Irak’a 5 milyar dolar ihracat yapma umudu

Güncelleme Tarihi:

Irak’a 5 milyar dolar ihracat yapma umudu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2004 01:51

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘İyi işlenilmesi halinde Irak’a ihracatın 5 milyar doları bulabileceğini, bu rakamın da geçmiş yıllarda olduğu gibi toplam ihracattaki payın yeniden yakalanması anlamına geleceğini’ söyledi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘İyi işlenilmesi halinde Irak’a ihracatın 5 milyar doları bulabileceğini, bu rakamın da geçmiş yıllarda olduğu gibi toplam ihracattaki payın yeniden yakalanması anlamına geleceğini’ bildirdi.

Gaziantep İş Formu-Irak ile İş Ortaklıkları konulu foruma katılan Hisarcıklıoğlu, öğle yemeğinde gazetecilerle bir araya gelerek, soruları yanıtladı.

Hisarcıklıoğlu, 1991’deki körfez savaşından önce Türkiye’nin Irak’a yaptığı ihracatın, toplam ihracattaki payının yüzde 10 civarında olduğunu ifade ederek, ‘Bugün Türkiye’nin toplam ihracatı 50-55 milyar dolar civarındadır. İyi işleyebilirsek Irak’a yapılacak ihracat 5 milyar dolar olur. Bu rakam da geçmiş yıllarda olduğu gibi toplam ihracattaki payın yeniden yakalaması anlamına gelir’ diye konuştu.

Irak’ı en iyi bilenlerin Türkler olduğunu, Irak’ın batıya açılan kapısının ancak Türkiye olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

‘Irak’ın Avrupa veya dünyaya açılan kapısı ancak Türkiye olur. Onun için Irak ekonomisi, gelişmek, derinleşmek ve kalkınmak istiyorsa Türkiye’ye ihtiyacı var. Biz de diyoruz ki Irak’ı yine en iyi biz biliriz. Akrabalık ilişkileri ve daha önce yapılmış olan işbirlikleriyle Irak’ı en iyi tanıyan biziz. Irak’ı Batıya taşınmasında yardımcı oluruz. Hem de Irak’ın yeniden imarın da acil ihtiyaçları olan tüm malları bu bölgede ancak bizde bulabilir.’

YOL GÜVENLİĞİ

Irak’la iş yapan Türk işadamlarının en büyük sorunun yol güvenliği olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu,’ Irak’ta, yatırım için en önemli engel yol güvenliğidir. Bir diğer engel ise bizden giden mallarda fazladan para alınması. Ayrıca Türkiye olarak Kerkük, Musul ve Bağdat’ta lojistik depoları kurmaya hazırız. Ama güvenliğin sağlanması gerekir’ dedi..

Irak’ta meydana gelen son olaylara rağmen bölgeyi terketmeyeceklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

‘Biz ordayız. TOBB’un Ağustos ve Aralık ayında yaptığı anketlerde Türk işadamları, Irak’a yaptıkları ticarette kendi güvenliklerini 6. sıraya koymuş. İşadamlarının birinci sorunları bilgi eksikliğidir. Bilgiye ulaşmakta zorlanıyorlar. Biz zaten bu tip coğrafyalarda iş yapmaya alışığız. Afganistan’da tek başarılı olan biziz. Şu an Irak’ta olan yabancı işadamları arasında Türkler bir numaradır. Başka kimse yoktur. Biz sadece bilgiye ulaşmak istiyoruz.’

Hisarcıklıoğlu, Irak potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için devletin de üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini savdu.

Benedikt: Irak’ta durum kötüleşecek

AVRUPA Komisyonu Türkiye Temsilciliği Başkatibi Oskar Benedikt, ‘Sanıyorum Irak’ta durum iyileşmeden önce biraz daha da kötüleşecek’ dedi. Benedikt, TOBB ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri tarafından Gaziantep’te düzenlenen ‘Gaziantep İş Forumu: Irak İle İş Ortaklıkları’ konulu iş forumunda yaptığı konuşmada, uluslararası şirketlerin Irak’ı terk etmeye başladıklarını belirtti. Irak’ta yaşanan istenmeyen olayların artarak devam ettiğine dikkati çeken Benedikt, yaşanan olayların iş yapmak için Irak’ta bulunan yabancı ülke firmalarını ürküttüğünü ifade etti. Benedikt, ‘Yaşanan olaylar nedeniyle uluslararası şirketlerin bir kısmı bugün Irak piyasasından çekiliyor. Sanıyorum Irak’ta durum iyileşmeden önce biraz daha da kötü olacak’ diye konuştu.

Gaziantep İş Forumu’nu, yalnızca Irak ile iş yapma semineri olarak görmediğine dikkati çeken Benedikt, toplantıyla Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni dinamik bir iş merkezi olarak tanıtımının amaçlandığını vurguladı. Benedikt, ‘Irak’ta gelecekte neler olacağını kestirmeye çalışmaktan daha çok geleceğin Irak için güzel şeyler getirmesi için çalışmalıyız’ diyerek, Irak’ın yeniden imarı için yürütülen çalışma ve girişimlere ilişkin bilgiler verdi.

Iraklı işadamları: Biz fakir değiliz

IRAK İşadamları Derneği Başkanı Tamir Şeyhli de konuşmasında, bugün pek çok olumsuzluğu bir arada yaşayan Irak’ın doğal kaynaklar açısından çok zengin bir ülke olduğunu bildirdi. Şeyhli, bugün içinde bulunduğu ekonomik yetersizliklerin Irak’ın fakir bir ülke olmasından kaynaklanmadığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘20 yıldan bu yana yaşanan savaş ve ambargo Irak’ı bu hale getirdi. Yaşadığımız sıkıntılar savaşların ve ambargonun ters etkileridir. Yoksa Irak zengin doğal kaynaklara sahiptir. Irak petrol açısından dünyanın ikinci zengin ülkesidir.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!