İlaçta Euro kuru 14.03 oldu

Güncelleme Tarihi:

İlaçta Euro kuru 14.03 oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2023 07:00

İlaç fiyatları için baz alınan Euro değeri Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 10.76 TL’den 14.03 TL’ye yükseltildi. Eczacılar yüzde 30.5’lik artışla ilgili “sorunlar hafifler ancak çözülmez” yorumunda bulundu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Güncelleme ilacın hastaya ulaşmasına olanak sağlayacak seviyede değil. Bu nedenle yara iyileşmez, sadece bir pansuman olabilir” dedi.

Haberin Devamı

İlaç fiyatlandırılma-sında kullanılan Türk Lirası cinsinden Euro değeri temmuz ayında yüzde 30.5 arttırılarak 10.76 TL’den 14.03 TL’ye çıkartıldı. ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri, Temmuz ayında yüzde 30.5 oranında arttırılarak 14.0387 TL olarak belirlendi. Artışla, fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 48.41 TL oldu. Diğer ürünlerde ise barem değeri 25.30 TL olarak gerçekleşti. Karar kapsamında, dönemsel Euro değeri güncellemesinde, geçici 7’nci madde kapsamında uygulanan 4 TL’ye kadar olan artışlar dikkate alınmayacak.

Haberin Devamı

FİYATLARA NASIL YANSIR

Güncelleme sonrasında uygulanacak olan 4 TL’ye kadar olan artışlar, TL değerinde değişiklik yapılmadan ürünlerin depocuya satış fiyatları üzerine eklenecek. Hastaların ilaca ulaşabilmesi yani piyasada yeterli sayıda ilaç bulunabilmesi açısından eczacılar, Türk Lirası cinsinden uygulanan Euro kurunun daha da artmasına yönelik bir adım bekliyordu. Kararın ardından eczacıların genel görüşü, “sorunlar hafifler ancak çözülmez” yönünde oldu. Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, yeni düzenleme ile ilgili, “Sorun hafifler ama çözülmez” derken, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Bu güncelleme, ilacın hastaya ulaşmasına olanak sağlayacak seviyede değil. Bu nedenle yara iyileşmez, sadece bir pansuman olabilir” yorumunda bulundu.

‘HASTALARA ULAŞMASI LAZIM’

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, “İlaç fiyatlarının değerlendirilmesinde Sağlık Bakanlığı her yıl bir önceki yılın Euro kurunun ortalamasının yüzde 60’nı baz alarak fiyatı belirliyordu. Son yıllarda dövizdeki aşırı oynamayla beraber ilaç yoklukları yaşanınca, bu bir değil bir kaç kere yapılmaya başladı. Temmuz ayında yüzde 30.5 fiyat güncellemesi yapılarak ilaç kuru 14.0387 rakamına çıkarıldı. Bu doğal olarak ilaçlara yüzde 30.05 fiyat artışı olarak yansıyacak. Yine söylüyoruz, ilaca eczacılar olarak zam yapılması taraftarı değiliz. Ancak ilacın hastalara ulaşması lazım. Bunun için önümüzdeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Bunlar Euro’daki aşırı yükselişle beraber kaçınılmaz duruma geldi. Bu, sorunu çok kısa vadede hafifletir ama çözmez diye düşünüyoruz. Zamlarla bu işin çözülemeyeceği net olarak görünüyor. Çünkü yılda 3-4 kez bu meseleyi konuşur hale geldik” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘BULUNURLUK SORUNU DEVAM EDEBİLİR’

TEİS Başkanı Nurten Saydan ise güncellenen Euro değeriyle ilgili şöyle konuştu: “Son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunlar gözle görülür hale geldi. Bu durumun kökeni, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlamasıdır. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru yüzde 30.5’lik artışla 10.76’dan 14.03 TL’ye yükseldi. Ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Zira güncel kura göre Euro bugün itibariyla 30.02 TL seviyesinde bulunuyor. 14 yılda Euro/TRY değeri ortalama yüzde 1215 arttı. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir. Bulunamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına olanak sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İlaçta Euro kuru 14.03 oldu

Nurten Saydan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!