IATA 5.6 milyar dolar kayıp bekliyor

Güncelleme Tarihi:

IATA 5.6 milyar dolar kayıp bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 17:46

Uluslararası Hava Taşıma Birliği IATA, son aylarda görülen iyileşmeye rağmen,2009 yılının tarifeli uluslar arası yolcu trafiği açısından İkinci Dünya Savaşı sonrasında kaydedilen en kötü yıl olduğunu açıkladı. IATA verilerine göre 2009’ün tümünde dünyada yolcu talebi yüzde 3.5 azalırken, kargo taşımalarında ise yüzde 10.1’lik bir düşüş oldu.

IATA Genel Direktörü ve CEO’su Giovanni Bisignani, örgütün merkezi Cenevre’de yaptığı açıklamada, “Yolcu talebi açısından 2009 endüstrinin gördüğü en kötü yıl olarak tarih kitaplarına geçecektir. Biz bu tablo sonucunda yolcu pazarında 2.5 yılda, kargo pazarında da 3.5 yılda kazandığımız büyümeyi tümüyle kaybettik” dedi. Bisignani, “Havayolu taşıma endüstrisi 2010’a büyük iddialarla başlıyor. En kötü geride kaldı, ama şu anda kutlama zamanı değil” yorumunu yaptı.

2010 DA 5.6 MİLYAR DOLAR ZARAR BEKLENİYOR

Giovanni Bisignani şöyle devam etti:

“Uluslar arası yolcu kapasitesi Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0.7 azalırken, kargo taşımaları yüzde 0.6 üzerinde gerçekleşti. Son birkaç ayda arz ve talep koşullarıyla ilgili olarak alınan sıkı önlemlere rağmen 2008 seviyelerinin hala yüzde 5-10 altındayız. Gelirlerdeki iyileşmeler talepte gördüğümüz düzelmeden çok daha yavaş bir hızda olacak. Karlılık ise çok daha yavaş bir artış hızı takip edecek ve havayolu şirketleri 2010’da 5.6 milyar dolar kaybedecekler.”

YOLCU TALEBİ ARTIŞINDA EN KARLI ORTADOĞU OLDU

IATA verilerine göre, Aralık 2009’da yolcu talebi bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4.5 artış kaydetti. Bu rakam en kötü ay olan Şubat 2009’a kıyasla yüzde 8.4’lik bir iyileşmeyi temsil ederken, 2008 zirvesinin hala yüzde 3.4 daha altında bulunuyor. IATA’nın bölgelere ilişkin verileri Asya-Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki havayolu şirketlerinin Aralık 2009-Aralık 2008 kıyaslamasına göre sırasıyla yüzde 5.6, yüzde 5 ve yüzde 5.6 azaldığını gösteriyor. Avrupa’daki havayolu şirketlerinin yolcu talebinde geçen yıl yüzde 1.2’lük düşüş olurken, Kuzey Amerika bölgesinde bu düşüş yüzde 0.4 ile sınırlı kaldı.

IATA, Asya-Pasifik bölgesindeki havayolu taşıma şirketlerinin son dönemde gözlenen iyileşmeden en fazla karlı çıkan şirketler olduğunu ve Aralık ayı itibariyle yolcu talebinde yüzde 8’lik bir artış olduğunu açıkladı. Ortadoğu’daki hava yolu şirketleri de yolcu sayısı artışında Aralık ayındaki iyileşmeden en karlı çıkan bölüm olurken, yılın tümünde yüzde 11.2’lik artış kaydettiler. Güney Amerika’daki havayolu şirketleri domuz gribinin de etkisiyle yılın tümünde yüzde 0.3 gibi çok küçük bir hareket gösterdi. Avrupalı havayolu şirketleri ise yolcu talebi açısından 2008’de yakalanan zirve düzeylerinin hala yüzde 20 altında görünüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!