İhracatta yavaşlama var

Güncelleme Tarihi:

İhracatta yavaşlama var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde yüzde 13.8, Ağustos ayında ise yüzde 3.3 arttığını açıkladı.

TİM'in, ihracatçı birlikleri tarafından tutulan kayıtlara dayanarak hazırladığı verilere göre, geçen yılın Ocak-Ağustos döneminde 14 milyar 854.7 milyon dolar olan ihracat, bu yıl 16 milyar 909.6 milyon dolara yükseldi. Ağustos sonu itibariyle son 12 aylık ihracat da 25 milyar 776.3 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl Ağustos sonu itibariyle son 12 aylık ihracat, 23 milyar 212.6 milyon dolar olarak kaydedilmişti.

Geçen yıl Ağustos ayında 1 milyar 991.4 milyon dolar düzeyindeki ihracat ise bu yıl 2 milyar 57.1 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kayıt rakamları itibariyle ihracatın lokomotifi durumundaki hazırgiyim ve konfeksiyonda Ağustos ayı ihracatı, geçen yıla göre yüzde 6 geriledi. Bu sektördeki ihracat, Mayıs ayında yüzde 44, Haziran ayında yüzde 27 ve Temmuz ayında da yüzde 22 oranında artmıştı.

TİM Başkanı Okan Oğuz, hazırgiyim ve konfeksiyonda yüksek oranlı artışların ardından gözlenen gerilemenin, geçen yılın ilk yarısında devam eden eksi trendin Ağustos ayında artıya dönüşmesi ve Mark'taki parite baskısı ile maliyetlerdeki yüksek oranlı artışlardan kaynaklandığını belirtti. Oğuz, parite değişikliğinin etkisinin gelecek aylarda da süreceğini kaydetti. Ağustos ayında, konfeksiyonun yanı sıra demir ve demir dışı metaller, otomotiv ve yan sanayii, fındık ve mamülleri, maden ile canlı hayvan ve su ürünleri ihracatında da düşüşler oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!