Huwart: Dönem başkanlığımız Türkiye için fırsat olacak

Güncelleme Tarihi:

Huwart: Dönem başkanlığımız Türkiye için fırsat olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

FRANSA 2000 Fuarı'nın açılışını yapan Fransız Dış Ticaret Bakanı François Huwart, Fransa'nın temmuz ayında başlayacak Avrupa Birliği dönem başkanlığının, Türkiye için büyük bir fırsat olacağını söyledi.

FRANSIZ Dış Ticaret Bakanı François Huwart, temmuz ayında başlayacak olan Fransa'nın Avrupa Birliği dönem başkanlığının, Türkiye için bir fırsat teşkil edeceğini söyledi. ‘‘Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylığını Helsinki'de resmen kabul etmiştir’’ diyen Huwart, Fransa'nın temmuz ayında başlayacak AB Dönem Başkanlığı'nın da Türkiye'nin başka bir aşamadan geçmesi için bir fırsat yaratacağını söyledi. Kasım ayında Türkiye'nin AB üyelik şartlarını Komisyona sunacaklarını vurgulayan Huwart, Fransa'nın dönem başkanlığı döneminde Türkiye ile dostluğunun devam edeceğini ve Fransa ile Türkiye arasındaki işbirliğini geliştirme çalışmalarının yoğunlaşacağını söyledi. Huwart bu düşüncelerini önceki gün Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'e de ilettiğini belirterek, ‘‘Fransa, Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine uyum çalışmalarına da desteğini sürdürecektir’’ dedi.

SIÇRAMA TAHTAMIZ

170 Fransız şirketinin katıldığı, CNR Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenen Fransa 2000 Fuarı'nın açılışına katılan Huwart, ‘‘Türkiye'ye yatırımlarımızın üçte ikisinin başka bir anlamı var. Türkiye bizim için, bölgedeki diğer ülkelere bir sıçrama tahtası. Stratejik konumu, gelişen ekonomisi ve büyük bir ülke olması nedeniyle yabancı yatırımcılar için oldukça cazip bir ülke’’ diye konuştu. Türk Telekom'a Vivendi ile talip olan France Telekom'un da bu anlamda özellikle Ürdün ve Orta Asya'daki fırsatları değerlendirmek istediği vurgulanıyor. Fransa'nın 1.2 milyar Euro yatırım stoku ile Türkiye'deki dördüncü yabancı yatırımcı olduğunu belirten Huwart, yatırım izinleri nedeniyle bekleyen yatırımlarla birlikte Fransa'nın Türkiye'deki bir numaralı yabancı yatırımcı konumunda olduğunu söyledi.

Avrupa Renault’una Türk motoru

DÜNYADA sadece Türkiye'de üretilen Megane Wagon modelini Avrupa'ya ihraç eden Oyak Renault, şimdi de Avrupa'nın motor ihtiyacını karşılamaya hazırlanıyor. Oyak Renault Bursa tesislerinde üretilen motorlar, ekim ayından itibaren Avrupa'ya ihraç edilecek.

Bursa'da yılda 200 bin adet motor üretecek olan Oyak Renault, üretiminin yarısını İspanya ve Fransa'da bulunan Renault fabrikalarına gönderecek. ‘‘Made in Turkey’’ damgalı motorlar bu fabrikalarda üretilen Kangoo ve Clio modellerinde kullanılacak.

Fransız 2000 Fuarı'ndaki Renault standında konuşan Renault'nun Uluslararası Operasyonlar Direktörü ve Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkanı Manuel Gomez, Bursa'da geçen yıl üretimine başlanan K tipi motorların ekim ayından itibaren ihracatına başlayacaklarını söyledi. Megane Wagon modelinin Türkiye'den Avrupa'ya gönderildiğini ve Oyak Renault'nun ‘‘CKD’’ otomobil parçası ihraç ettiğini hatırlatan Gomez, bir süre önce Renault tarafından satılan alınan Romanya'daki Dacia tesislerinde kullanılacak ekipmanın da Türkiye'den gönderileceğini söyledi. Gomez, Türkiye'deki bilgi birikiminin Romanya'ya transfer edileceğini, böylece Oyak Renault'nun Romanya otomotiv sektörünün gelişimine katkıda bulunacağını kaydetti.

Peugeot 607 bakanı şaşırttı

FRANSA'da 15 gün kadar önce piyasaya sunulan Peugeot 607 Fransa 2000'de sergilendi. François Huward, Fransa'da bile tam olarak bilinmeyen otomobili fuarda gördüğünde şaşırdığını söyledi. Türkiye'de ekimde piyasaya sunulacak olan 607'nin fiyatının 30 milyar lira olması bekleniyor. Jacques Chirac'ın daha önce makam aracı olarak kullandığı Peugeot 605'in yerine geçecek olan 607, Fransızların yeni makam aracı olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!