İbrahim Etem'e İtalyan ortak

Güncelleme Tarihi:

İbrahim Eteme İtalyan ortak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2001 00:00


Nurten ERK
Haberin Devamı

Bir krizden diğerine girilirken, ilaç sektörüne İtalya'nın bir numaralı ilac üreticisi Menarini 50 milyon dolarlık sermaye ile Türkiye'ye geldi. Menarini, İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi'nin yüzde 62'sini satın aldı. Menarini, 20 milyon dolar daha ödeyecek.

Yabancı sermayenin Türk ekonomisindeki gelişmeleri beklediği bir dönemde ilaç sektöründe sürpriz bir evlilik gerçekleşti. İlaç üretiminde dünyanın dördüncü büyük ülkesi olan İtalya'nın bir numarası Menarini, Türkiye'nin ilk ilaç firması İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi ile ortak oldu.

Yeni yapılanmada, İbrahim Etem Ulagay'ın payı yüzde 38, Menarini'nin payı yüzde 62 olarak belirlendi. Menarini, bu pay için şu ana kadar 50 milyon doları Türkiye'ye getirdi. Kalan 20 milyon dolarlık kısım ise daha sonra ödenecek. Yerel üreticilerin adını muhafaza eden Menarini, ürünlerini ‘‘İbrahim Etem Ulagay by Menarini’’ adıyla piyasaya sunacak.

Avrupa'da ilk 19, dünyada 43 büyük ilaç üreticisi arasında yer alan İtalyan Menarini, Ortadoğu ve çevre ülkelerde Türkiye'yi ilaç sektöründe köprü yapmak amacıyla böyle bir birleşmeye gitti.

İLACIN DUAYENİ

Ortaklığın kamuoyuna duyurulacağı özel toplantı için Türkiye'ye gelen İtalyan Menarini'nin İcra Kurulu Başkanı 77 yaşındaki Dr. Alberto Aleotti, dünya ilaç sektörünün duayeni... Dr. Aleotti, önümüzdeki üç yılda 100 milyon dolarlık yatırımla İbrahim Etem Ulagay'ı 5 yıl içinde Türkiye'nin ilk üç şirketi arasına sokmayı hedeflediklerini söyledi.

Menarini için bu birleşmenin çok uluslu hale gelmenin en temel ve önemli aşamalarından biri olduğuna işaret eden Dr. Aleotti, ‘‘Türkiye'de Patent Kanunu'yla ilgili AR-GE çalışmalarını yaptığımız ve lisansladığımız ürünlerin korunabilmesi için İ.E Ulagay en uygun isimdi’’ dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Dünya İlaç Üreticileri Birlikleri Konfederasyonu Başkanlığı'nı da yapan Dr. Aleotti, Türk ilaç sanayinin hızla geliştiğini belirterek, şunları söyledi:

‘‘1 Ocak 1999'da yürürlüğe giren Patent Kanunu, ilaç sektöründe Türkiye'yi bir adım ileri götürecek, ciddi araştırmaların başlamasına temel olacaktır. Dünyada araştırmaya yatırım yapanlar Türkiye'ye daha çok ilgi gösterecek.’’

100 ÜLKEDE SATILIYOR

Ürünlerinin dünyanın 100 ülkesinde satıldığını söyleyen Dr. Aleotti, ‘‘Avrupa Topluluğu öncelikli genişleme stratejimizde Eski Sovyet Bloku, Orta ve Güney Amerika ile Orta ve Uzak Doğu'da güçlenmeye devam etmek ve araştırma faaliyetlerimizi de daha arttırarak sürdürmek amacındayız’’ dedi.

İbrahim Etem Ulagay Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Keleşoğlu da, ortaklığın temelinin bundan 13 yıl önce atıldığını, ancak Paten Kanunu'ndan sonra Menarini'nin ciddi görüşmelere ve incelemelere başladığını belirtti. Keleşoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Bu ortaklıkla, ekonominin kritik olduğu bir dönemde Türkiye'ye 50 milyon dolarlık döviz girişi sağladık. Menarini'nin yatırımları bununla kalmayacak. Menarini dünyanın önde gelen AR-GE firmalarından birisi. Türk İlaç Pazarı'nda duyulan birçok yeniliği Menarini getirecek. Yakın komşularımıza ve Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri'ne yöneleceğiz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!