İnşaat ve hukuk fakültelerini bitirdi, gözü tıpta

Güncelleme Tarihi:

İnşaat ve hukuk fakültelerini bitirdi, gözü tıpta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2013 11:17

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim’in en büyük hobisi üniversite okumak! Üst üste iki farklı üniversitede mühendisliği, ardından hukuk ve tıbbı kazandı. Dönemin koşulları nedeniyle inşaat mühendisliğini okuyabildi. İki yıl önce de yarım bıraktığı hukuku bitirdi ve avukat oldu. Bu arada İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde mastıra başladı.

Haberin Devamı

Geçen yıl okumayı çok isteyip de okuyamadığı tıp fakültesine kayıt yaptırdı. İstanbul Ticaret Odası’ndaki (İTO) görevleri nedeniyle kaydını dondurdu.

İstanbul Ticaret Odası'nın haftalık ekonomi gazetesi İstanbul Ticaret'in haberine göre Hasan Erkesim, bugün bir evin ihtiyacı olan hemen her eşyanın satıldığı mağazalarını ağabeyleri ile birlikte işletiyor. Butik halı üretimi de yapan Hasan Erkesim’in üniversite macerası gerçekten ilginç…

HALI, KİLİM SATIP ONU OKUTTULAR

Dayıları ve ağabeyleri sırtlarında halı kilim satarken, okuttular kardeşleri Hasan Erkesim’i. Gaziantep’den, Isparta’dan, Uşak’tan getirdikleri halı ve kilimleri, İstanbul dahil bir çok ilde sırtlarında sokak sokak dolaşıp sattılar. Bu girişimcilik hikayesinin ardından şimdi tüm kardeşler; İstanbul’da sayıları 6’ya ulaşan mağazalarında ev tekstili, aksesuarları, züccaciye gibi bir evin ihtiyacı olan tüm eşyaların satışını yapıyorlar.

Haberin Devamı

5 YAŞINDA İLKOKUL 2’Yİ OKUDU
Erkesim, nüfusa göre 1963, Divriği doğumlu. Ama nüfusa geç yazılmış. Babasının ölüm üzüntüsünü çabuk atlatması için ailesi onu 5 yaşında ilkokula vermiş. Şekerbank’ın köye hibe ettiği Ortaköy İlkokulu’nda bu gün hala görüştüğü öğretmeni Abdullah Öncül’un öğrencisi olmuş. Öncül, küçük Hasan’ı çok başarılı bulunca ikinci sınıfa atlatmış. Beşinci sınıf da dahil tüm sınıfların, aynı sınıfta eğitim gördüğü 40 kişinin arasından sıyrılmış başarısıyla. Şekerbank’a ise o okulu yaptırdığı için hep dua etmiş.

1970 yılında dayıları okuması için İstanbul’a, Karagümrük’e getirmişler onu.

SINIFTA BOMBA PATLADI
Ortaokuldan sonra Vefa Lisesi’ni kazanan Erkesim, liseden sonra İstanbul Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi Kadıköy Mühendislik Yüksek Okulu’nu kazandı. Ama birkaç ay sonra sınıfta patlayan bomba okulun süresiz kapatılmasına neden oldu.

İTÜ İNŞAAT’A GİRDİ
Kadıköy Mühendislik süresiz kapatıldığı için tekrar sınava giren Erkesim, 1977 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi’ni kazandı. Dört aylık öğrencilik hayatından sonra öğrenci hareketleri nedeniyle orası da süresiz kapandı. Tekrar üniversite sınavına girdi.

Haberin Devamı

TIP ve HUKUKU KAZANDI
Bu kez bir puanla Cerrah Paşa Tıp Fakültesi’ni kaybetti ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. Ama ailesi Erkesim’in uzağa gitmesini istemedi. Tekrar sınava girdi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Bir ay geçtikten sonra ihtilal oldu. Hukuk fakültesi de süresiz kapatıldı.

Bu sırada İTÜ İnşaat Fakültesi açılıp eğitime başlayınca eğitimini İTÜ’de devam ettirme kararı aldı. İTÜ’de hem master’a başladı hem araştırma görevlisi oldu. İkinci master’ına da İşletme iktisadında başladı. Askere gitmeden işinden ayrıldı, döndüğünde ESKA inşaatta çalışmaya başladı. Ama ailesi ticaret yapmak için Hasan Erkesim’i yanına çağırdı. Ağabeyleri ile birlikte ilk mağazalarını 1972’de Fındıkzade’de açtılar. Birkaç mağazadan sonra bir markalarının olmasına karar verdiler ve Allmode markasını oluşturdular.

Haberin Devamı

Şu anda toplam 7 bin metrekare üzerinde 6 tane mağazaları var. Mobilyadan halıya, duvar kâğıdından perdeye, halıdan züccaciye kadar bir evin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ürün yelpazeleri var. Ürünler arasında kendi markaları da var. Çin’e petchwork halı ihraç ediyorlar. Hasan Erkesim, aile şirketi Allmode ile Türkiye’nin yakın komşularında mağazalar zinciri kurmaya hazırlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!