IMF: Avrupa ’yumuşak inecek’ Türkiye yüzde 4 büyüyecek

Güncelleme Tarihi:

IMF: Avrupa ’yumuşak inecek’ Türkiye yüzde 4 büyüyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 00:00

IMF, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yükselen Avrupa için büyüme tahminini ’soft landing-yumuşak iniş’ yönünde yaptı.

IMF’ye göre 2007’deki ortalama yüzde 6.9’luk rakamdan, 2008’deki yüzde 5.5 tahminine inecek ve bu ’yumuşak iniş’ bir dereceye kadar 2009’da da sürecek. Türkiye’nin ise bu yıl yüzde 4, gelecek yıl da yüzde 4.3 büyümesi öngörülüyor.

ULUSLARARASI Para Fonu’nun (IMF) Avrupa ekonomileriyle ilgili tahmin ve değerlendirmelerinin yer aldığı Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda, Türkiye dahil yükselen Avrupa ekonomilerinin kısa vadeli görünümü için "Hızlı büyüme döneminden sonra daha ağır ve kolay denetlenen bir büyüme oranına geçiş" anlamına gelen "soft landing- yumuşak iniş" tanımı yapıldı.

ORTALAMA TAHMİN YÜZDE 5.5: "Avrupa, Risklerin Yeniden Değerlendirilmesi" altbaşlıklı Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye dahil Avrupa ülkelerinin 2008-2009 yıllarına ait büyüme ve enflasyon tahminlerine de yer verildi. Buna göre büyüme 2007’deki ortalama yüzde 6.9’luk rakamdan, 2008’deki yüzde 5.5 tahminine inecek. Bu "yumuşak iniş" bir dereceye kadar 2009’da da sürecek. Raporda, ana enflasyonun 2008’in ikinci yarısında, gıda ve enerji fiyatları "ılımlı" konumdayken düşmesinin beklendiği kaydedildi.

TÜRKİYE YÜZDE 4 BÜYÜYECEK: Buna göre, Türkiye’nin reel GSYİH’sı bu yıl yüzde 4 büyüyecek. Türkiye 2009’da yüzde 4.3 büyüme kaydedecek. Türkiye’de enflasyonun bu yıl tüketici fiyatlarıyla yüzde 7.5, gelecek yıl ise yüzde 4.5 artacak. Cari işlem açığının GSYİH’ya oranı ise 2008 için yüzde 7.6 olacak, kamu dengesi de yüzde 2.1 ile negatifte olacak.

DIŞ YATIRIMCI RİSKİ: Raporda yükselen Avrupa ekonomileri için şu değerlendirme yapıldı: "İleriye yönelik tahminler, dış talep zayıflar ve bölgeye finans akışındaki kesinti sınırlı kalırken, iç talebin büyümeye hız kazandırmaya devam edeceğini varsaymaktadır. Bununla birlikte zarar riski özellikle büyük dış dengesizliğe sahip ülkeler için temel risktir. En yüksek potansiyel risk dış yatırımcıların bölgeye yönelmelerinde önemli kısıntıya gitmeleri riskidir."

FAİZ VE MALİYET YÜKSELDİ: Finansal piyasalardaki çalkantının etkisinin, şu ana kadar yükselen Avrupa ekonomilerinde, diğer yükselen piyasalara göre daha büyük olduğu vugrulayan raporda, şöyle denildi: "Bu bölgenin dış finansmana yüksek bağımlılığını yansıtmaktadır. Bölgenin büyük bölümündeki bankacılık sistemine hakim olan yabancı bankalar fon maliyetlerindeki artışı yansıttığı için kredi faizleri yükselmiştir, ancak ödünç vermede reel faizler hala düşüktür." ANKA

Ekonomik büyümeyi petrol fiyatları yavaşlatıyor

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, yüksek petrol fiyatlarının dünyanın ekonomik büyümesini yavaşlattığını söyledi. Uluslararası Enerji Forumu için Roma’da bulunan Lipsky, Reuters’e yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının yüksek olmasının ihracatçıların yararına olduğunu ancak, büyümeyi yavaşlattığını belirtti. IMF’nin dünyanın ekonomik büyüme tahminlerini petrolde kısmen düşük fiyatlara dayandırdığını ifade eden Lipsky, IMF’nin sadece petrol fiyatları değil, aynı zamanda yüksek gıda fiyatları ve mali sektördeki sorunlar yüzünden küresel ekonomik büyümeyi yüzde 1 ve 2 arasında düşürdüğünü yineledi. IMF’nin bu ay başında açıkladığı raporunda, ocak ayında yüzde 4.1 olan küresel ekonomik büyüme oranı yüzde 3.7’ye çekilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!