İş Bankası satışı ile dünya rekoru kırdık

Güncelleme Tarihi:

İş Bankası satışı ile dünya rekoru kırdık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası'ndaki yüzde 12.3'lük kamu hisselerinin 625 milyon dolar karşılığında halka arzını 3.5 ayda tamamlayan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), uluslararası bir rekora imza attı. Bu rekorun arkasında yaş ortalaması 28 olan genç bir ekip bulunuyor.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 625 milyon dolarlık halka arzı, sadece 3.5 ayda başarıyla sonuçlandırarak, uluslararası bir rekora da imza attı. İş Bankası'ndaki yüzde 12.3'lük Hazine hissesinin başarıyla halka arzının arkasında, yaş ortalaması 28 olan, iyi eğitim görmüş gençlerden oluşan son derece dinamik bir ekip var.

TSKB Genel Müdürü Yardımcısı Metin Ar ve Kurumsal Finansman Müdürü Mehmet Sağıroğlu, yaklaşık 60 kişiden oluşan ekibiyle gurur duyuyor. Metin Ar ve Mehmet Sağıroğlu ile İş Bankası (C)'nin haftalardır yerli-yabancı tüm yatırımcıların ilgi odağı olan 625 milyon dolarlık (158.7 trilyon lira) halka arzda başarıya götüren nedenleri konuştuk. 23 yıldır TSKB'de görev yapan Metin Ar, sorularımızı şöyle yanıtladı:

İş Bankası (C)'nin halka arzı için düğmeye ne zaman basıldı?

- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile 21 Ocak'ta anlaşma imzaladık. 625 milyon dolarlık (158.7 trilyon lira) uluslararası bir halka arz, üç kıtada yapıldı. Bu çapta bir organizasyonun, anlaşmanın imzalanmasından paranın kasaya girişine kadar 3.5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması dünya çapında bir rekordur.

TSKB bu rekora nasıl ulaştı?

- Birincisi mal iyiydi, ikincisi halka arzda kullandığımız yöntem çok değişikti. Üçüncüsü de iyi malı, satanlar iyiydi. Tabii asıl başarıyı, kullandığımız yöntem getirdi.

İş Bankası C'nin halka arzında uygulanan yöntemin özelliği neydi?

- Yurtdışı ve yurtiçi satış birbirine paralel yapıldı. Eski sistemde önce yurtdışı sonra, yurtiçi satış yapılıyordu. Yurtiçinde ön kayıtla talep toplanırken, yurtdışında road-show sürüyordu. Böylece, ön kayıttaki talep canlılığı yurtdışına aktarılarak, yabancı yatırımcının iştahı kabartıldı. Bir de, İş Bankası yönetimine de çok üstün moralli bir road-show imkan doğurdu. İç talep çok yüksek gelince, dışardan da yüksek fiyat geldi. İçerdeki başarıda, dört taksitte satış da etkili oldu. Böylece en küçük yatırımcıya kadar inildi. Bir de ön kayıttaki talebini kesin kayıtta değiştirmeyen yatırımcılara yüzde 10 iskonto uygulandı ve öncelik tanındı. Böylece ön kayıdın cazibesi artırıldı. Bir de, aracı kurumlarla underwriting (yüklenim) anlaşması talep toplanmasından sonra imzalandı.

Bu yönteme SPK ve İMKB nasıl yaklaştı?

- SPK ve İMKB de bu yöntemin uygulanmasında hiç sorun çıkarmadan, büyük destek verdi. Ve gereken bütün tebliğler çok çabuk çıktı.

İş Bankası C'nin reklam kampanyası harcamaları nasıl karşılandı?

