İki portföy halinde satışa çıkarıldı, 10 şeker fabrikasına 922 milyon dolar teklif geldi

Güncelleme Tarihi:

İki portföy halinde satışa çıkarıldı, 10 şeker fabrikasına  922 milyon dolar teklif geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2011 00:00

Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait iki portföy halinde satışa çıkan 10 şeker fabrikası için yapılan ihalelere toplam 922 milyon dolarlık teklif geldi. Portföy C’deki 6 fabrikaya en yüksek teklifi 656 milyon dolar ile Ak-Can Şeker verirken, Portföy B’deki 4 fabrikaya Kolin-Limak 265 milyon 500 bin dolar teklif etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Şeker Fabrikaları’na ait iki portföy halinde satışa çıkan 10 şeker fabrikası için yapılan ihalelere toplam 922 milyon dolar teklif geldi. Dün gerçekleşen nihai pazarlık görüşmelerinde Portföy C kapsamındaki Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları’na 656 milyon dolar ile en yüksek teklifi Ak-Can Şeker verirken, Portföy B kapsamındaki Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikaları’na da Kolin-Limak Ortak Girişimi 265 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi verdi. İhale Komisyonu Başkanı Sami Ölmeztoprak’ın ricasıyla bedel 266 milyon dolara yuvarlandı.
Önce Portföy-C ihalesi
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları (Portföy-C) ile Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikaları (Portföy-B) bir bütün halinde özelleştirme ihalelerinin nihai pazarlık görüşmeleri dün yapıldı. Son tekliflerin 11 Kasım’da alındığı ihale süreci için nihai pazarlık görüşmeleri için ilk olarak 14.30’da Portföy C için başladı. Portföy C’nin nihai pazarlık görüşmelerine, Safi Şeker, Ak-Can Şeker, Torunlar Gıda, Özaltın İnşaat, Kolin-Limak ve Konya Şeker olmak üzere 6 firma katıldı. Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. 51 tur süren açık artırmada Safi Şeker ve Ak-Can Şeker çekişmeye başladı. Safi Şeker Gıda, ihaleden çekilince, 656 milyon dolarlık teklifle Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş en yüksek teklifi vermiş oldu.
50 milyon dolar yükseldi
Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikalarına 656 milyon dolar veren Ak-Can Şeker, 2 yıldır Portföy C’nin peşinde koşuyordu. 2009 yılında düzenlenen ancak Şeker İş Sendikası’nın açtığı dava sonucu iptal edilen ilk ihaleyi de Ak-Can Şeker 606 milyon dolar teklifle kazanmıştı. Ak-Can Şeker, 2 yıl sonra 50 milyon dolar fazla bedel ödeyerek Portföy C kapsamındaki 6 fabrika için ilk aşamada ipi göğüslemiş oldu.
Ricayla 266 milyon dolar
Portföy-C ihalesi tamamlandıktan sonra 17.30’da ikinci ihale Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikaları (Portföy-B) için yapıldı. Ak-Can Şeker, Torunlar Gıda, Özaltın İnşaat, Şölen Çikolata, Siyahkalem Mühendislik, Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu ve Sınırlı Sorumlu Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği-Pankobirlik olmak üzere 7 firma teklif verdi. Elemesiz, elemeli turların ardından 258 milyon dolar başlangıç tutarı ve 250 bin dolar artırım aralığıyla açık artırmaya geçildi. Açık artırma 10 tur sürdü. Son ikiye Siyahkalem Mühendislik ve Kolin-Limak OGG kaldı. İhale sonunda ipi göğüsleyen 265 milyon 500 bin dolarlık teklifiyle Kolin-Limak OGG oldu. İhale Komisyonu Başkanı Sami Ölmeztoprak’ın ricasıyla bedel 266 milyon dolara yuvarlanarak ihale tamamlandı.

Haberin Devamı

İşçiler ihaleleri protesto etti

Haberin Devamı

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı’nda Türkiye genelindeki 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili ihaleler devam ederken, binanı dışında protesto vardı. Polis gözetiminde eylem yapan şeker fabrikalarında çalışan işçiler üzerlerinde, ‘Pancar yoksa çiftçi, işçi ve nakliyeci de yok’, ‘Pancar yoksa tarım yok, mücadelemiz Türkiye için’, ‘Sağlıklı nesiller için pancar şekeri tüketelim’ pankartları açtı. İhale salonuna 30 metre uzaklıktaki işçiler, ‘Direne direne kazanacağız’ sloganları attı. İşçilerin protestosu olaysız sona erdi.

Taksit seçeneğini kullanıp yüzde 20’sini peşin ödeyecek     

CENGİZ Holding Ankara Koordinatörü Ebubekir Demircan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları’nın (Portföy-C) nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi veren Ak-Can Şeker adına açıklama yaptı. Demircan, şeker üzerinde uzun süredir çalıştıklarını belirterek, “Diğer portföylerle de ilgileniyoruz. Taksit seçeneğini seçeceğiz ve yüzde 20’si peşin, 60 ay vadeyle ihale bedelini ödeyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

5 yıllık üretim şartı

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı tarafından varlık satışı yöntemiyle, özelleştirilen şeker fabrikalarında, yatırımcılara Şeker Kurulu tarafından belirlenecek kotalar çerçevesinde, 5 yıl boyunca yerli pancardan şeker üretimi şartı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!