İran rahat bir nefes aldı

Güncelleme Tarihi:

İran rahat bir nefes aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2014 01:31

5+1 ile İran arasında yapılan anlaşma önceki gün itibariye devreye girdi. Anlaşma kapsamında İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların gevşemesi, İran’ı etkilediği gibi Türkiye, Hindistan, Çin gibi İran’la enerji ticareti yoğun olan ülkeleri de etkileyecek.

Haberin Devamı

Yaptırımların hafiflemesinden İran ekonomisine bu yıl 15 milyar dolar katkı sağlanabileceği kaydediliyor. İran’daki ambargoların yumuşamasından bahsederken, Türkiye’ye olası etkilerini de takip etmek lazım. Malum Türkiye, yaptırımlar hayata geçmeden önce petrol ithalatının yarısını İran’dan karşılıyordu; yaptırımlar sonucu İran’dan alınan petrol miktarı yarı yarıya düşüş gösterdi.

PETROL MUSLUKLARI AÇILIYOR


Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirme faaliyetlerinde vadettiği sınırlamaları yerine getirdiğini teyit etti. Natanz nükleer enerji santralinde, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin devre dışı bırakıldığı açıklandı. Böylece Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımların kısmen askıya alınmasının önü açılırken, İran’a petrol ürünlerinin ihracatı, petrol taşımacılığı ve petrol tankeri sigortası, nadir metal ve mücevherlerin ihracatı gibi alanlardaki yaptırımlar gevşetilecek. Böylece İran, petrol satışı gelirlerini toplayabilecek. Reuters’ın tahminine göre, İran’ın yaklaşık 100 milyar doları aşkın sermayesi dünyanın çeşitli bölgelerinde dağılmış halde bulunuyor. İran Petrol Bakanlığı, dondurulmuş petrol fonlarının serbest bırakılmasının ardından otomobil ve havayolu sektörüne harcama yapacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Grinin tonları

İRAN ve Türkiye’nin enerji karşılığı altın alışverişi, en son İran asıllı Reza Zarrab’ın da tutuklandığı 17 Aralık operasyonda gündeme geldi. Eski Tahran Ticaret Odası Başkanı Muhammed-Rıza Behzadian “Şeffaflık anlamında açık gri olan İran’ın ekonomisi, yaptırımlar nedeniyle koyu gri hale geldi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!