- Reklam kampanyası, bu halka arzın diğerlerinden ön önemli farkı. Bu yüzden 2.5 milyon dolarlık harcama yapıldı. Bunu Özelleştirme İdaresi harcadı. Ama onun harcayacağı parayı da biz bulduk. Halka arzın yaklaşık yüzde 15'i, 60'ı milyon dolarlık kısmı GDR olarak Londra Borsası'nda satıldı. Bu halka arza başlarken planlandı. Her bir GDR'ın arkasında, 100 adet İş Bankası (C) hissesi var. 100 adet hisse senedi, 10 dolar ediyor. Çünkü uluslararası bazı fonların dolar dışında yatırım yapmaları yasak. İş Bankası (C) GDR'ı, dolar cinsinden olmasına rağmen, TL. fiyatına bağlı olarak değeri değişiyor. Bu GDR'ın Londra Borsası'nda da tahtası var. İş Bankası (C)'nin GDR'ını Bank of New York yaptı. Komisyonlardan kazanacağı paranın bir kısmını da GDR'ı çıkaran Özelleştirme İdaresi'ne önceden verdi. Böylece Hazine'den para çıkmadan reklam kampanyası için harcanacak paranın tamamı da karşılandı.

Daha önceki halka arzlarda bu kadar rahat bir satış yaşadınız mı?

- Bu çok iyi bir örnek oldu. Bundan sonra özelleştirmenin önü açıldı. Tabii bu halka arz sistemi, İş Bankası'na özeldi. THY ve Türk Telekom'da da görev alabilirsek, buna benzer hatta bundan daha iyi olabilecek yeni yöntemler üzerinde çalışıyoruz.

Ön kayıttaki talebini, kesin kayıtta aynen tekrarlayan ve parasını yatıran bazı yatırımcılar İş Bankası C alamadı. Burada hata oldu mu?

- Hata sıfırdır demiyorum. Mutlaka teknik hatadan dolayı alamayan olmuştur. Yatırımcı hem ön, hem kesin kayıtını doğru yapmış ve parasını yatırmıştır, ama hisse alamamış. Ama aracı kurumdan bize bilgiler disketle geliyor. Ya birinci diskette, ya ikinci diskette bu yatırımcının kaydı girilmemiş ya da yanlış girilmişse, bu aracı kurumun hatasıdır. Ne olacağını bilmiyoruz. Bu çok cüzi bir rakam çıkacaktır. İkincisi, yatırımcının ön kayıt ve kesin kayıttaki isimlerinin tutmamasından kaynaklanıyor. Birinde ön adı, ikincisinde ikinci adını yazıyor. Böylece ön ve kesin kayıt birbirini eşlemiyor. Bu dikkatsizliktir. Parasını yatırdığı halde alamayan 14 trilyonluk kesim ise çok farklı. Ön kayıtın ciddiyetini hem ilanlarda, hem sirkülerde vurguladık. Ön kayıttaki talebin aynısının kesin kayıtta tekrarlanması halinde öncelikli olarak talebin tamamının karşılanacağını söyledik. Bunlardan geriye mal kalırsa, ön kayıt yaptırmayıp kesin kayıt yaptıranlara veririz dedik, ama mal kalmadı.

Takım oyunu önemli

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) 18 yıldır görev yapan Kurumsal Finansman Müdürü Mehmet Sağıroğlu, TSKB'nin bir çok başarısına imza atan isimlerden biri. Sağıroğlu ile TSKB'nin kurumsal bankacılıktan yatırım bankacılığına geçişini konuştuk.

İş Bankası (C)'nin halka arzı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı neden TSKB'yi seçti?

- TSKB daha önce de başarılı halka arzlara imza atmıştı. Yatırım bankacılığına yaklaşık dört yıl önce sıfırdan başladık. Ama bugün halka arzda piyasanın en iyisiyiz. Yaptığımız işlere bakarsanız, bunu görürsünüz. Geçen yıl mayıs ayında 7 bin 400 liradan Vestel'i halka açtık,

bugün 38 bin lira. Sabancı Holding, Uzel'de de aynı başarıyı gösterdik. Uluslararası bankalarla çalışma alışkanlığımız ve tecrübemiz de önemli.

Peki halka arzlarda en büyük avantajınız nedir?

- TSKB'deki kurumsal finansman kadrosu başka hiç bir bankada yok. En büyük avantajımız, takım ruhuyla çalışan ekibimiz. Çoğunluğu genç ve iyi yetişmiş bu ekibi kendi kültürümüze göre yetiştiriyoruz. Zımba gibi bir ekibimiz var. Yaklaşık 60 kişiyiz. İş Bankası için de bu ekibin arasında bir grupla çalıştık. TSKB olarak bundan sonra yatırım bankacılığına ağırlık veriyoruz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!