İlk nükleerde maliyet ‘yerli’ ile düşecek

Güncelleme Tarihi:

İlk nükleerde maliyet ‘yerli’ ile düşecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 00:00

2013 yılında Mersin’de inşa edilmeye başlanacak Türkiye’nin ilk nükleer santralının maliyeti yerli malzeme kullanımıyla düşecek ve 20 milyar doların altında kalacak.

Haberin Devamı

MERSİN’de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) projesinin tasarımı ortaya çıktı. Mimari yapısı ve projedeki tüm detaylar birebir gerçekçi olarak modellenerek 3 boyutlu tasarım haline getirilen santral, Mersin’in Gülnar İlçesi, Büyükeceli Beldesi’nde yapılacak. Santralın inşasında yerli malzeme kullanımıyla maliyetinin 20 milyar doların altında kalacağı belirtiliyor. Denize sıfır inşa edilecek ve toplam alanı 2 futbol sahası büyüklüğünde olacak santral, 9 şiddetinde depreme de dayanacak.

AKKUYU'NUN İLK GÖRÜNTÜLERİ / FOTO GALERİ

4 reaktörü olacak

Santralda yan yana ve her biri 1200 megavat (MW) kurulu gücünde 4 reaktör yer alacak. Soğutma suyu direkt denizden alınıp nükleer santralı  soğutacak ve yine aynı şekilde denize akıtılacak. Soğutma denizden yapılacağı için soğutma kuleleri olmayacak. Santral, bilimsel bir araştırma binası görünümünde olacak, ses ve atık çıkmayacak. Santral devreye girdiğinde çalışanlar özel giysi giymeyecek. Beyaz önlük ve dozimetre ile santralda dolaşılabilecek.
Maliyeti düşecek
Akkuyu Nükleer Güç Santralı Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Alexander Superfin, projenin ilk maliyetinin 20 milyar dolar olarak tespit edildiğini, fakat maliyetin düşürülmesi için yeni uygulamalar ve metotlar geliştirildiğini söyledi. Superfin, “Biz projeye daha detaylı bakmaya başladığımızda gördük ki bazı teçhizat ve malzemeler Türk üreticilerden alındığı zaman bu maliyeti düşürebiliriz. Ayrıca ulaşım ve benzeri şeyleri de minimize edebiliriz, optimize edebiliriz. İnşaat sürecini, teknoloji sürecini doğru şekilde kurarsak bu da maliyetin düşürülmesini etkiler” dedi. Projenin takviminin planlandığı gibi devam ettiğini de belirten Superfin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin devam ettiğini, 2013 yılında da inşaat hazırlık çalışmalarına başlamayı düşündüklerini kaydetti. ? A.A.

Haberin Devamı

Suyu denizden alacak yaşamı etkilemez

SANTRALE ayrılacak sahayı minimize etmeye ve tabiatın güzelliğinin içerisine en uygun şekilde yerleştirmeye çalıştıklarını kaydeden Alexander Superfin, santralde soğutma amacıyla kullanılacak suyun da direk denizden alınıp, suyun  tekrar denize verileceğini kaydetti. Superfin, şu bilgileri verdi: “Tabii doğal olarak bırakılan su, alınan sudan birkaç derece daha sıcak olacak. Ama denize bırakılan su özellikle çok derine ve çok uzak bir noktaya  bırakılacağı için, bu birkaç derecelik sıcak su farkı genel olarak su ısısını  değiştirmeyecek ve deniz yaşantısını hiç etkilemeyecek. Bırakılacak olan su,  denizin mesafe olarak hem çok uzak hem de çok derin yerine bırakılacağı için  herhangi bir olumsuz etkisi olmayacak. Deniz suyu yine saf deniz suyu olarak  bırakılacak.”

Haberin Devamı

Rusya ile görüşülürse biz de sürece katılırız

ALEXANDER Superfin, “Türk hükümeti bildiğim kadarıyla çeşitli ülkelerle görüşmeler içerisindeymiş. İkinci santralle ilgili olarak bildiğimiz kadarıyla Japonya, Kanada ve Çin ile görüşmeler yapıyor. Türk hükümeti Rusya Federasyonu ile de bu  görüşmeleri yapmak isterse biz seve seve bu sürece katılmak isteriz” diye konuştu.

İşte Akkuyu Nükleer Santralı

Yan yana 4 üniteden oluşacak santralın reaktör bölümünün üstündeki çatı yarım küre şeklinde olacak.
Reaktör Türk mimarisinin özelliklerini yansıtacak.
Toplam alanı 2 futbol sahası büyüklüğünde olacak.
Santral denize sıfır  olarak inşa edilecek.
Santralda soğutma kulesi bulunmayacak.
Santral devreye girdiğinde çalışanlar özel bir giysi giymeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!