IMF: Ekonomik toparlanma hâlâ kırılgan belirsizlikle kuşatılmış durumda

Güncelleme Tarihi:

IMF: Ekonomik toparlanma hâlâ kırılgan belirsizlikle kuşatılmış durumda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel ekonomik toparlanmanın hala kırılgan, inişli çıkışlı ve büyük bir belirsizle kuşatılmış durumda olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Strauss Kahn George Washington Üniversitesi’nde ‘Küresel Güçlükler, Küresel Çözümler’ başlıklı konuşmasında, küresel ekonomik toparlanmanın devam ettiğini, ancak toparlanmanın ülkeler arasında ve ülkeler içinde dengesiz durumda bulunduğuna işaret ederek, gelişmiş ülkelerdeki büyümenin hala çok düşük ve işsizliğin ise çok yüksek olduğunu ifade etti. Toparlanmada özellikle Asya ve Latin Amerika olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerin güçlü bir şekilde başı çektiğini ve aşırı ısınmanın üstesinden gelmeye çalıştığını ifade eden Strauss-Kahn “Düşük gelirli ülkeler ise petrol ve gıda gibi emtia fiyatlarındaki artıştan olumsuz yönde etkileniyor” diye konuştu. Avrupa’nın içinde bulunduğu ülke borcu ve büyüme krizine ilişkin konuşan Stauss-Kahn şunları söyledi: “Avrupa’da bazı ülkeler kavşakta, zorlu adımlar attılar ancak daha fazlasının yapılması gerekiyor. Avrupa’daki borç krizini çözmek için küçük küçük adımlar atılması problemleri alevlendiriyor. Daha kapsamlı bir çözüme ihtiyaç var. Büyük belirsizlik hala devam ediyor. Bir çok kara kuğu küresel ekonomik  gölde yüzüyor. Bu belirsizlik ve kırılganlıkla başa çıkmak için kriz sonrası dönemde küresel işbirliğine büyük ihtiyaç duyuluyor.” Bu yıl için küresel ekonomik büyümenin yüzde 4.5 civarında olacağını öngördüklerini kaydeden Strauss-Kahn, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki bazı ülkelerde yaşanan yönetim karşıtı gösteriler ve Japonya’daki deprem ve tsunami felaketi gibi olayların bazı belirsizliklere neden olduğuna dikkati çekti.

 

Haberin Devamı

Ortadoğu tarihi dönemeçte

 

ORTADOĞU’daki halk ayaklanmalarına Dominique Strauss-Kahn,  şunları söyledi: “Ortadoğu tarihi bir dönüşümden geçiyor. Halk daha fazla özgürlük istiyor, ekonomik fırsatlarla kaynakların dağılımının daha adil olmasını istiyor. Bu isteklere cevap politik, ekonomik ve sosyal kurumlarda etki alanı geniş bir değişim gerektirecek. Diğer yandan Japonya’daki büyük trajedinin ardından acil öncelik insanların daha fazla acı çekmesini önlemek ve zarar gören yerlerin yeniden inşasıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!