İş Bankası şube müdürlüğünden Vakıfbank’ın ‘tepe’sine zıpladı

Güncelleme Tarihi:

İş Bankası şube müdürlüğünden Vakıfbank’ın ‘tepe’sine zıpladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 00:00

Vakıfbank’ta 5 yıldır genel müdür olarak görev yapan Bilal Karaman’ın yerine İş Bankası’nın Balmumcu Şube Müdürlüğü görevini yürüten hemşehrisi Süleyman Kalkan atandı. 27 yıllık bankacı olan Kalkan’ın bir başka bankanın şube müdürüyken, Vakıfbank’ın genel müdürlüğüne atanması dikkat çekici bulundu.

Haberin Devamı

İki bankaya da sürpriz
Vakıfbank’ta yönetim değişikliğinden bir süredir söz edilmesine karşın, Süleyman Kalkan’ın ataması hem bu bankada da hem de İş Bankası’nda ‘sürpriz gelişme’ olarak karşılandı. Vakıfbank’ta yeni genel müdür olarak Vakıfbank’ın iştiraki Güneş Sigorta’nın Genel Müdürü İlker Aya ile Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yarız’ın adı geçerken, son dakikada Kalkan’ın adı açıklandı. İş Bankası yönetimi ise, Vakıfbank Genel Kurulu’ndan iki gün önce emeklilik dilekçesini veren Balmumcu Şube Müdürü’nün bu bankaya genel müdür olarak atandığından, basın aracılığı ile haberdar oldu.
Aslında kamu bankası değil
Vakıflar Bankası, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan’a bağlı olmasına karşın, aslında bir kamu bankası değil. Sermayesinde Hazine payı bulunmuyor. Ancak yine de Vakıfbank Genel Müdürü’nün atanmasında Başbakan’ın onayı gerekiyor. Bu durum da Vakıfbank’ın konumundan kaynaklanıyor. Ana sözleşmesinde “hususi hukuk hükümlerine tabi” olduğu belirtilen Vakıflar Bankası’nın yönetimi, en büyük hissedar olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bırakılmış durumda. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç’a bağlı.
Başka bankanın şubesi
Bu yapı yüzünden zaman zaman “Vakıfbank’ta davul birinin boynunda, tokmak bir başkasının elinde” yorumları yapılıyor. Bu arada dikkat çekici bir diğer nokta da, hem giden hem yeni genel müdürün Kırşehirli olması. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Vakıfbank’ta çalışmaya başlayan Karaman da, Kalkan gibi şube müdürlüğünden genel müdürlüğe yükselmişti. Ancak Karaman, genel müdürlüğe giden yolda Vakıflar Bankası’nın Bahçelievler, Validesultan, Bakırköy, Karaköy ve Merter şubelerinde müdür olarak görev yapmıştı. Kalkan’ın atamasında, bir başka bankanın şube müdürüyken Vakıfbank Genel Müdürlüğüne yükselmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

27 yıldır İş Bankası’nda çalışıyordu

VAKIFBANK’ın yeni genel müdürü Süleyman Kalkan, 1956 Kırşehir doğumlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Kalkan, 1983’ten 18 Mart 2010’a kadar İş Bankası’nda çalıştı. Bankanın Teftiş Kurulu’nda Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlayan Kalkan, 1993’te Bireysel Krediler Müdür Yardımcısı, 1995’te Ticari ve Kurumsal Krediler Bölge Müdürlüğü görevlerinde bulundu.1997-2003 arası Sorunlu Krediler Müdürlüğü görevini yürüten Kalkan, son olarak İş Bankası Balmumcu Şube Müdürü olarak görevini sürdürüyodu. Kalkan İş Bankası’nın pek çok iştirakiinde  de yönetim kurullarında görev aldı. Kalkan’ın görev aldığı şirketlerden bazıları, İş Faktoring, Anadolu Hayat Sigorta, Anadolu Hayat Emeklilik, İş-Koray A.Ş, Ant Gıda oldu. Kalkan, son 1 yıldır da TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.) Yönetim Kurulu üyesiydi. Ayrıca, TBB nezdindeki 5 kişilik komitede İş Bankası’nı temsilen yer alarak İstanbul Yaklaşımı projesinin hazırlanmasına katkıda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!