IMF: ‘Çok sıcak’ değilsiniz ama zayıf alanlarınız var

Güncelleme Tarihi:

IMF: ‘Çok sıcak’ değilsiniz ama zayıf alanlarınız var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2009 00:00

IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Direktörü ve Danışmanı Jose Vinals, kırılganlık açısından Türkiye için “Çok sıcak değilsiniz” derken, yine de “Zayıf olduğunuz alanlar var” uyarısı da yaptı.

KÜRESEL Finansal İstikrar Raporu’nun (GFSR) açıklandığı toplantıda Türkiye’ye ilişkin değerlendirmeler yapan IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Direktörü ve Finansal Danışmanı Jose Vinals, kırılganlık açısından Türkiye’nin risklerinin çok olmadığını belirtti. Bunu “Çok sıcak değilsiniz” şeklinde ifade eden Vinals, Türkiye’nin sayıf yönlerine değinmeden de geçmedi.

2010’a dikkat

GFSR raporunda Gelişen Pazarlarda Makro ve Finansal Sıcaklığı (kırılganlığı) gösteren tabloda, mevcut cari işlemler dengesi, dış borçların yeniden finansmanına olan ihtiyaç, bankaların net dış pozisyonu, son 5 yılda gerçek kredilerin büyüme ortalaması, kredi/mevduat oranı ve toplam kredilerde Forex oranının ele alındığı tabloda, Türkiye sadece 2010 dış borcun yeniden finansmanında çok sıcak (yüksek kırılganlıkta) göründü.

Üçüncü derece

Vinals, Türkiye’ye ilişkin sorumuza “Diğer gelişen piyasalarla karşılaştırınca, mali sistem açısından Türkiye’nin nispeten daha zayıf olduğu alanlar var. Bunlar özellikle özel sektörün yeniden finanse edilmesinde görülüyor” yanıtını verirken, raporda ortaya çıkan sonuçlar şöyle: “Mevcut cari işlemler dengesinde ise Türkiye ikinci derecede kırılgan görünürken, diğer alanlarda ise üçüncü derecede kırılgan olarak değerlendirililiyor. Tabloya göre Bulgaristan bütün değerlendirmelerde çok sıcak (yüksek kırılganlık) ülke olarak öne çıkıyor. Hırvatistan, Litvanya, Letonya ve Romanya da çok sıcak ülkeler arasında sıralanıyor. Çin ve Meksika her kriterde az kırılgan olan ülkeler.”

Kimse kriz geçirmez değil

HİÇBİR ülkenin ‘kriz geçirmez’ olmadığını vurgulayan Jose Vinals, şu değerlendirmeleri yaptı:
Ülkeler ne yaparsa yapsın kamunun desteği mali istikrarın devamı için önemli. Hâlâ alınması gereken kararlar var.
Çin’de kredi hızla artıyor. Bu noktada Çin bir istisna.
Kredi fazlalığında risk vardır. Fazlalık bir balona sebep olabilir.

Durmuş Yılmaz harika bir iş yaptı

RAPORDA doğrudan Türkiye’nin finans sistemini ele alınmazken Jose Vinals, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz için “Bence harika bir iş yaptı” dedi. Vinals, “Türkiye’de kriz sürecinde yetkililer tedbirler aldılar ve finans sistemini güçlendirdiler” derken şunları söyledi: “Bankacılık sisteminde yurtiçinde güçlü bir fonlama var. Toksik ürünlere hiç girilmemiş. Kurumsal kârlılık da iyi. Demek ki Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler kriz sürecinde işe yaramış. Türkiye Merkez Bankası hem lira hem döviz piyasalarında likidite sağladı. Faizleri düşürdü. Bu sayede finans sistemi güçlü kaldı. Merkez Bankası gereken tedbirlerin alınmasında oldukça başarılıydı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!