İhaleye rekor talep borsayı da zıplattı

Güncelleme Tarihi:

İhaleye rekor talep borsayı da zıplattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2012 00:00

ABD’deki şirket kârları ve Avrupa’da İspanya ile Yunanistan’ın borçluluk durumuna ilişkin iyimser beklentilerle risk iştahındaki artış ve içeride kredi notu artışı beklentileri piyasaları olumlu etkiliyor.

Haberin Devamı

Dün Hazine’nin düzenlediği 24 Eylül 2014 tarihli tahvil ihalesine 7.5 milyar liralık teklif geldi. Hazine beklentilerin de altında yüzde 7.51’lik faizle 2.1 milyar liralık borçlanma gerçekleştirdi. Hem teklif hem de faiz yönünden olumlu geçen Hazine ihalesi borsayı da yükseltti.

2019’dan bu yana en yüksek

İMKB, Hazine ihalesi sonrası düşen faizin bankacılık hisselerine alım getirmesiyle Kasım 2010’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. İMKB 100 Endeksi dün bir ara 70 bin 619 puana yükselirken, kapanış önceki güne göre yüzde 0.73 artışla 70 bin 281 puandan gerçekleşti. Olumlu hava bono cephesine de yansıdı. Hazine ihalesine gelen beş kat talep ve Hazine’nin TL cinsi sukuk ihracı ile azalan borçlanma ihtiyacına paralel ihalede faizlerin beklentilerin altında oluşması sonrası faizde düşüş trendi devam etti ve gösterge faiz dün yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü.Tahvil-bono piyasasında önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 7.57, valörlüde son işlemlerde yüzde 7.56 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 7.53 valörlüde yüzde 7.45 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

Pozitif hava destekliyor

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, piyasadaki olumlu havanın dün de devam ettiğine işaret ederken, “Hazine ihalelerine gelen yoğun talep sonrası faizin yüzde 7.5 seviyesinin altına gelmesi borsa tarafına da moral verdi. İspanya’nın     durumuna ilişkin olumlu beklentilerle yurtdışındaki pozitif hava da endeksi destekliyor” dedi. Tözge şunları söyledi: “Bankacılık hisselerinde uzun vadeli beklentiler fiyatlanıyor. Faizdeki düşüşün bankaların menkul kıymet portföylerinden sağlayacakları kârı artıracak olması ve not artırımı beklentileriyle borçlanma maliyetlerinin aşağı geleceği öngörüsü destek vermekte” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!