‘İki’ sınırı kalktı, 740 bin çocuk daha aile ödeneğine girdi

Güncelleme Tarihi:

‘İki’ sınırı kalktı, 740 bin çocuk daha aile ödeneğine girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 00:00

Yeni yılın bütçesi 286.9 milyar lira olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken, ek düzenlemeyle aile ödeneğindeki ‘2 çocuk sınırı’ kaldırıldı. Böylece 0-6 yaş arası çocuk için 28 lira, 6-18 yaş çocuk için ise 14 lira olan bu ödenek, 740 bin çocuğa daha ödenecek. Aile yardımından 2 milyon 430 bin çocuk yararlanacak.

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı onaylanırken, bazı önergeler de kabul edildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında özürlü personel açığının giderilmesine katkıda sağlamak amacıyla, özürlü personel ataması istisna olarak tasarıya eklenirken, bir başka önergeyle de bugüne kadar 2 çocuk için verilen aile ödeneğinde sınır kaldırıldı.
2.4 milyon çocuk
15 Ocak 2010’dan itibaren memurlara çocuk için verilmekte olan aile yardımı ödeneğinde, sayı sınırlaması dikkate alınmayacak. Böylece bugüne kadar 1 milyon 690 bin çocuk için ödenmekte olan aile yardımı, yeni düzenlemeyle 740 bin çocuk için daha verilecek. Aile yardımı 0-6 yaş arası çocuk için 28 lira, 6-18 yaş çocuk için ise 14 lira ödenecek.
Teşvik eder mi
DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, bu önergeyle ilgili olarak, “Yapılan, hükümetin nüfus artış politikasıyla uyumlu ama nüfus planlamasının tam tersi bir düzenlemedir” görüşünü savunurken, CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da “Evlilik dışı çocuğu cazip hale getiriyorsunuz” dedi. CHP’li Akif Hamzaçebi ise “14 ya da 28 lirayla çocuk yapımı teşvik edilir mi? Hayır. Devlet, çocuk yapılmasını teşvik edici görünmemeli” diye konuştu.
Ek tazminat        
Kabul edilen bir diğer önergeyle, emekli personele 500 lira olarak ödenmekte olan tazminat tutarı, 750 liraya çıkarılırken, tasarıya eklenen bir fıkrayla üniversitelere yeni bir kaynak yaratıldı. Buna göre, Anadolu üniversite Döner Sermaye işletmesinin 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle uzaktan eğitim uygulayan iktisat, işletme ve açıköğretim fakültesine ait hesaplarda yer alan kasa ve banka hesabı bakiyesinin 250 milyon lirası genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere 2010 yılı şubat ayı sonuna kadar maliye bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına aktarılacak.
Yeniler alacak
Maliye Bakanı Şimşek, düzenlemeyle ilgili olarak, Anadolu Üniversitesi’nin kaynağı kullanmadığını belirterek, konuyu hem üniversite hem de YÖK ile görüştüklerini söyledi. Şimşek, “Bir çok yeni üniversite var, binaları bile yok. 250 milyon lirayı yeni kurulan üniversiteler için kullanılacak, diğeri ise YÖK’e verilecek, öğretim üyesi yetiştirmek için kullanılacak. Bu mukaddes bir amaçtır” dedi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2008 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı da kabul edildi.

Haberin Devamı

Komisyon bütçede nelere onay verdi

Haberin Devamı

* Kabul edilen tasarıda, 2010 yılı bütçe giderleri 286 milyar 981 milyon lira, bütçe gelirleri 236 milyar 794 milyon lira, bütçe açığı da 50 milyar 187 milyon lira olarak yer aldı.
* Komisyonda, hükümetin verdiği önergenin kabul edilmesiyle bütçenin gider kalemine yedek ödenek olarak 53 milyon 750 bin lira ilave edildi.
* 58.8 milyar lira faiz ödenecek olan bütçede, 6.6 milyar lira faiz dışı fazla öngörüldü.
* Bütçede personel giderleri 60.3 milyar lira olarak yer alırken, önümüzdeki yıl devletin kasasına vergilerden 193.3 milyar lira girecek.
* Kamuya 32 bin yeni memur alınacak.                    ? Üniversitelere ayrıca 7 bin de akademik personel alma hakkı tanınacak.

Haberin Devamı

Yurtdışı çıkış harcı geliri 50 milyon TL’ye geriledi

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, CHP’li Akif Hamzaçebi’nun sorusu üzerine, yurtdışı çıkış harcından elde edilen gelirle ilgili bilgi verdi. Şimşek, yurtdışı çıkış harcı 70 lira iken 2006 yılında 102.3 milyon lira, 15 lira olduğu 2007 yılında 59 milyon lira, 2008 yılında ise 50.1 milyon lira gelir elde edildiğini açıkladı. Hamzaçebi’de “Bunun bir bölümü kamu personelinin ödediği harçtır, yani bütçeden karşılanmaktadır. Uyulama fiyaskoyla sonuçlanmıştır. Türkiye, vatandaşına işkence yapan ülke konumundadır. TOKİ’nin bu kaynağa ihtiyacı yoktur” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!