İl özel idarelerine repo soruşturması

Güncelleme Tarihi:

İl özel idarelerine repo soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, bütçeden aldıkları parayı repoda kullanıp, yol ve okul yapımını aksattıkları iddia edilen il özel idarelerinin hesaplarını incelemeye aldı.

İl özel idarelerinin hesapları, bütçeden aldıkları paraları sağlıklı kullanmadıkları yolundaki şikayetler üzerine Maliye Bakanlığı'nca incelemeye alındı. A.A.'nın haberine göre, il özel idarelerinin özellikle ilgili kuruluşlar adına yaptırdıkları yol ve okul gibi şleri aksattıklarına yönelik şikayetlerde son aylarda büyük bir artış oldu.

Maliye Bakanlığı da, bu yöndeki eleştiriler üzerine, 80 il özel idaresinden mali durumla ilgili tek tek rapor istedi. Bu raporda bütçeden alınan paraların nasıl ve nerelere kullanıldığı, bankalarda ne kadar para olduğu, bunlara ne kadar faiz tahakkuk ettiği gibi bilgilere yer verilmesi gerektiği bildirildi.

Maliye Bakanlığı yetkileri, ‘‘Devletin, yüzde 120'lerde faiz ödeyerek topladığı parayı, kimsenin repoda kullanmasına müsaade etmeyiz. Parayı gerektiği gibi kullanan ile repoya yatıranı ayırt etmek lazım. Biz, raporların incelenmesinden sonra, tabloyu ortaya koyacağız. Ondan sonrası siyasi otoritenin işi. Ama her halükarda bir önlem alınması gerekir’’ dediler.

Yetkililer, geçmişte de bazı kamu kuruluşları ve KİT'lerin aynı yola başvurduğunu ve bu durumun bazı müdahaleleri beraberinde getirdiğine dikkati çektiler.

Bu arada Kamu Hesapları Bülteni'ne göre, il özel idarelerine, çeşitli projeler için gereken ödenek aktarımlarının yanı sıra, vergi gelirlerinden de yılın ilk 7 ayında 36 trilyon 622 milyar lira aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!