ulaşacak.

Haberin Devamı

Kamudan özel şirketlere, yerel yönetimlere kadar birçok kuruluş, arka arkaya GES yatırımı yaparak bu hedefi doğruluyor.

DEVLER SIRADA

Son aylarda çok sayıda sektörden şirketin GES projeleri için başvurması dikkat çekti. Firmaların öncelikli tercihleri Van, Şanlıurfa, Manisa, Uşak, Afyon, Ankara Şereflikoçhisar, Balıkesir Bigadiç, Afyon, Konya, Karaman, Adana gibi şehirler oldu. Abdullah Tivnikli’nin şirketi Eksim Enerji’nin Şanlıurfa, Kilis’te çok sayıda projesi olduğu görülürken nisan ayında ÇED süreci başlayan, sonuçlanan, halkın katılımı toplantısı aşamasına geçen devler arasında Tosyalı, Limak, İçtaş, Zorlu Elektrik, Turkcell, Yayla Gıda, Çilek Mobilya gibi şirketler yer aldı.

Türkiye’nin Haziran 2022 sonu itibarıyla güneş enerjisine dayalı elektrik kurulu gücü 8 bin 479 megavata ulaştı.

Haberin Devamı

İşte GES’te enerji tasarrufuna taşıyan üç önemli yatırım...

1) ERDEMİR VAN’A 1.9 MİLYARLIK 6 GÜNEŞ SANTRALI KURACAK

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın (ERDEMİR), Van’ın Başkale ve Erciş ilçelerinde altı güneş santralı kurması için ÇED süreci başladı.

Erdemir, Türkiye’nin güneşli gün sayısı ve güneş enerjisi verimliliği en yüksek şehirlerinden olan Van’da yapacağı altı santral için üç ayrı ÇED dosyası hazırladı. Projelerden ilki Başkale Erek köyüne kurulacak olan Erdemir-1 GES oldu.

12 Nisan’da ÇED süreci başlayan yatırım için, 15 hektarlık bir şahıs arazisi kiralanarak, yılda 18 milyon 700 bin kwh elektrik üretmek üzere Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ ile sözleşme imzalandı.

210 milyon 176 bin TL’lik yatırım kapsamında 23 bin 452 adet panel kullanılacak. Başkale Tepebaşı Mahallesi’ne yapılacak dört santral için yine şahıs arazisi kiralandı. Toplam 147 bin 550 adet panel kullanılacağı ve 1 milyar 322 milyon TL’lik yatırım yapılacağı bilgisi dosyada yer aldı.

Van Erciş Çatakdibi köyüne kurulacak Erdemir-6 GES projesi içinse ÇED süreci 5 Nisan’da başladı. Erdemir, Van’da kuracağı altı güneş santralı için yaklaşık 1.9 milyar TL yatırım yapacak.

2) İŞ BANKASI’NDAN GES YATIRIMLARINA DESTEK

Türkiye İş Bankası, sürdürülebilir kalkınma için yeşil ekonomiye verdiği desteklere bir yenisini ekledi. Banka, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA)  biri olan “Erişilebilir ve Temiz Enerji” hedefi ve sorumlu bankacılık ilkeleri gereğince yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve kaynak verimliliği projeleriyle sıfır karbon ekonomisine geçiş için finansman sağlıyor. KOBİ’ler isbank.com.tr üzerinden ulaşılan bir panelle konum, fatura ve tesis bilgilerini girerek çatı, cephe ve arazi tipi lisanssız GES yatırımları için ücretsiz ön fizibilite raporu çıkarabilecekler.

Haberin Devamı

Raporda, KOBİ’lerin GES yatırımı yapmaları halinde elektrik faturalarından elde edecekleri tasarruf tutarı ve yatırımların ne kadar zamanda amorti edilebileceği de hesaplanıacak. İş Bankası’nın, KOBİ’lerin elektrik giderlerini azaltmak için yapacakları öz tüketim amaçlı çatı, cephe ve arazi tipi GES yatırımlarının finansmanına yönelik sunduğu İş’te Güneş Kredisi için de yine panel üzerinden talep alınıyor.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Bankalar ve finansal kuruluşlar, özellikle KOBİ düzeyindeki işletmelerin yeşil dönüşümlerini destekleme, onların bu süreçte ihtiyaç duyacakları finansmanı sağlama noktasında katkı sunabilirler. Yeşil ekonomiyi destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

3) SELÇUKLU BELEDİYESİ GES İLE 20 BİN 203 AĞACI KURTARDI

Konya Selçuklu Belediyesi hizmet binası çatısı ve Kelebekler Vadisi’nde yaptığı GES çalışmalarıyla 1 milyon 726 bin 684 kW elektrik üretti.

Bu sayede yüzde 18 enerji tasarrufu sağlandı. Üretilen elektriğin yanında 1067 ton karbon salınımı engellenirken, bu oran 20 bin 203 ağacın doğada kalmasına denk geliyor.

Belediye hizmet binasında kurulan 120 kWe’lik GES sistemi ile elektriğin 423 bin 320 kWh’lik kısmı güneş enerjisinden üretilerek binanın ihtiyacı olan elektriğin yüzde 15’i buradan karşılandı. Kelebekler Vadisi’nde kurulan 360 kWe sistemli GES panelleri sayesinde ise Tropikal Kelebek Bahçesi’nin elektrik ihtiyacının 1 milyon 303 bin 364 kWh’lik olan yüzde 75’lik kısmı karşılanmış oldu.

Haberin Devamı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, konuyla ilgili açıklamasında “Belediyemizin bütün tesislerinin elektrik enerjisi ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi sistemiyle üretmeyi hedefliyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı istiyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!