İngiltere çıksın Türkiye girsin

Güncelleme Tarihi:

İngiltere çıksın Türkiye girsin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2013 01:34

Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi için kurulan Tatlı Dil Platformu’nun 3. toplantısı Kraliçe’nin İskoçya’daki Holyrood sarayında yapılacak.

Haberin Devamı

Türkiye-İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin de siyasi ilişkiler kadar geliştirilmesi amacıyla, 3 yıl önce kurulan Türk-İngiliz Tatlı Dil Platformu, üçüncü toplantısını İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in İskoçya’daki Holyrood Sarayı’nda yapmaya hazırlanıyor. Sadece çok özel organizasyonlara kapılarını açan Holyrood Sarayı’ndaki toplantıya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İngiliz Kraliyet Ailesi’nden Prens Andrew’un da katılması bekleniyor. Prens Andrew ve Abdullah Gül himayesinde yapılacak 1-3 Kasım arasındaki etkinliğe iki ülkeden sadece 60, siyasetçi, iş adamı, akademisyen, sanatçı ve medya mensubu davet edildi. 3 günlük etkinlik boyunca iki ülke ilişkilerinin yanı sıra ‘İngiltere çıksın, Türkiye girsin’ başlıklı oturumda İngiltere ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile de ilişkileri ele alınacak. Etkinliğin İngiltere tarafındaki çalışmalarını yürüten ülkenin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, “Oturum başlığında dile getirilen iki ülkenin AB ile ilişkileri ‘İngiltere çıksın mı, Türkiye girsin mi’ sorularıyla ele alınacak. Bu soruların kesin bir cevabı yok, hem İngiltere hem Türkiye, hem de AB otoriteleri bu konuyu ciddiyetle ele almalı” dedi.

İki ülke iş dünyası temsilcilerinin birbirini daha yakından tanıması amacıyla kurulan Tatlı Dil Platformu’nun Türk iş dünyasıyla koordinasyonunu ilk etapta gerçekleştiren Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, bu görevini Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’a devretti. Hamdi Akın’ın Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi kızı Pelin Akın ile birlikte yürüttükleri çalışmalara Türkiye tarafından Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu da katılıyor. İngiltere tarafındaki faaliyetler ise, İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw başkanlığında yürütülüyor.

Haberin Devamı

Füze mi müze mi

ETKİNLİKTE nükleer silahsızlanma konusunun da olacağını kaydeden Jack Straw, şu bilgileri verdi: “Konuşmacıların adlarını güvenlik nedeniyle açıklayamıyorum, ama konuları söyleyebilirim ‘Füze mi, müze mi?’ diye bir oturumumuz var. Dünyanın giderek büyüyen silahlanma tehlikesini ve ihmal edilen sosyal değerler tartışılacak. Bunun dışında her iki ülke açısından komşularla ilişkiler konulu bir oturum yapılacak. Enerji güvenliği de masaya yatırılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!