İMKB 23. yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

İMKB 23. yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2007 11:15

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 22 yılı geride bırakırken, kuruluşundan bu yana önemli gelişmeler kaydetti.

Haberin Devamı

 Borsada ilk işlemin yapıldığı 1986 yılında 0,01 milyon YTL olan yıllık işlem hacmi, 19 Aralık 2007 itibariyle 382 milyar 984 milyon YTL'ye ulaştı.

Hisse senetleri, hazine bonoları ve devlet tahvilleri, gelir ortaklığı sertifikaları, özel sektör tahvilleri, yabancı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları ve uluslararası menkul kıymetlerin alım ve satımının yapılmasını sağlamak amacıyla kurulan ve 26 Aralık 1985 tarihinde Cağaloğlu'nda Ziraat Bankasına ait binada dönemin Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem tarafından açılan İMKB'de işlemler 2 Ocak 1986 tarihinde başladı.

Cağaloğlu'nda faaliyetlerine başlayan Borsa, daha sonra Karaköy'deki binasına, oradan da modern bir altyapıyla donatılan İstinye'deki merkezine taşındı.

Kuruluşundan bu yana ülkedeki önemli gelişmelerden, seçim süreçlerinden, savaşlardan etkilenerek hareket eden İMKB, özellikle son yıllarda ağırlıklı olarak dış piyasalara bağımlı bir seyir izler hale geldi.

BORSANIN 5. BAŞKANI HÜSEYİN ERKAN OLDU

22 yıllık dönemde Borsa 5 başkan gördü. İlk Başkan Muharrem Karslı tarafından açılan İMKB, 1990 yılına kadar Karslı tarafından yönetildi. Bu tarihten sonra 1994 yılına kadar Yaman Törüner, Nisan 1994 - Ağustos 1997 tarihleri arasında Tuncay Artun Borsa Başkanı olarak görev aldı.

Tuncay Artun'un geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat etmesinin ardından, Borsa Başkanlığına Ekim 1997 tarihinde Osman Birsen getirildi. Borsa'ya 2 dönem başkanlık eden Birsen, geçen ay Hüseyin Erkan'a devretti. Böylece Erkan Borsanın 5. başkanı oldu.

BORSADA SENDİKA HAREKETİ

İMKB'de bu yıl yaşanan önemli bir gelişme de yapılan toplu iş sözleşmesi oldu.
2007 yılı başlarında İMKB ile Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş) arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Böylece İMKB'de ücretler ilk kez toplu sözleşme ile sendika yasası çerçevesinde oluştu.
Bu yıl ayrıca İMKB'de ilk kez gong çalma töreni düzenlendi. Tekfen Holding'in hisse senetleri İMKB'de düzenlenen çan çalma töreni ile işlem görmeye başladı.

80 ŞİRKETTEN 319 ŞİRKETE...

22 yıllık dönemde İMKB işlem hacmi bakımından da önemli gelişmeler kaydetti.
1986 yılında sadece 0,01 milyon YTL olan yıllık işlem hacmi, 19 Aralık itibariyle 382 milyar 984 milyon YTL'ye ulaştı.

İşlemlerin açıldığı yıl 80 şirketin işlem gördüğü Borsa'da, bu rakam 319'a yükseldi.
Halka arzlarda en yoğun dönem 36 şirketin borsaya kote olduğu 2000 yılı olurken, bu yıl Borsaya 9 yeni şirket geldi, 2 şirket ise pazarlardan çıkarıldı.

1986 yılında 80 şirketin hissesinin toplam piyasa değeri 0,71 milyon YTL düzeyinde bulunurken, bugün 319 şirketin piyasa değeri ise 325 milyar 79 milyon YTL'ye ulaştı.

ENDEKS REKORLARINA BU YIL DA DEVAM ETTİ

1986 yılında 100 olarak baz alınan İMKB Bileşik Endeksi, bugüne kadar olağanüstü bir trend izledi.

