Ilıcalar, Türkiye'den önce AB'ye tam üye

Güncelleme Tarihi:

Ilıcalar, Türkiyeden önce ABye tam üye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

AB adayı Türkiye, yıllık cirosu 40 milyar doları bulan AB Termal Oteller Birliği'ne resmen tam üye oldu. 5 yıldır üyelik bekleyen Türkiye, ‘sağlık turizmi’nde pay sahibi olmak için Avrupalılarla eşit koşullarda yarışacak.

HELSİNKİ Zirvesi'nde siyasi olarak Avrupa Birliği (AB) adaylığı alan Türkiye, birliğe ilk resmi tam üyeliğini turizmde gerçekleştirdi. Türkiye Termal Oteller Birliği, AB Termal Oteller Birliği'ne 20'nci tam üye olarak resmen kabul edildi. Türk turizmi bu üyelik sayesinde, Avrupa'nın 40 milyar dolarlık ‘‘sağlık turizmi’’ sektöründe rakipleriyle eşit koşullarda yarışacak. Türkiye, daha önce 19 ülkeden işletme düzeyinde toplam 319 üyesi olan birliğe girebilmek için tam beş yıldır mücadele veriyordu.

TÜRKİYE 1 NUMARA OLUR

Türkiye bu önemli gelişme sonrası, AB Termal Oteller Birliği'nin Almanya'da 3 Haziran'da yapılacak olan genel kongresine resmen davet edildi. AB Termal Oteller Birliği'nin Genel Başkanı Dr. Hubert Kirchner, Türkiye'nin Avrupa'da zengin turistlerin büyük rağbet gösterdiği sağlık turizmi açısından inanılmaz imkanlara sahip olduğunu söyledi. Kirchner, ‘‘Anadolu'nun şifalı suları antik dönemden beri meşhurdur. Türkiye, Antik Yunan'ın, Bizans'ın, Osmanlı'nın dünyaca bilinen özelliklerini pazarlayarak sağlık turizminde bir numara olabilecek güce sahip’’ dedi.

Türk Tur Operatörleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner de Türkiye'nin sadece sağlık turizminden 10 yılda 5 milyar dolar gelir beklediğini söyledi. Baraner, diğer turizm alanları da dikkate alındığında Türkiye'nin 10 yıl sonunda turizmden yılda 25 milyar dolar beklediğini anlattı.

Baraner, önümüzdeki dönemde Türkiye'de sağlık turizmine Almanya, Avusturya, İspanya ve İngiltere'den yatırımlar beklendiğini de ifade etti.

Türk turizmi bu yıl başından itibaren üçüncü büyük gelişmeye sahne oluyor.

AVRUPALI YATIRIMCI TRAFİĞİ

Daha önce Alman Dorint, Fransız Accor, İspanyol Melia ve İtalyan-İspanyol ortaklığı Jumbo, Türkiye'ye yatırım yapma kararı almıştı. Daha sonra Avrupa'nın en büyük turizm şirketi olan Alman TUI, Avusturya'da Cem Kınay'a ait Gullet'i satın alarak Türkiye pazarına girmişti.

Turizmde sağlık atağı

ÖNEMLİ termal kaynaklarına sahip olmasına rağmen sağlık turizmi konusunda atılım yapamayan Türkiye, ünlü ılıcalarını dünyaya tanıtacak.

Avrupa'nın önde gelen termal turizm yatırımcıları, ortaklık görüşmeleri için Türkiye'ye gelecek. Öger Turizm Koordinatörü Hüseyin Baraner, Öger Turizm önderliğinde ‘‘Türkiye Ilıcalar Birliği’’ kurulması kararı alındığını söyledi.

Türk turizminin termal turizmle yeni bir atılım dönemi başlatacağını kaydeden Baraner, ‘‘Termal turizm, kriz dönemi, politik gelişim, hava durumundan etkilenmez çünkü konu sağlıktır’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!