İlk Euro kuru cuma günü

Güncelleme Tarihi:

İlk Euro kuru cuma günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Merkez Bankası, Euro için ilk kuru ne zaman ve nasıl açıklayacak?

- T.C Merkez Bankası, 1 Ocak 1999 Cuma gününden itibaren EMU'ya üye ülkelerin ulusal paralarının Türk Lirası karşısındaki döviz ve efektif alış satış kurlarını esas alarak, gösterge niteliğinde kuru da açıklayacak. En geç 30 Haziran 2002 tarihinden itibaren EMU'ya katılan ulusal paraların döviz ve efektif kurlarının açıklanmasına son verileceğinden, bu paraların Türk Lirası'na dönüşümü mümkün olmayacak. Ayrıca T.C. Merkez Bankası'nca, 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren Euro'nun Amerikan Doları'na karşı paritesi açıklanacak ve 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren de Euro'nun efektif alış ve satış kuru ilan edilecek.

Euro'nun üzerindeki cam ve köprü simgeleri neyi temsil ediyor?

- Euro üzerinde bulunan cam, şeffaflığı, köprü simgesi ise dostluğu sembolize ediyor.

Avrupa Para Birliği'ne katılmayan ülkeler için Euro takvimi nasıl işleyecek?

- EMU'ya katılmayan AB üyesi ülkeler ile AB üyesi olmayan ülkeler 30 Haziran 2002 tarihinden itibaren Euro'yu, ABD doları, Japon yeni gibi döviz olarak değerlendirebilecek, parasal birliğe katılan ülkenin ulusal paraları yerine kullanabilecek. Halen Avrupa para birimi olarak kullanılan ECU da, 1 Ocak 1999 tarihinde bire bir oranında Euro'ya çevrilecek ve ECU sepeti ortadan kalkacak.

Euro'nun değeri nasıl belirlenecek?

- AB'ye üye ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarınca toplanacak AB Konseyi'nde, 31 Aralık 1998 tarihi itibarıyla belirlenen ikili kurlar kullanılarak, Euro ile söz konusu EMU ülkelerinin ulusal paralarının dönüşüm oranları, geri dönülmez bir şekilde sabitlenecek. Euro, en geç 30 Haziran 2002 tarihinden itibaren EMU'ya katılan 11 AB üyesi ülkede, kendi ulusal paralarının tedavülden kalkması ile zorunlu olarak kullanılacak.

Euro, ihracat yapan firmaları nasıl etkileyecek?

- Tıpkı diğer konvertibl paralar gibi serbest piyasada işlem görecek olan Euro, Türkiye gibi EMU'ya üye olmayan diğer ülkelerdeki ihracat yapan firmaları da etkileyecek. Üçüncü ülkelerin Avrupa piyasalarına ihracat yapan işadamlarının, 1999-2001 yılları arasında Euro cinsinden yükümlülüklerini, Euro olarak ödenmesi için özel talimat vermeleri gerekiyor. Geçiş dönemi olması nedeniyle, 1999-2001 yılları arasında yapılan ödemeler, hem Euro hem de ulusal para birimleri ile gerçekleşebilecek. Fakat bunun için de ödemelerin Euro ya da EMU içindeki diğer para birimlerinden yapılacağının belirtilmesi gerekiyor.

Euro'nun kaydi olarak kullanılmaya başlanması valörlü işlemleri nasıl etkileyecek?

- EMU'nun 1 Ocak 1999 tarihinde Topluluk düzeyinde yürürlüğe girmesiyle, üye ülkeler arasındaki para transferlerinde Euro üzerinden aynı gün valörlü işlemler yapılacak. Türkiye'de yerleşik konumda bulunan bankalar ise söz konusu ödeme sistemine yurtdışı muhabirleri aracılığıyla ulaşabilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!