İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru

Güncelleme Tarihi:

İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2013 10:26

Türkiye ihracatı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. İhracat yüzde 12.6 artışla 151.9 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Aralık ayı ve 2012 yılının ihracat  rakamları açıklandı.

Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Avrupa'da yaşanan ekonomik  sıkıntılara rağmen Türk ihracatçılarının 243 gümrük bölgesine ihracat yaptığını  belirterek, 152 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı  payı artırdığını bildirdi.

Geçen yıl dünya mal ticaretinin yaklaşık 18,3 trilyon dolara  yükselmesinin beklendiğini dile getiren Çağlayan,Türkiye'nin 2012'de bu ihracat  pastasından binde 8,2'sinin üzerinde pay aldığını belirtti.

Çağlayan, ihracatın ithalatı karşılama oranının yükseldiğini ifade  ederek, “152 milyar dolarlık ihracatımızla, 237-238 milyar dolarlık ithalat ile  ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 63,8 seviyesine çıkacak. OVP'de 2012  için belirlenen hedef yüzde 62,4'tü. Şimdi biz bunu aşıyoruz. Muhalefet yapmak  isteyenlere de bunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye bu ihracat artış yüzdesiyle, yüzde 7 büyüyen Çin ve Meksika'dan,  yüzde 4,7 büyüyen ABD'den ve yüzde 3,1 büyüyen Rusya'dan daha fazla büyüyen  ihracat artışını yakaladığını belirten Çağlayan, Japonya , Almanya, Fransa ve  Brezilya'nın 2012'yi ihracat düşüşüyle kapattığını söyledi.
         
Bakan Çağlayan, ihracata dayalı üretimle Türkiye'nin büyük gelişme  kaydettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"2002 yılında 36 milyar dolar olan mal ihracatımızın GSYH'ya oranı yüzde  15,2 idi. 2012 GSYH oranları henüz açıklanmadı. Ancak şu anda tahminlerimize  göre, Türkiye, Cumhuriyet tarihinde önemli bir aşama kaydederek, ihracatı  GSYH'nin yüzde 19'una ulaşan bir ülke oluyor. Hizmet ihracatını da buna eklersek,  Türkiye mal ve hizmet ihracatının 2012 yılında GSYH'nin yüzde 24,1'ini ihracat  yapan ülke konumuna gelmiştir. Bunlar son derece önemli gelişmelerdir."

“İhracatın kilogram fiyatı 1,58 dolara geldi”
         
Geçen yıl ihracatın kilogram fiyatının 1,46 cent olduğunu dile getiren  Çağlayan, 2012'de bu rakamın 1,58 dolara geldiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Çağlayan, bu rakamın yeterli olmadığını dile getirerek, “500 milyar  dolar ihracat hedefini yakalamak için ihracat kilogram fiyatımızı 3 dolar  mertebesine çıkarmamız gerekiyor” dedi. Teşvik sisteminin “Ne olursan ol yatırım yap” anlayışından çıktığını ve  yüksek katma değer ve yüksek teknolojiyi olmazsa olmazı haline getiren bir yapıya  döndüğünü ifade eden Çağlayan, enerji hariç ihracat kilogram fiyatlarını daha da  yükselteceklerini bildirdi.

Türkiye'de 2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il  sayısının 5 olduğunu vurgulayan Çağlayan, şu anda bu rakamın 16 olduğunu ve  Şırnak'ın da ihracatı 1 milyar doları aşan iller arasına girdiğini belirtti. Çağlayan, 9 sektörün 5 milyar doların üzerinde, 5 sektörün 10 milyar  doların üzerinde, 22 sektörün 1 milyar doların üzerinde ihracat  gerçekleştirdiğini belirterek, Türk ihracatçılarının 33 ülkeye de 1 milyar  doların üzerinde ihracat yaptıklarını dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!