İş Bankası: Cep için herkes bizim peşimizde

Güncelleme Tarihi:

İş Bankası: Cep için herkes bizim peşimizde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İŞ Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Telecom Italia ile birlikte 2.5 milyar dolara aldıkları GSM 1800 lisansı için ortaklık teklifleri aldıklarını açıkladı. Özince, ‘‘Eğer bir yarış olsaydı, fiyatı 3 milyar dolara çıkarırdık. Şimdi bizimle ortaklık isteyen çok grup var’’ dedi.

TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Telecom Italia ile birlikte 2 milyar 525 milyon dolara dolara kazandıkları GSM 1800 ihalesi sonrası birçok grubun kendilerine ortaklık teklif ettiğini söyledi. Özince, hem GSM 1800'de kendilerine düşen payın ödenmesi, hem de yatırım konusu için ‘‘Sanırım birçok Türk bankası finans konusunda bize yardımcı olacaktır’’ dedi.

Bir İş Bankası iştiraki olan Türkiye Şişe Cam Fabrikaları'nın Mersin'de kurduğu fabrikanın açılış töreninden önce soruları yanıtlayan Özince, üçüncü GSM ihalesinde İtalyan ortaklarıyla birlikte 2.5 milyar dolar teklif vererek doğruyu yaptıklarını söyledi. Özince, şöyle konuştu:

‘‘Dünyanın her yerinde yatırım bankaları cep telefonları şebekeleri için abone başına 8 ile 15 dolar arasında fiyat veriyor. Bu fiyat Arjantin ve Brezilya'da 150 dolara kadar çıkıyor. İkinci GSM ihalesinin yapıldığı Fas'ta kişi başına 38 dolar fiyatı verdiler. Biz de bu rakamları gözönüne alarak Türkiye için fiyat oluşturduk. Üçüncü GSM'nin finansmanı için kaynak bulmak çok kolay. Telekomünikasyon sektörünün finansman olanakları derin, üçüncü GSM'e, POAŞ'tan daha kolay para bulacağız gibi görünüyor.’’

3 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK

Ersin Özince, üçüncü GSM ihalesi için göze aldıkları sınırın 2.5 milyon doların üzerinde olduğunu söyledi. Özince, ‘‘Bizim teklifimizden daha yüksek teklif veren olsaydı teklifimizi 3 milyar dolara kadar çıkartmayı düşünürdük’’ dedi. Özince, dördüncü GSM ihalesine giren firmaların İş Bankası İtalia ortaklığının fiyatını aşamadıkları gerekçesiyle ihaleden çekilmeleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

‘‘Bizde o zaman 8 dolar dolayında bir fiyat var aşağı yukarı. Bugün bu fiyat Arjantin, Brezilya gibi ülkelerde nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kişi başına 150 dolara, İsrail'de 70 dolara, Fas'ta sonbaharda yapılan 2. telekom ihalesinde 38 dolara kadar çıktı. Biz 38 dolar fiyat göreceği varsayımından hareketle fiyat belirlemiştik. O fiyatı verdik. Bu fiyatı veren olsaydı, artırma payımız vardı. Üçüncü GSM'nin 3 milyar doları görebileceği inancımız vardı. Biz, Türkiye'de bu yatırım fiyatıyla ve üste çok ciddi yatırım yapılarak para kazanabileneceğinin fizibilitesini gördük. Amazon ormanları ve yöresinde kişi başına fiyat 18 dolar idi. 18 doları 70 milyon ile çarparsanız verilmiş olan diğer tekliflerin üzerine çıkar.’’

Özince, GSM ihalesi sonrası Hükümet yetkilileri ile herhangi bir pazarlığın sözkonusu olmadığını ve 500 milyon dolarlık ödeme için imza attıklarını da sözlerine ekledi.

İş Bankası olarak telekominikasyon sektörünün en büyük müşterisi olduklarını kaydeden Özince, ‘‘İş Bankası'nın 900 şubesi 2000 ATM'Sİ bulunuyor. Bunun yanısıra telekomünikasyon sektörünün tüm olanaklarını kullanan sigorta şirketlerimiz var. Bu nedenle bu sektöre para yatırmamız doğal’’ dedi.

Özince: Mali piyasaya mavi bayrak çekelim

TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kayıt dışı ekonominin büyük olduğu, kara paranın dolaştığı piyasalara kimsenin para yatırmayacağını söyledi. Bu tür piyasaları koli basilili suya benzeten Özince, ‘‘Koli basilili suya kimse para vermez. Temiz plajlarımıza, nasıl mavi bayrak çekiyorsak, mali piyasalara da mavi bayrak çekmeliyiz’’ dedi.

Kara paranın nereye gideceğinin belli olmadığını kaydeden Özince, para piyasalarının cam gibi şeffaf olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin eski Doğu Bloku ülkeleriyle aynı reytinge sahip olduğunu hatırlatan Özince, ‘‘Bu reyting Türkiye açısından kabul edilemez. Kayıt dışından ve kara paradan kurtulmalıyız’’ diye konuştu.

Bir GSM abonesi nerede ne kadar?

Ülke GSM'de abone başına fiyat

Arjantin 150 dolar

Brezilya 150 dolar

İsrail 70 dolar

Fas 38 dolar

Amazon Ormanları 18 dolar

Türkiye 8 dolar

NOT: Tablodaki veriler, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin verdiği örneklerden derlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!