İngilizlere 1.5 milyar Euro’luk ev satarız

Güncelleme Tarihi:

İngilizlere 1.5 milyar Euro’luk ev satarız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2006 00:00

Parador Properties Türkiye Genel Müdürü Temel Şefkatli, "Britanyalılar, her yıl Akdeniz’de 125 bin civarında konut alıyor. 10 yılda 15 milyar Euro’luk konut almaları söz konusu. Bunun 1.5 milyar Euro’sunu Türkiye çekebilir" dedi.

Haberin Devamı

İNGİLİZLER başta olmak üzere, her yıl yurtdışında 125 bin civarında ev satınalan İngilizler’in 2016’ya kadar 15 milyar Euro değerinde ev satınalması bekleniyor. Son yıllarda Türkiye’nin güney sahillerine de ilgi gösteren İngilizler başta olma üzere Britanyalılar’ın yapacakları ev alımlarından Türkiye’nin en az yüzde 10 pay alabileceği hesaplanıyor. Söz konusu pay alındığı takdirde Britanyalılar, Türkiye’den 10 yıl içerisinde 1.5 milyar Euro değerinde ev satın alacaklar.

AVANTAJLAR VAR: 1998 yılında Londra’da kurulan ve Şubat 2006’da Türkiye ofisini açan Parador Properties (emlak) Türkiye Genel Müdürü Temel Şefkatli, 8 yılda 700 milyon Euro’luk ev satışı gerçekleştiren şirketin, Türkiye’nin güneyinde ciddi bir potansiyel gördüğünü söyledi. Yabancıların yazlık veya emeklilikten sonra yerleşmek için Türkiye’de ev satın almak istediklerini vurgulayan Şefkatli, "Her yıl Akdeniz’de 125 bin civarında ev alan Britanyalı’dan Türkiye ne kadar çok pay alırsa, o kadar fayda sağlarız. Türkiye’de yaz sezonu uzun. İklim yumuşak. Tarihi, doğal ve kültürel zenginlik avantajımız" dedi.

FİYAT FARKI: Şefkatli, Türkiye’deki ev fiyatlarının diğer Akdeniz ülkelerine göre ucuzluğunun da avantaj olduğunu belirterek, en çok satın alınan 75 metrekare büyüklüğündeki bir evin Türkiye’de ortalama 90 bin, İspanya’da ise 150 bin Euro’ya satıldığını söyledi. Şefkatli Türkiye’de 600-1400 Euro arasında değişen metrekare fiyatların İspanya’da 1800-3000 Euro’ya çıktığını dile getirdi.

BİN EV SATTIK:
Ev alabilecek İngilizler’i ücretsiz turla Türkiye’ye getirdiklerini, bunların yüzde 60’ının ev satın aldığını belirten Şefkatli, bu oran diğer ülkelerde yüzde 49-50 olduğunu söyledi. Ekim sonuna kadar Türkiye’de binden fazla ev sattıklarını anlatan Şefkatli, "Şu ana kadar satılan evlerin cirosu 90 milyon Euro civarında" diye konuştu. Ev satın alanlara beyaz eşya, mobilya ve dekorasyon konusunda da yardımcı olduklarını söyleyen Şefkatli, "Bunları de hesaba kattığımızda bizden ev alanlardan ülkeye giren döviz, 8 aylık sürede 250 milyon Euro’yu buluyor. Faaliyet gösterdiğimiz yerlere Fethiye ve Kuşadası’nı da ekliyoruz."

ELÇİMİZ OLUYORLAR: Şefkatli, yabancılara konut satışına dönük eleştirileri şöyle değerlendirdi: "Öncelikle ekonomiye para giriyor. Turizmin getirdiği canlılık tüm yıla yayılıyor. Ev alanlar yakın çevrelerinin de gelmesini sağlıyor. Pazara gidiyorlar. Çocuklarını okullara gönderiyorlar. Dilimizi öğreniyorlar. Çocuklar gittikleri okulda sabahları ’Türküm, doğruyum, çalışkanım’ diye ant içiyor. İkinci vatanları kabul ediyorlar. Türkiye’nin en iyi elçileri oluyorlar. Yurtdışında imajımızı düzeltiyorlar."

Yunanistan’dan önce Türkiye’ye geldiler

TEMEL Şefkatli, Britanyalılar’ın İspanya’dan ev satın almalarını organize etmek için kurulan Parador Properties’in Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde faaliyet gösterdiğini belirtti. Parador’un İngiltere, İskoçya ve İrlanda’da pazarlama ofisleri olduğuna değinen Şefkatli, "Belçika, Hollanda, Almanya ve İskandinav ülkelerinde de pazarlama ofisleri açılacak. Böylece satış performansı 2-3 katına çıkacak. Her yıl 3 bin fuar düzenleyerek satış yapıyoruz" dedi. Şefkatli, Parador’un Yunanistan pazarına girmeden Türkiye’ye geldiğine de dikkat çekti.

İngilizlerin konut tercihleri

Haberin Devamı

İki oda bir salon daireler.

Aranan büyüklük 75 metrekare.

İki banyo olmasına dikkat ediliyor.

Yüzde 85 siteler tercih ediliyor.

Bahçe, havuz ve sosyal tesisler isteniyor.

Yazlık alanlar sahile yakınlık arzuluyor.

Emeklilik için alanlar, şehir merkezi istiyor.

71 ülkeden 68 bin kişi Türkiye’de mülk sahibi

TAPU ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, kasım ayı sonu itibariyle Türkiye’de gayrimenkul sahibi olanlara ilişkin veriler şöyle:

71 ülkeden 68 bin 248 yabancının gayrimenkulü bulunuyor.

Yabancıların elindeki 62 bin 163 taşınmazın toplam yüzölçümü 181 milyon 188 bin 870 metre kareyi buluyor.

Bunun yaklaşık 150 milyon metre karesi Suriyeler’in mülkü oluşturuyor. Ancak Suriyelilere, Hatay’ın Türkiye sınırına katıldığı 1939’dan bu yana satış yapılmıyor.

Suriye listenin dışında tutulduğunda, Türkiye’de en fazla mülkü olan yabancıların başında 10.5 milyon metrekare ile geliyor. Bunu İngilizler ve Yunanlılar geliyor.

Meksika, Fas, El Salvador, Bangladeş, Nijerya, Slovenya, Tunus, Liechtenstein ve Venezuela’dan ise yalnız 1’er kişinin Türkiye’de mülkü bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!