İddia ediyorum bölgeye göç başlayacak

Güncelleme Tarihi:

İddia ediyorum bölgeye göç başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2013 10:50

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecinin başarılması ile birlikte Güneydoğu'ya büyük bir göçün başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Batman'da yapılan 2. uluslararası Dağ Bisikleti Yarışması'nın ardından görüşme fırsatı bulduğumuz Bakan Şimşek gündeme dair önemli açıklamalar yaptı.

POZİTİF ENERJİYİ EMİYOR

Türkiye'nin uzun vadeli potansiyelini gerçekleştirilmesinin önündeki en büyük engelin terör meselesi olduğunu ifade eden Şimşek, "Türkiye, genç nüfusu, tarihi derinliği ve kültürü olan bir ülke. Biz ilk aşamada makroekonomik istikrarı tesis ettik, bir çok konuda epey mesafe aldık. Ancak halen çok temel sorunlardan birisi, 30-40 yıldır süren terör meselesi ve kürt meselesi. Bu problemler ülkenin pozitif enerjisini emiyor ve Türkiye'nin yeni bir çıkış yapmasının önünde en büyük engel" dedi.

BAKAN ŞİMŞEK BİSİKLET YARIŞINI BAŞLATTI / FOTO-GALERİ

Türkiye'nin uluslararası arenadaki etkinliğinin son yıllarda arttığını ama bunu daha yüksek bir seviyeye çıkarmanın tek yolunun çözüm süreci olduğuna işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı
TEK YOL ÇÖZÜM SÜRECİ

"Bu nedenle süreç çok kritik. Olay sadece ekonomi değil, bir istihdam yaratma meselesi değil. Bu olay bütünlük arzeden çok önemli bir süreç. Türkiye eğer sorunu demokrasi içerisinde çözerse bölgede de bir ilk olur, dünya için bu türden sorunların çözümü için ilham kaynağı olur. Benzer sorunları yaşayıp çözen ülkeler hep Batıda, ben Ortadoğu'dan bahsediyorum. Çözüm süreci, Türkiye'nin saygınlığını ve etkinliğini artırıp siyasi aktörlüğünü tesis edecek çok önemli bir süreç."

Türkiye'nin uzun yıllardır çok büyük bir kaynağını terör meselesine harcadığının altını çizen Şimşek, bunun ülkenin eğitim, sağlık gibi önceliklerine harcanması durumunda küresel yarışta da çok büyük avantaj elde edileceğini belirtti.

YÜZDE 80'İ KURTULACAK

Şimşek, Hasankeyf'in yüzde 80'inin korunacağını belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye cumhuriyet tarihinde ilk defa kültürel varlıkları koruma adına bu kadar çok para harcıyor. Gönül ister ki hiç bir tarihi varlığımız etkilenmesin ama gerçek hayatta böyle olmuyor. Bazı konularda siz tahribatı minimize etmeye çalışsanız da etkileniyor. Hasankeyf'le ilgili proje 1950'lerde gündeme gelmiş ve 80'lerde ön fizibilite çalışması bitirilmiş. Çok stratejik, 150 km'lik bir göl. Stratejistler 2030'lu yıllarda suyun çok daha değerli bir varlık olacağını söylüyor. Yapılacak bu baraj sayesinde su Türkiye'de kalacak. Bu baraj olmadan Cizre Barajı yapılamıyor. Cizre barajı olmadan da sulamayı yapamıyorsunuz. Olay sadece elektrik üretmek değil. Hasankeyf önümüzdeki yıllarda çok daha büyük bir cazibe merkezi olacak. Biz oradaki kültürel varlıkları, türbeyi, minareyi ve köprüyü taşımaya hazırız. Ayrıca esas bizim bildiğimiz Hasankeyf'e su dokunmayacak, şehrin üst kısmı kalacak.  Barajın yapılmasının ardından bölge su yolu ile birbirine bağlanacak. Batman'ın aşağısından bir tekneye binip Siirt, Şırnak ve Mardin'e gidebileceksiniz. Balıkçılıktan su sporlarına bir çok gelir sağlayıcı aktivite yapılabilecek. Ama hiç bu gözlükle bakılmıyor."

