İki Türk, Burger King’in dünya danışma kuruluna girdi

Güncelleme Tarihi:

İki Türk, Burger King’in dünya danışma kuruluna girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2006 00:00

Türkiye’nin uluslararası şirketlerin yönetimlerine yaptığı transfer ve katkılara bir yenisi daha eklendi. Amerikan fast food devi Burger King International’ın danışma kurulunda iki Türk de söz sahibi olacak. Burger King Türkiye Genel Müdürü Caner Dikici, Burger King International’ın Operasyonel Kurulu’na, Türkiye Finans Direktörü Özgür Çetinkaya da Finans Kurulu’na girdi.

60’ın üzerinde ülkede 12 bine yakın restoranı bulunan Amerikan fast food devi Burger King International’in tepe yönetiminde artık iki Türk yönetici de söz sahibi olacak. Türkiye’deki şirketin son yıllarda izlediği politikalarla kazandığı başarılar Burger King’in Amerika’daki merkezinin gözünü Türkiye’ye çevirdi. Burger King International, global stratejilerini belirlemek üzere bu yıl ilk kez oluşturduğu dört danışma kurulundan ikisine iki Türk yöneticiyi aldı. Burger King Türkiye Genel Müdürü Caner Dikici, Burger King International Operasyonel Kurulu’na, Türkiye Finans Direktörü Özgür Çetinkaya ise Finans Kurulu’na seçildi.

GLOBAL YANINA AĞIRLIK VERECEK:

52 yıl önce Miami’de kurulan Burger King’in bugüne kadar Amerika odaklı faaliyet gösterdiğini söyleyen Burger King Türkiye Genel Müdürü Caner Dikici, "Yaklaşık 1.5 yıl önce gelen yeni ekip ise çok daha global olmak istiyor. Bunun için de Amerika dışında büyümeye karar verdi" dedi. Amerika’daki merkezin bu bakışla yeni bir yapılanmaya giderek, dört yeni Danışma Kurulu oluşturduğunu söyleyen Caner Dikici, Türkiye’ni de bu kurulda yer alan birkaç ülkeden biri olduğuna işaret etti.

BÜYÜMEMİZ DİKKATİ ÇEKTİ:

Amerika’da belli bir sayıya ulaştıktan sonra yeni restoran açıldığında zorlanıldığını belirten Caner Dikici, "Burger King zaten bütün Amerika’yı doldurmuş. Ama hiç olmadığı o kadar çok ülke var ki... Var oldukları ülkelerde de sayıları çok az. Yeni yönetim bunu gördü ve bu yönde büyüme kararı verdi" dedi. Dikici, Türkiye’de yıllardır sürdürülen istikrarlı ve hızlı büyümenin gözünü Amerika dışına çeviren yeni yönetimin de dikkatini çektiğini söyledi. 2005 cirosu 120 milyon dolar olarak gerçekleşen Burger King Türkiye’nin 2006 sonunda da en az yüzde 10 oranında büyümesi bekleniyor.

YILDA 20 RESTORAN AÇIYORUZ:

Burger King’in faaliyet gösterdiği ülkeler arasında Türkiye’nin büyümesiyle öne çıktığını söyleyen Caner Dikici, şöyle devam etti: "Yurtdışına baktıklarında Türkiye’deki operasyonumuzun çok kuvvetli olduğunu gördüler. Burger King Türkiye, korkunç bir hızla büyüyen bir ülke bütün Burger King yapısı içinde. Hem yeni restoran açarak, hem de mevcut restoranların cirolarını ve satışlarını artırarak son üç yıldır üst üste yüzde 10’un üzerinde büyüyoruz. Her yıl 20’nin üzerinde yeni restoran açıyoruz. Bu da belli bir zaman sonra dikkati çekiyor. Burger King 12 yıldır Türkiye’de. Patronlarımızın bu işi amiral gemisi olarak gördüğünü, zamanlarını ve paralarını buraya harcadıklarını görünce bundan istifade etmeye karar verdiler."

Yılda ortalama 12 milyon dolarlık restoran açıyoruz

TÜRKİYE’de bugün 138 olan restoran sayısının yılsonunda 147’ye çıkacağını belirten Burger King Türkiye Genel Müdürü Caner Dikici, her yıl fiziki anlamda yüzde 20 büyüdüklerini belirterek, şunları söyledi: "Bugün bir restoranın yatırım maliyeti ortalama 400-450 bin dolar. Bu yıl sonuna kadar açılacak yeni restoranlar için en az 12 milyon dolarlık yatırım yapılacak. 2007 yılında da en az bu kadar daha yeni yatırım öngörüyoruz. Karadeniz Ereğli ve Batman’da da restoranımızı olsun istiyoruz. Bu yıl olmadığımız illere ağırlık vereceğiz. 20 restoranımız franchise, geri kalanı bizim. Restoranlarımızda halen yaklaşık 3 bin kişi çalışıyor."

1954’te kurulan zincir1995’te Türkiye’ye geldi

1954 yılında Amerika’da Miami’de James Mc Lamore ve David Edgerton tarafından kuruldu. İlk Whopper 1957 yılında satışa sunuldu. Bugün 61 ülkede yaklaşık 12 bin Burger King restoranı var. Ata Grubu’na bağlı TAB Gıda Sanayi tarafından Türkiye’deki ilk restoranı 1995 yılında açıldı. Halen Türkiye genelinde 138 restoranı faaliyet gösteriyor.

Ana danışma kurulunda 7 yabancıdan biriyim

BURGER King International’in bundan sonraki stratejilerini oluştururken ve geleceğini yönlendirirken dışardan yöneticilerin de fikrini almak için dört yeni Danışma Kurulu kurduğunu söyleyen Caner Dikici, şöyle konuştu: "Bu kapsamda operasyon, finans, insan kaynakları ve pazarlama kurulu oluşturuldu. Ben ana danışma kurulu sayılan operasyon danışma kurulundaki 7 yabancı yöneticiden biriyim. Kuruldaki 4 kişi ise Burger King International’in tepe yönetimi. Türkiye ile birlikte kurulda İrlanda, Almanya, Macaristan, İsveç, İspanya ve Suudi Arabistan da yer alıyor. Özgür Çetinkaya’nın seçildiği 12 kişilik finans danışma kurulunda ise 5 yabancı ülke temsil ediliyor. Türkiye ile birlikte bu kurulda İsveç, Norveç, İspanya ve İngiltere yer alıyor."

Ciroda en başarılı restoranımız Taksim

Ciroda en başarılı restoranın Taksim olduğunu söyleyen Caner Dikici, ikinci sırada Cevahir’in yer aldığını belirtti. Cevahir’e ilk günden beri inandıklarını vurgulayan Dikici, "En büyük restoran alanını biz kiraladık. Çok büyük risk aldık. Kanyon’da ise zaten çok yüksek bir ciro beklemiyorduk. Burada mutlaka olmak istedik. Ama son derece mütevazi beklentilerle girdik ve bu hedeflerimizi tutturduk. Kanyon ilk 30 restoranımız arasına girdi. Yatırım maliyetini iki yılda çıkaracağını düşünüyoruz. Ayrıca Kanyon’da olmak bizim Metro City restoranımızın cirosunu da artırdı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!