Hürriyet'in finansal ve mali gücüne uluslararası onay

Güncelleme Tarihi:

Hürriyetin finansal ve mali gücüne uluslararası onay
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Medyanın vergi şampiyonu Hürriyet, finansal ve mali gücüne uluslarararası onay aldı. Dünyanın en büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından DCR Duff&Phelps, yabancı para üzerinden Hürriyet'e, Türkiye'nin notu ile sınırlı en yüksek not olan (BB-) notunu, TL üzerinden ise 'finansal gücü yüksek ve yatırım yapılabilir'' anlamına gelen (BBB-) notunu verdi. Hürriyet, medyada uluslararası kredi notu alan ilk kuruluş olma ünvanını da kazandı.

HÜRRİYET, habercilik başarısını mali tablolalarına yansıtmaya devam ediyor. Hürriyet, 46 ülkede 100 binden fazla kuruluşa kredi notu veren, dünyanın en önde gelen uluslararası derecelendirme kuruluşlarından biri olan DCR Duff&Phelps'den yabancı para bazında Türkiye'nin kredi notu olan (BB-), Türk Lirası bazında ise ‘‘finansal gücü yüksek ve yatırım yapılabilir’’ anlamına gelen (BBB-) notunu aldı.

Doğan Yayın Holding Finansman ve Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Soner Gedik, DCR Duff&Phelps'in verdiği bu yüksek notların Hürriyet'in finansal gücünün ve yatırım kategorisindeki yernin uluslararası boyutta tescil edildiğini söyledi. Bu notların 1998'in ikinci yarısından itibaren tüm dünyada ve ülkemizde görülen ekonomik kriz ortamında alındığına işaret eden Gedik, Hürriyet'in medyada uluslararası kredi notu alan ilk şirket olduğunu belirtti.

NOTLARIN ÖNEMİ

Soner Gedik, DCR Duff&Phelps'in TL üzerinden verdiği (BBB-) notunun, Hürriyet'in yatırım yapılabilir kategorisinde finansal yükümlülüklerini yerine getirme gücünü gösterdiğini, yabancı para üzerinden verilen (BB-) notunun ise Türkiye'nin kredi notu ile sınırlı en yüksek not olduğunu söyledi.Gedik, kredi notu alınması sürecinde yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi:

‘‘Ülkemizde genellikle bankalar tarafından alınan uluslararası geçerliliğe sahip kredi notu için Hürriyet, ülkemizi iyi tanıması ve US SEC (Securities and Exchange Comission) dahil saygın finans kurumları tarafından kabul görmesi açısından DCR Duff&Phelps'e bir yıl önce başvurdu. Doğan Medya Grubu Finansman Koordinatörü Mehmet Yörük koordinasyonu dahilinde Londra'dan gelen uzmanlara Türk medya sektörünü ve bu sektörde Hürriyet'in yerini anlattık. Hürriyet'in 50 yıllık tarihi didik didik incelendi. Uzmanlara sektörün yapısı, sektördeki firmaların tiraj ve reklam pazar payları, geleceğe yönelik sektör beklentileri ile birlikte spesifik olarak Hürriyet'in finansal yapısı, iştirakleri, okur ve reklam verenle ilişkileri, izlenen stratejiler, geleceğe dönük projeksiyonları tek tek ele alınarak bilgi verildi. Ülkemizde görülen yüksek enflasyon nedeniyle enflasyondan arındırılmış konsolide uluslararası muhasebe standartlarına uygun ve bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolar hazırlandı. Son üç ayda yoğun bir çalışam döneminin ardından Duff&Phelps, Hürriyet'e yabancı para üzerinden Türkiye notu ile sınırlı olan (BB-), TL. üzerinden ise (BBB-) kredi notu verdi.’’

ULUSLARARASI TESÇİL

Yabancı para üzerinden Türkiye'nin notunun üzerine teorik olarak çıkılamayacağını vurgulayan Gedik, TL. üzerinden alınan notla Hürriyet'in ulusalararası sermaye piyasalarında yerinin ‘‘yatırım yapılabilir kategoride’’ tescil edildiğini ve önünü açıldığını belirtti.

Kredi notları neyi anlatıyor?

(AAA) En yüksek kredi kalitesi. Risk faktörü yok sayılabilir.

(AA+),(AA),(AA-) Yüksek kredi kalitesi. Risk çok düşük.

(A+),(A),(A-) Yatırım yapılabilir. Risk faktörleri ekonomik

gerilim altında yükselebilir.

(BBB+),(BBB),(BBB-) Yatırımcı için yeterli olanaklara sahip.

(BB+),(BB),(BB-) Yatırım kategorisine en yakın.

(B+),(B),(B-) Spekülatif kategori, yüksek risk içeriyor.

(CCC) Risk faktörleri ve finansal yükümlülüklerini yerine

getirememe olasılığı çok yüksek.

(DD) Borç yükümlülüğünü yerine getiremiyor.

Sağlam sermaye güçlü kárlılık

DUFF&PHELPS, kredi notlarına ilişkin değerlendirme raporunda, Hürriyet'in sağlam sermaye yapısı ve güçlü kárlılık oranlarına sahip olduğunu belirterek, medyada 1998 sonu itibariyle tirajda yüzde 13, reklamda yüzde 46 pazar payıyla lider olduğunu kaydetti. Raporda, Türkiye'nin en eski ve saygın gazetelerinden olan Hürriyet'in basında yeniliğin öncüsü olduğu ve son olarak ISO 9001 kalite güvence belgesi aldığı belirtildi. Hürriyet'in sağlam okur profili nedeniyle ekonomik durgunlukta bile satışlarının göreceli olarak etkilenmesinin beklenmediği belirtilen raporda, Türkiye'nin ekonomik gelişmesine paralel şirketin performansının yeni iş alanlarını geliştirilmesiyle daha da artacağı tahmininde bulunuldu.

Abaç: Hürriyet'in kredi notu Türkiye'den yüksek

DCR, Duff&Phelps Türkiye Başkan Vekili Prof.Dr. Selçuk Abaç, bu notların önemini şöyle yorumladı:

‘‘Hürriyet'e Türk Lirası üzerinden verilen (BBB-) notunun bulunduğu kategori, yatırım kategorisi içinde yer alıyor. Bu kategori (AAA) dan (BBB-)'ye kadar. Hürriyet'in Türk Lirası notu, Türkiye'nin aldığı yatırım notu olan (BB)'nin üzerinde. Bu da Hürriyet'in TL. yükümlülüklerini yerine getirebilme açısından ne kadar güçlü bir konumda olduğunu ve yatırımcıların üstlendiği risklerin sınırlı kaldığını gösteriyor. Bu çok önemli bir performans göstergesi. Hürriyet'in yabancı para üzerinden aldığı (BB-) notu ise Türkiye'nin kredi notuyla sınırlı en yüksek not. Hürriyet'e DCR tarafından verilen (BB-) kredi notu, securitizasyon (menkul kıymetleştirme) yapılması halinde ülke kredi notunun üç kademe üzerinde not alınabilmesini, böylece yabanıc para bazında da (BB-)'den (BBB-)'ye çıkıp ülke kredi notunun üzerinde yatırım kategorisinde uygun şartlarda borçlanma yapılabilmesini sağlayacaktır. Diğer bir deyişle Hürriyet gelecekte elde edeceği döviz cinsi gelirlerine dayalı menkul kıymet ihraç etmek isterse, yabancı para bazında da yatırım kategorisinde kredi notu alabilir (BBB-). Yani bu not, Hürriyet'e menkul kıymetleştirme yapması halinde finansman şansı veren bir nottur.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!