İntikam yok adalet istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

İntikam yok adalet istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2003 02:10

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun geçmişi karalamak istemediğini söyleyen AKP Milletvekili Fahrettin Poyraz, ‘‘Tek talebimiz var, o da adalet’’ dedi.

AKP Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun görevini yaparken hiçbir zaman geçmişi karalama gibi bir düşünce içinde olmadığını belirterek, ‘‘AK Parti ve CHP milletvekilleri olarak hiçbir zaman intikam peşinde olmadık. Çocuklarımız adına tek talebimiz var o da adalet’’ dedi.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporu TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Görüşmeler sırasında AK Parti Grubu adına ilk sözü Bilecik Milletvekili ve Komisyon üyesi Fahrettin Poyraz aldı.

Komisyonun görevini tamamladığını ve Meclis'teki iktidar ve muhalefet milletvekillerine bundan sonra düşen görevin, yolsuzluklarla ilgili soruşturma komisyonunun kurulması olduğunu ifade eden Poyraz, ‘‘Merhum Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç'in bir sözü var, (İntikam peşinde koşmayın, ama herkes için de adalet isteyin.) Biz CHP ve AK Parti'li milletvekilleri olarak hiçbir zaman intikam peşinde olmadık. Çocuklarımız adına tek talebimiz var o da adalet’’ dedi.

Araştırma Komisyonu'nda Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile ilgili iddiaların ele alınamadığını, bunun da bu kurumların hiçbir şekilde yolsuzluğa ve usulsüzlüğe bulaşmadığı anlamına gelmediğini belirten Poyraz, aynı şekilde raporda ele alınan kurumların hepsininin de yolsuzlukla suçlanamayacağını kaydetti.

Hazine'nin bütçe giderleri, borçlanma ve garanti işlemlerinden bir kısmının uygun bir şekilde kaydedilmeden gerçekleştirildiğini ve bununsonucunda Meclise raporlanmadığını belirten Poyraz, Hazine'nin 20 katrilyonluk görev zararının bütçeye yansımadığının Sayıştay tarafından tespit edildiğini söyledi. Görev zararı uygulaması ile Hazine ve kamu bankalarının zarara uğratıldığını ifade eden Poyraz, kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasının da yüksek maliyetler doğurduğunu söyledi.

Poyraz, Merkez Bankası'nda 28 Şubat krizi sırasında 5.2 milyar dolarlık bir erime meydana geldiğini ve dalgalı kura geçişte iki gün gecikmenin 2 katrilyon 137 trilyona mal olduğunu belirtti. Komisyon raporunun hem teorik hem de somut bazda yolsuzlukları ortaya koyduğunu ifade eden Poyraz, ‘‘Artık yapılması gereken, iktidarı ve muhalefeti ile ortaya konan bu bilgiler ışığında konunun Meclis'ce soruşturulmasıdır’’ dedi.

AK Parti Grubu adına ikinci sözü alan Amasya Milletvekili Hamza Albayrak da özelleştirme, sağlık ve SSK'da yapılan yolsuzluklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özelleştirme İdaresi'nden teklif dahi alınmadan çok sayıda ihalenin gerçekleştirildiğini ve bu özelleştirmeler sonucunda yapılan borç ertelemelerinin kamuya zararının 24.3 milyon dolar olduğunu söyleyen Albayrak, ‘‘Bu uygulamalar ile Özelleştirme İdaresi, özelleştirmeye muhtaç hale gelmiştir’’ dedi.

Meclis'te ‘yolsuzluk’ maratonu

TBMM Genel Kurulu'nda, Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporun görüşülmesine başlandı.

Bu arada, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde saat 15.00'de çalışmalarına başlayan Genel Kurul'da AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu, 19 Ekim'de yaşamını yitiren eski Bosna-Hersek Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç'in hayatını ve kişiliğini anlatan bir konuşma yaptı.

CHP Denizli Milletvekili Mehmet Neşşar, doktorların bugün yapacakları iş bırakma eylemini parti olarak desteklediklerini, iktidarın ve Sağlık Bakanı'nın doktorlara ve sağlık hizmetlerine yaklaşımının yanlış olduğunu savundu. Neşşar'ı yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sağlık çalışanlarının en iyi koşullarda görev yapacakları ortamı sağlamak için gayret sarfettiklerini söyledi.

Demokratik hakların kullanılmasından yana olduklarını belirten Başesgioğlu, ancak yarınki eylemin hastaları mağdur edecek ve yasadışıbir duruma dönüşmemesi gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Doktorlarımıza, ettikleri yemine sadık kalmalarının önemini işaret ediyorum’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!