İlk kez 1987 yılında binli rakamlara ulaşan bileşik endeks, geçen yıl Nisan-Mayıs aylarında yaşaşan ekonomik kriz öncesi 47 bin 728 puanı gördü. 2006 yılını 39 bin 177 puandan kapatan endeks, 15 Ekim tarihinde 58 bin 213 puanı görerek rekor kırdı.

İşlem hacmi bakımından da Borsa bu yıl bir rekora imza attı. 17 Ağustos 2007 tarihinde Borsada 3 milyar 433 milyon YTL'lik rekor işlem hacmi gerçekleşti.

İMKB'DE REKORLAR...

İMKB, kurulduğu yıldan bu yana geçen zamanda birçok rekorun sahibi oldu. İMKB'nin önemli rekorları şöyle:

. En Yüksek Değer Tarih
--------------- ---------------- -------------
Bileşik Endeks 58.231,90 15 Ekim 2007
İşlem Hacmi 3 milyar 433 milyon YTL 17 Ağustos 2007
İşlem Miktarı 1.014.475.258 adet 07 Ekim 2003
Sözleşme Sayısı 441.783 adet 08 Kasım 2002


HEDEF, HALKA ARZLARIN ARTIRILMASI

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 23. kuruluş yılının kutlayan İMKB'nin, gelecek dönemlerine ilişkin hedeflerini anlattı.
Öncelikli hedeflerinin, halka arzların artırılması olduğunu ifade eden Erkan, buna ilişkin olarak bazı girişimlerde bulundukları söyledi.

En büyük sıkıntının İMKB'de işlem gören şirket sayısının yeterli düzeye ulaşmaması olduğunu dile getiren Erkan, bu problemin aşılması adına bir çalışma başlatıldığını, özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'yle (TOBB) bir protokol yapılmasının planlandığını kaydetti.

Bu protokol çerçevesinde tüm sanayi ve ticaret odaları bünyelerinde birer danışma hattı oluşturulacağını, burada çalışan personelin de ilgili uzmanlar tarafından eğitileceğini anlatan Erkan, bu personelin halka açılmanın getirmiş olduğu faydalar ile halka açılma prosedürünün içeriği konusunda ilgililere bilgilendirme yapacağını söyledi.

KOBİ'LERİN SERMAYE PİYASASINA KAZANDIRILMASI...

Talep tarafının güçlendirilmesi için küçük ve orta ölçekli şirketlerin de sermaye piyasasına kazandırılması yönünde proje geliştirileceğini ifade eden Erkan, aynı zamanda halka açılmaları desteklemek için vergi teşviklerinin de devreye girmesinin öneminin altını çizdi.

İMKB'nin ileri bir teknolojik altyapıya sahip olduğunu, ancak altyapının yıllardır revize edilemediği için bir takım problemler yaşandığını belirten Erkan, teknolojik altyapının revize edilmesinin, yeni yatırımların devreye girmesinin ve kapasitesinin artırılmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Teknolojik yatırımlar içerisinde canlı yedek operasyon merkezi oluşturulmasının da planlandığını ve her iki operasyon merkezini de ayakta tutarak her türlü tehlikeye karşı önlem paketi oluşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Erkan, bu merkezin de uluslararası kurallara uygun İstanbul dışında bir mekanda oluşturulmasının planlandığını, e- devletin de yedekleme merkezi olarak düşünülen, depreme dayanıklılığı açısından uygun bulunan Konya'nın bir alternatif olarak görüldüğünü kaydetti.

FONLARIN İMKB'YE ÇEKİLMESİ

Hüseyin Erkan, İslam Ülkeleri Borsaları arasında işbirliğini hızlandıracak bir endeksin oluşturulması konusunda aktif olmayı planladıklarını bildirdi.

Dubai, Londra, İsveç ya da EuroNext merkezli çalışan platformlarla işbirliğinin düşünüldüğünü ve oradaki fonların da İMKB'ye çekilmesi için çaba gösterileceğini dile getiren Erkan, çevre ülkelerle ya da daha büyük piyasalarla bazı ortaklıklar içerisine girilebileceğini ve bunun sonucunda da İMKB'nin bölge içerisindeki stratejik rekabet gücünün artırılabileceğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!