İMKB’nin Veli’si BIST’le imtihanda

Güncelleme Tarihi:

İMKB’nin Veli’si BIST’le imtihanda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2013 00:00

Yeni haftaya BIST olarak başlayacak olan İMKB’nin tarihi kadar tecrübeli yatırımcıları da çok renkli. 1988’de ayaklı borsayla hisse alıp satmaya başlayan Veli Vilyoni de bunlardan biri. Borsanın yeni içeriğini ve adını benimseyen Vilyoni’nin tek itirazı var: Laleli logo.

Haberin Devamı

ADI Veli Vilyoni. Kadıköy-Karaköy vapurlarında dinlediği borsa hikayelerinden çok etkilenmiş. 1988’de ayaklı borsayı keşfetmesiyle kendi deyimi ile ‘dünyası değişen’ Vilyoni’nin, mutlu mesut günleri fazla uzun sürmemiş. 1994’te hayatının hatasını yapmış ve 40 kişilik bir grupla açtırdıkları tek bir hesap tüm birikimini almış götürmüş. Vilyoni 1994 krizine hissede yakalanmasa da portföy yöneticisi arkadaşının kredili işlemi nedeniyle zararını zor kapatmış. “Borsada kaybettiğim tüm parayı yine borsada kazandım” diyen Vilyoni, tarihi kazançlarını ise 90’lı yıllarda Migros ve Tat hisselerinden sağlamış. Dile kolay bir yılda parasını tam 30’a katladığını söylüyor. 2000’e kadar iyi paralar kazanıp krize yakalanmayan Vilyoni, 2001’de Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki Anayasa kitabını fırlatma krizinde ise kelimenin tam anlamıyla çarpılmış.
Bu tarihi anı kendi deyimiyle ‘frizbi krizi’ olarak anan Vilyoni hemen ardından ekliyor: “Döndü geldi beni buldu...”

Haberin Devamı

LALE İÇİME SİNMEDİ

Vilyoni şimdi kurucuları arasında yer aldığı Borsa Yatırımcıları Derneği’nde başkan yardımcısı ve hala hisse alıp satan bir yatırımcı.
Vilyoni ve belki de binlercesi... Hepsinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile ilgili onlarca hikayesi var. Peki ama İMKB’nin tarih olup Borsa İstanbul’a (BIST) dönüşmesiyle ilgili neler hissettiler.
“Başta çok yadırgadım” diyor Vilyoni ve ekliyor: “Sonra Altın Borsası ve Vadeli İşlemler Borsası’yla birleşme ve borsanın yenilenerek tekrar gündeme gelmesi hoşuma gitti. Adını da beğendim açıkçası. Yabancılar da daha rahat söyleyecek ismini. Tek itirazım var o da logo. Lale bir türlü içime sinmedi. Daha iyi bir logo düşünülebilirdi bence.”

BÜYÜK SİNERJİ YARATIR

Logoya ilişkin düşüncelerine rağmen borsadaki dönüşümün büyük bir sinerji yaratacağını vurgulayan Vilyoni, geçmişte mağdur olan yatırımcıların Borsa İstanbul’a geri döndürülmesi gerektiğine işaret etti. 3 borsanın tek çatı altında toplanmasının İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi olmasına büyük katkı yapacağına inandığını söyleyen Vilyoni, düşüncelerini şöyle aktardı: “İsmi çok kuvvetli, uluslararası alanda markalaşır. Ama,  bugünden yarına çok hızlı bir değişim beklememek lazım. Orta vadede ise, amaçlanan olur, Borsa İstanbul Avrupa, Asya ve Ortadoğu’dan yoğun ilgi görür.”

Haberin Devamı

OSMANLI’YA DAYANIYOR

Borsanın tarihi yatırımcılarından biri böyle düşünüyor. Peki ya borsanın tarihi...
Türkiye Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki bilinen en eski borsa binası ile, dünyanın borsacılık tarihine beşiklik etmiş ülkelerden biri. Bugünkü anlamda ilk borsacılık faaliyetleri ise, Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanıyor. Bugün dünyanın 16’ıncı büyük ekonomisine sahip Türkiye’nin aynı oranda büyük bir sermaye piyasasının olmamasından şikayet ediliyor.  Haftaya İMKB olarak başlayan borsa endeksi, haftayı Borsa İstanbul (BIST) endeksi olarak tamamladı. İşte Dersaadet’ten Borsa İstanbul’a giden yolun önemli durakları:

DERSAADET TAHVİLLERİ ÇIKTI

Haberin Devamı

· 1866’da Osmanl döneminde Dersaadet Tahvilat Borsası kuruldu.
· Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra 1929’da menkul kıymetler ve kambiyo borsaları kanunu çıktı.
· 1938’de Ankara’ya taşınan Borsa 1941’de İstanbul’e geri döndü.
· Bankerler kirizinin ardından 26 Aralık 1985’te İMKB kuruldu.
· 1995 yılında İstinye’de şu anki binaya taşındı.

İMKB’nin tarihi spekülatörleri

· Mecnur Çolak
· Fahrettin Görgülü
· Ziya Şesel
·  İhlami Suaydın
· Abdurrahman Yıldırım
· Bahadır Karlıdağ
· Dündar Altay
· Ahmet Dedehayır
· Halil Güvener

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!