İnternette kullan lokantada kullanma

Güncelleme Tarihi:

İnternette kullan lokantada kullanma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2001 00:00



Haberin Devamı

Lokantada ödemeyi kredi kartıyla yapanlar, İnternet'te alışveriş yapanlara göre 100 kat daha fazla risk altında

Özellikle ülkemizde, kredi kartıyla İnternet üzerinden alışveriş yapmak konusunda çok ciddi bir direnç var. Bu direnç, Türkiye'de elektronik ticaretin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülüyor.

Peki, İnternet üzerinden alışveriş yapmak, güvensiz mi?

İşin uzmanları, lokantada yemek yedikten sonra ödemeyi kredi kartıyla yapanların, İnternet'te alışveriş yapanlara göre 100 kat daha fazla risk altında bulunduğunu iddia ediyor.

Çünkü lokanta ya da bir alışveriş merkezinde, kartınızı, ya slip çekilmesi ya da manyetik yüzü taranarak doğrudan banka bilgisayarına bağlanılabilmesi için, satıcıya verirsiniz. Bu sırada kredi kartınız, tümüyle savunmasızdır. Satıcı ya da tezgahtar, kredi kartı bilginizi, sizin izninizle ve sizin gözünüzün önünde isterse kaydedip, sonra da istediği gibi kullanabilir.

İnternet alışverişlerinizde ise, kredi kartı bilginizi bankanız dışında kimsenin görmesi mümkün değildir; çünkü tüm işlemler inanılmaz şifreler kullanılarak yapılır. Ve tüm kayıtlar, delinemeyecek kadar sağlam güvenlik çemberleri arkasında depolanmaktadır.

E-Kolay Portal Yöneticisi Ahmet Dalman, Hepsiburada.com alışveriş sitesi Genel Müdürü Oğuz İşiten ve Finansbank Plastik Kartlar ve Alternatif Dağıtım Kanalları Bölüm Başkanı Kubilay Güler ile adım adım İnternet üzerinden alışverişi analiz ettik.

ADIM ADIM ALIŞVERİŞ

İnternet üzerinden alışveriş, adım adım, şöyle gerçekleşiyor:

1Siz, alışveriş edeceğiniz siteye giriyor, alacağınız ürünleri belirliyor, sepetinizi dolduruyorsunuz. Sonra da ödeme işlemlerine sıra geliyor. Bu işlemlerin hemen çoğu, İnternet tarayıcınızın sağ alt bölümünde bir 'asma kilit' ikonunun göründüğü güvenlik mod'unda yapılıyor. Güvenlik mod'unda yapılan tüm işlemler, şifreli.

2 Sıra ödeme işlemlerine gelince, karşı tarafta bağlı olduğunuz ve alışveriş ettiğiniz mağazanın sunumcu bilgisayarı, sizi, bankanın bilgisayarlarına naklediyor.

3 Bu arada, ödeme işlemleriyle ilgili olarak sizin yazdığınız her tür bilgi de şifrelenmeye başlıyor. Bu öyle bir şifreleme işlemi ki, örneğin kredi kartınızdaki tek bir rakam, milyonlarca farklı sayı ile ifade ediliyor. Bu şifreyi çözmek neredeyse olanaksız.

4 Şifrelenmiş bilgilerin bir kısmı, sizin bilgisayarınızdan alışveriş ettiğiniz sitenin bilgisayarına; kredi kartı bilginiz ise, kredi kartınızla ilgili sorgulamanın yapılacağı banka sunumcu bilgisayarlarına gidiyor.

5 Banka sunumcu bilgisayarı, kendisine ulaşan kredi kartı bilginizi kontrol ediyor, sonra da ödemeyi yapıp yapamayacağınıza ilişkin bilgiyi alışveriş ettiğiniz mağazaya geçiyor. Tüm bu işlemlerin toplam süresi, 10 saniye civarında...

6 Eğer banka, sizin ödemeyi yapabileceğiniz onayını vermişse, hesabınızdan çekilen para alışveriş ettiğiniz mağazının hesabına aktarılıyor ve ödeme işlemi sona eriyor.

7 Bu sırada, sizin kredi kartı bilginiz, satıcının bile eline ulaşmamıştır. Tüm kontrol işlemleri banka tarafından yapılmış, satıcıya sadece 'işlem tamam' bilgisi ulaşmıştır. Sistem, bu yöntemle sizi, olası kötü niyetli satıcılara karşı bile korumaktadır.

8 Kredi kartı bilgilerinin tümünün tutulduğu banka sunumcu bilgisayarlarının hack edilmesi neredeyse imkansız gibidir. Bu bilgisayarlar, inanılmaz bir güvenlik çemberiyle korunmaktadır.

KREDİ KARTINI AÇ, KAPA

Finansbank kredi kartı sahibi olanlar, Finansbank'ın web sitesinde, kredi kartlarını elektronik ticaret uygulamalarına açıp kapatabiliyorlar. Türkiye'de ilk kez denenen bu uygulama ile, eğer Visa ya da Mastercard'ınızı Finansbank'tan almışsanız, İnternet üzerinden alışveriş yapacağınız zaman kredi kartınızı açıyorsunuz; alışveriş bittiğinde ise, kredi kartınızı işlemlere kapatarak olası sorunları ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

MİNİ SÖZLÜK

VPOS: Virtual Point of Sale (Sanal Satış Noktası) Mağazalarda kredi kartımızın manyetik alanını üzerine sürterek, banka bilgisayarlarına bağlanan cihazlara POS, bunun İnternet alışverişleri için yapılanına ise VPOS deniyor. Türkiye'deki yerleşik uygulamada, müşteri ile V-POS arasındaki bilgi akışı SSL, V-POS ile banka arasındaki bilgi akışı ise SET ile korunuyor.

SET: Secure Electronic Transactions / (www.setco.org) Güvenli Elektronik İşlem. Bu özel bir şifreleme teknolojisi. Visa, Mastercard, Microsoft, Netscape, GTE, IBM, SAIC, Terisa Systems ve Verisign'ın katılımıyla oluşan bir konsorsiyum tarafından geliştirilmiş.

SSL: Secure Socket Layer / (www.ssl.com) İnternet üzerinden bilgi transferi sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla geliştirilmiş bir güvenlik protokolü. SSL gönderilen bilginin kesinlikle ve sadece doğru adreste deşifre edilebilmesini sağlıyor.

128 BİT ŞİFRELEME: Kredi kartı alışverişlerinde bilgiler, 40 - 128 bit kullanılarak şifreleniyor. Kötü niyetli bir kişinin 128 bit'lik şifreyi çözebilmesi için 1 milyon dolarlık yatırım yaptıktan sonra 67 yıl gibi bir zaman harcaması gerekiyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!