 
Ayrıca bölgesel kalkınmışlık farklılıklarının da giderilmesi ile Türkiye'nin hızlı bir çıkışa geçebileceğini vurgulayan Şimşek, "Çünkü bu bölgede küresel rekabet gücümüzü de etkileyecek çok önemli bir genç nüfus var. Biz bölgenihn altyapısını hazırladık, eğitim olanaklarını yükselttik, teşvikler verdik. Ancak halen yatırımlar yeteri derecede gelmiyorsa bunun en önemli sebebi huzurun ve güvenliğin eksikliğiydi. Bunu giderirseniz bölge fırlar, ikinci bir Gaziantep olabilir. Huzur ortamını sağlarsanız Türkiye'nin her tarafından ve bölgenin kendi insanından yatırım yağar" dedi.

Haberin Devamı

VATANDAŞ 'ARTIK BİTSİN' DİYOR

Bölgedeki temaslarda sürece desteğin tam olduğunu gördüklerini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Vatandaşın tamamı artık bu şiddetin bitmesini istiyor. Sokakta sohbet ettiğimizde bunları görüyoruz. Hava bir anda inanılmaz olumluya döndü ve insanlar çözüleceğine inanır hale geldiler. Mesela geçenlerde Hakkari'ye gittik. Ondan üç dört ay önce de gitmiştim. ilk gidişimizde in cin top oynuyor, her yer kapalı, kimseyle konuşamadık. Son gidişimizde ise ortalık cıvıl cıvıldı. Akşam saatlerinde ana caddede yürüdük,  bütün esnafla konuştuk. Bu süreç öncekine göre daha somut bir süreç. İlk defa daha kapsamlı, daha bütüncül ve yol haritası daha belirgin bir süreç yaşıyoruz."

Haberin Devamı

125 FİRMA YER BEKLİYOR

Çözüm süreci ile birlikte Batman'a olan talepte bir patlama yaşandığının altını çizen Bakan Şimşek, şu anda Batman OSB'den 125 firmanın yer istediğini söyledi. Bölge için özellikle tarıma dayalı sanayinin çok önemli olduğunu ifade eden Şimşek, "Sulama tamamen başlayınca çiftçiler bir yerine iki ürün alabilecek, hatta sanayiye yönelik ürünlerle gelirini dörde katlayabilecek. Ayrıca yatırımların başlamasıyla ürünlere standartlar gelecek, iş geleneksel tarımdan çıkacak. İlk defa bilgi ve teknoloji yoğun tarım gündeme gelecek. Türkiye zaten dünyada tarımda 6'ıncı büyük ülke, bu şekilde iki basamak daha atlayabilir. Tarımsal hasılayı da iki katına çıkarabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

BÜTÜN YIL BULGUR MERCİMEK YERDİK

Bölgede üretilecek tarımsal ürünlerin pazarlanması noktasında da sadece yakın bölgelere bakılmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Şimşek, şunları anlattı:

"Gıda güvenliği tüm dünyada çok önemli. Dünyanın nüfusu artıyor ama daha önemlisi dünya zenginleşiyor, tüketim kalıpları değişiyor. Eskiden sadece pirinç yiyen milyarlarca insan vardı. Hatta biz de eskiden burada bulgur ve mercimekle yaşardık, pirinç sadece bayramlarda pişerdi. Her sabah mercimek çorbası içer, bütün yıl boyunca bulgur yerdik. Ama artık olay öyle değil. Yeter ki kaliteli üret ve iyi pazarla. Dünyada gıdanın çok müşterisi var. Biz İngiltere'deyken ta Avustralya'dan elma gelirdi ama buradan gelmezdi. Yakında artık dünyaya kendi bölgemizden gidecek."

Haberin Devamı

TERSİNE GÖÇ BAŞLAYACAK

Yakın dönemde bölgeye tersine göçün de başlayacağını ifade eden Şimşek, "Çok iddialı olacak ama çözüm süreci başarılı olsun, bu bölgeye göç başlayacak, çalıştıracak adam bulamayacaklar. Batman 2000'li yılların başında yılda 17-18 bin göç veriyordu, artık durdu. Önümüzdeki dönemlerde bu rakamı geri alacak. Biraz büyük resme bakmak lazım. Ama huzur olmazsa olmaz. Ben ne kadar anlatırsam boş. Yatırımcı diyor ki 'ben bu riski niye alayım?' Ama şimdi alır çünkü orada risk yok. Bölgeye çok fazla yatırım gelecek" diye konuştu.

eguler@hurriyet.com.tr

İddia ediyorum bölgeye göç başlayacak
Maliye Bakanı Şimşek, eşi Esra Şimşek ile birlikte Batman Valisi Yılmaz Arslan'ın küçük oğlunu kucaklarına alarak poz verdi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!