İngiliz şirkete ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz şirkete ceza yağdı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 15:18

Hakkında dava açılan İngiliz GlaxoSmithKline adlı ilaç şirketinin uzlaşmaya giderek, milyonlarca kişinin kullandığı 10 ilacın tanıtımında yaptığı usulsüzlükler ve hukuk ihlalleri nedeniyle 3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, varılan anlaşma uyarınca İngiliz şirketinin yaptığı ilaç tanıtımlarında, Paxil, Wellbutrin adlı antidepresanların onaylanmamış kullanımlarının reklamını yapma suçunu kabul edeceği duyuruldu.
   Â
Açıklamada şirketin, ayrıca kalp krizi ve kalp yetmezliği riskini büyük oranda artırdığı saptandığını için 2007'den itibaren Avrupa'da yasaklanan ve ABD'de kullanımına kısıtlama getirilen diyabet ilacı Avandia'nın güvenliğine ilişkin raporu 7 yıl boyunca hükümetten gizleme suçunu da üstleneceği bildirildi.

Ä°ngiliz ÅŸirketinin, para cezasının yanı sıra, Paxil, Wellbutrin, astım ilacı Advair ile 2 daha az bilinen ilacın onaylanmamış kullanımlarının tanıtımını yapmaktan doÄŸan kanuni sorumluluÄŸunu çözüme kavuÅŸturmayı ve devlet desteÄŸindeki Medicaid programına, bazı ilaçları gerçek fiyatlarından daha yüksek bedelle fatura etmeyi içeren suçlamaları da üstlenmeyi kabul ettiÄŸi kaydedildi.Â

Açıklamada ÅŸirketin sorumluluÄŸunu üstlendiÄŸi suçlamalar arasında, astım ilacı Flovent ile herpes ilacı Valtrex de dahil olmak üzer bazı ilaçları reçete etmelerini saÄŸlamak amacıyla doktorlara komisyon vermenin de bulunduÄŸu belirtildi.Â

Åžirketin, 1 milyar dolarlık kısmı para cezası ve hak mahrumiyeti, 2 milyar dolarlık kısmı da açılan hukuk davalarını sona erdirmek için ödeyeceÄŸi toplam 3 milyar dolarlık cezanın yanı sıra, pazarlama ve diÄŸer ÅŸartnamelere uymasının garanti altına alınmasına olanak saÄŸlamak amacıyla hükümet tarafından 5 yıl boyunca izlenmeyi de kabul ettiÄŸi bildirildi.Â

Haberin Devamı

ABD DE DAHÄ°L OLMUÅžTU

GlaxoSmithKline aleyhine eski ÅŸirket çalışanlarından Greg Thorpe and Blair Hamrick tarafından Ocak 2003'te açılan davaya Ocak 2011'de ABD federal hükümeti de dahil olmuÅŸtu.Â

Ä°ddia makamı ÅŸirketi, 1998-2003 yılları arasında ÅŸirketin yaptığı ilaç tanıtımlarında, 18 yaşın altındakiler için onaylanmamış olmasına karşın Paxil adlı ilacın, çocuklarda depresyon tedavisinde kullanılabileceÄŸi ÅŸeklinde reklam vererek kanunları çiÄŸnemekle suçluyordu. Â

Şirketin ayrıca 1999-2003 yılları arasında Welbutrin adlı ilacın tanıtımlarında, sadece ağır depresyon vakaları için geliştirilmiş olmasına karşın bu ilacın kilo sorunu, cinsel işlev bozukluğu, madde bağımlılığı ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluk tedavilerinde kullanılabileceği şeklinde reklamlarını yaparak kanunları ihlal ettiği iddia ediliyordu.

Davacılardan Thorpe konuya ilişkin yayımladığı açıklamada, doktorlara ve satış temsilcilerine doktorlara ilaçların onaylanmamış kullanımlarını teşvik etmeleri için komisyon verildiğini rapor etmesinin ardından şirket tarafından cezalandırılarak 24 yıllık meslek hayatının sona erdirildiğini belirtti.

Şirketin ödeyeceği para cezasının henüz belirlenmeyen bir kısmı, Thorpe ve Hamrick'in ile davaya daha sonra dahil olarak kendilerine destek veren isimleri açıklanmayan iki satış temsilcisine ödenecek.

Haberin Devamı

SÃœRECÄ°N TAMAMLANMASINDAN MEMNUNUZ

Diğer yandan şirketten yapılan yazılı açıklamada, "GlaxoSmithKline (GSK), şirketin bazı ürünlerinin Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) pazarlanması ve satışı hakkında 2004 yılından bu yana yürütülmekte olan soruşturmanın sonlandırılması konusunda ABD Federal Hükümeti ile anlaşmaya varmıştır. Bu anlaşma gereğince GSK, hazır kaynaklarından toplam olarak 3 milyar dolar ödeme yapacak ve ABD Sağlık Bakanlığı ile Kurumsal Anlaşma imzalayacaktır.

Uzun bir sürecin sona ermiş olmasını GSK memnuniyetle karşılamaktadır. Soruşturma konusu olan uygulamaların önemli bir kısmı 10 yıl öncesi veya daha önceki dönemlerde meydana gelmiştir. Ayrıca yürütülen soruşturmanın kapsadığı faaliyetlerin hastalara zarar verdiği yönünde herhangi bir suçlama yapılmamıştır. Varılan anlaşma GSK'nın kendisine yöneltilen bütün suçlamaları kabul ettiği anlamına gelmemektedir" ifadesine yer verildi.

 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!