Irak Uluslararası Fuarı Gaziantep'te yarın açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Irak Uluslararası Fuarı Gaziantepte yarın açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2006 11:45

Gaziantep'te gerçekleştirilecek Irak Uluslararası Fuarı, yarın açılıyor.

Irak Ticaret Bakanlığı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğiyle, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğiyle gerçekleştirilecek fuar, Gaziantep'te M1 Tepe Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.
Fuarın açılışını, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Irak Ticaret Bakanı Abdulfarah Al-Sudany, Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Irakli Chogoradze, Suriye İmar ve İskan Bakanı Hamud Al-Gusayn, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yapacak.
Açılışa, Irak sanayi, ulaştırma, petrol ve haberleşme bakanları, Ukrayna ve Romanya'dan bakan yardımcılarının katılması bekleniyor.
Güvenlik nedeniyle son 3 yıldır Bağdat'ta yapılamayan Irak Uluslararası Fuarı, Irak dışında bir ülkede ilk kez düzenlenecek.
Uzakdoğu'dan Afrika'ya, AB'den Orta Doğu'ya kadar binlerce işadamını buluşturacak olan fuar, M1 Tepe Fuar Merkezi'nde 25 bin metrekare kapalı, 25 bin metrekare açık alanda yapılacak.
Tolam 1000 firmanın katılacağı fuarda, Türkiye'nin yanı sıra İsviçre, Japonya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Kore, Bahreyn, Çin, Suriye, Avusturya, Fransa, Brezilya, Rusya, KKTC, İran, Mısır, Irak, İtalya, Ürdün, Almanya, Macaristan, ABD, Hırvatistan, ve Tayland'ın da aralarında bulunduğu 35 ülke yer alacak.

-4 BİN IRAKLI İŞADAMI GELECEK-

Anadolu'da düzenlenen en büyük fuar olan Irak Uluslararası Fuarı'nda makine ve ekipmanları, yapı malzemeleri, otomotiv yan sanayi, enerji malzemeleri, elektrik-elektronik ekipmanları, sağlık araç ve gereçleri, gıda, dayanıklı tüketim malları, tekstil, konfeksiyon, temizlik ve kozmetiğe kadar birçok sektör ürünlerini sergileyecek.
7-11 Haziran arasındaki fuar ile eş zamanlı olarak alım heyeti programı gerçekleştirilecek.
Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin organize ettiği alım heyeti programı kapsamında gelecek olan Irak devlet yetkilileri ve firma temsilcileri, fuarı gezerek Türk firmalarla ikili iş görüşmeleri yapacak.
Alım heyetleriyle birlikte 4 bin Iraklı işadamı fuarı ziyaret edecek.
Fuar kapsamında enerji, sağlık, tarım, sanayi ve altyapı sektörlerinde “Business Partner Iraq” iş forumu Grand Otel'de gerçekleştirilecek.

-ÜRDÜN VE IRAK'TAN 2 UÇAK DOLUSU KATILIMCI GELECEK-

Ticari işbirliği ve yatırım bağlantıları kurmada köprü olacak fuarda stantlar aylar öncesinden doldu.
Gaziantep'teki oteller dolarken çevre iller Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana, Nizip'teki bütün oteller tutuldu. Ayrıca Gaziantep Valiliği ve çevre illerin valilik misafirhanesinde konuklar ağırlanacak, Gaziantep'te bağ evleri pansiyon olarak kullanılacak.
Fuarın açılışına, Ürdün ve Irak'tan direkt seferle 2 uçak dolusu katılımcı gelecek.
THY, fuar boyunca İstanbul'dan Gaziantep'e 27 ek sefer düzenleyecek
İstanbul'dan Gaziantep'e 6 Haziran'da 4, 7 Haziran'da 4, 8 Haziran'da 3, 9 Haziran'da 5, 10 Haziran'da 4, 11 Haziran'da 4, 12 Haziran tarihinde ise 3 ek sefer düzenleyecek.
Irak Uluslararası Fuarı, her gün 11.00-21.00 saatleri arası açık olacak.

-IRAK-TÜRKİYE TİCARİ İLİŞKİSİNDE MİLAT-

Uluslararası Irak Fuarı'nın Türkiye-Irak arasında ticari ilişkilerin artmasında milat olarak kabul ediliyor.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) raporuna göre, Türkiye'nin 2004 yılında Irak'a ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 120 artarak 829 milyon dolardan 1,8 milyar dolara ve 2005 yılında yüzde 48 artışla 2,7 milyar dolara yükseldi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak ile olan ticaret hacmini üç yıllık vadede 10 milyar dolara çıkarmayı hedefini açıklamıştı.
Irak ile ticarette stratejik öneme sahip Gaziantep de, 2005 yılında 500 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen bu ülkeye ihracatını önümüzdeki birkaç yılda 2 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor.
Bu arada fuar, Irak'ın yeniden yapılanması sürecinde önemli projelerde yer almak isteyen Türk müteahhitleri için büyük önem taşıyor. DEİK raporunda, resmi verilere göre savaş sonrası dönemde Türk firmalarının Irak'ta 2,3 milyar dolarlık iş üstlendikleri belirtilse de kayıt yaptırmayan firmaların üstlendikleri işler de dikkate alındığında bu rakamın 3,5 milyar dolar civarında olduğu tahmin edildiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!