IMF: Avrupa’daki krizin yayılma riski var

Güncelleme Tarihi:

IMF: Avrupa’daki krizin yayılma riski var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF), ‘küresel toparlanmayı sekteye uğratabilecek önemli riskler’ bulunduğu yönünde bir uyarı yaptı. IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, 2011 yılı ekonomik görünümünün pozitif olduğunu söylemekle birlikte, Avrupa’da devam eden ülke borcu krizinin diğer bölgelere ve reel ekonomiye yayılma tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti.

Planların test edildiği yıl

IMF’nin internet sitesinde yer alan yazısında, 2011 yılının küresel ekonomik toparlanma, uluslararası işbirliği ve Fon’un bu güçlüklerle başa çıkmadaki rolü açısından çok önemli bir yıl olduğuna dikkati çeken Lipsky, 2011 yılının küresel ekonomik toparlanma, uluslararası işbirliği ve Fon’un bu güçlüklerle başa çıkmadaki rolü açısından önemli bir yıl olduğuna dikkat çekti. “2011 yılı kriz sonrası planların uygulandığı, test edildiği ve değerlendirildiği yıl olacak” diyen Lipsky, şu değerlendirmeyi yaptı: “Finansal krize karşı ortaya konan planların başarılı bir şekilde uygulanması halinde bu yeni model, küresel ekonomi ve finansal yönetimin yolunda olduğu görüşünü destekleyecek. Başarısız olunması halinde ise muhtemelen güven baltalanacak ve üstesinden gelinmesi zor sorunlar listesi ortaya çıkacak.”

Acil dikkat gerektiren yeni sorunlar ortaya çıktığını hatırlatan Lipsky, riskler arasında özellikle Avrupa’da devam eden, diğer bölgelere ve reel ekonomiye yayılması tehdidi bulunan ülke borcu krizini, bazı gelişmiş ülkelerdeki konut piyasasında devam eden sorunları ve yüksek işsizliği gösterdi. Lipsky, şu noktaya da dikkat çekti: “Bazı gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek büyüme oranları, varlık fiyatlarındaki artış ve yükselen enflasyonun aşırı ısınma potansiyeli kaygıları artırıyor. Ayrıca sermaye girişindeki artış ve güçlenen para birimleriyle başa çıkmakla ilgili zorluklar da bulunuyor.”

IMF rapor hazırlayacak

Lipsky ayrıca, “İhtiyatlı iyimserliğin zemini sağlam. Aynı zamanda ciddi zorluklarla karşı karşıyayız. Yeni yılla birlikte artık çalışma zamanı” mesajı verdi. Bu arada IMF’nin bu yıl Çin, Euro Bölgesi, Japonya, İngiltere ve ABD gibi dünyanın en büyük 5 ekonomisinin diğer ülkeler üzerindeki etkisini değerlendiren bir rapor hazırlayacağını söyleyen Lipsky, şu bilgileri verdi: “Bu, ABD’nin finansal piyasasına enjekte ettiği 600 milyar dolar tutarındaki İkinci Parasal Gevşeme Programı’nın ya da aşırı değerlenen Çin para birimi yuanın dünyanın geri kalan ekonomiler üzerindeki etkisini değerlendiren ve yeni deneysel yöntemlerin kullanılacağı bir rapor olacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!