Hatay Ekonomi Zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Hatay Ekonomi Zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2017 17:25

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Taş Yapı ve Hürriyet gazetesi bir araya gelerek ‘Hatay Ekonomi Zirvesi’ni düzenledi.

Hükümetin, ‘cazibe merkezleri’ olarak ilan ettiği 23 ildeki yatırımları artırmak için hazırladığı yeni teşvik politikasına ilişkin ayrıntıların bu hafta açıklanması beklenirken, 23 il arasında yer almayan Hatay’dan ‘24’üncü il olarak bizi alın’ açıklaması geldi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Ortadoğu’da yaşanacak olumlu gelişmeleri yakalamak için Hatay’ın güçlenmesi gerektiğini söyledi.

Burak COŞAN

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Taş Yapı ve Hürriyet gazetesinin bir araya gelerek organize ettiği ‘Hatay Ekonomi Zirvesi’ 18 Kasım’da Hatay’da gerçekleştirildi. Hatay’ın yaşadığı ekonomik zorluklar, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ve dünya genelinde ekonomik gidişatın masaya yatırıldığı organizasyona Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz  katıldı. Hatay ekonomisi ve küresel gelişmelerin tartışıldığı panelin moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir üstlenirken, konuşmacılar arasında Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Uğur Gürses, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere, Fortune Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Toros yer aldı.

Hatay’ın içinde bulunduğu durum hakkında katılımcıları bilgilendiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, ilin yaşadığı ekonomik sıkıntılar sebebiyle acil olarak destek beklediğini ifade etti. Suriye’de yaşanan iç savaştan en çok etkilenen iller arasında yer aldıklarını açıklayan Savaş, “Toplumlar içinde huzur, güven ve ekonomik kaygılar oluşabiliyor. Hatay’ın bulunduğu coğrafyada ‘ya hep, ya hiç’ kanunları işliyor. Hatay’da olunca en iyisi oluyor. Ancak olmayınca da sıkıntıya düşülüyor” dedi. Hatayda tüm renkler bir arada yaşadığına vurgu yapan Başkan Savaş, “Bunda coğrafyanın çok büyük payı var. Çevredeki ülkelere yakınlığımız ve akdeniz bizim için büyük şansa. Bu şansımız ekonomik olarak da bizi mutlu ederdi. Türkiye’deki ekonomik krizlerden Hatay olarak geçmişte pek fazla etkilenmezdik. Ancak bu durum 5 yıl önce Suriye’de savaş başlayana kadardı. Arkasından Rusya ile ilgili problemler yaşanmaya başladı. Sıkıntılar birbirini takip etti. Hatay ekonomisi bu gelişmelerden bir hayli etkilendi” dedi.

2013’e kadar Hatay’ın Türkiye’nin en büyük yedinci ekonomisine sahip il olduğunun altını çizen Lütfü Savaş, “Ancak öyle sorunlar oldu ki 13-14 ülkeye ihracat yapamaz hale geldik. Belediye Başkanı olarak her yeri geziyoruz. İnsanlarla temas kuruyor ve konuşuyoruz. Bu temaslarımızda görüyoruz ki borç alma ve ödemede büyük sıkıntılar yaşanıyor. Ekonomi gittikçe sığlaşıyor. İpotek gösterilen menkuller ancak yüzde 20’lik değerle fiyatlanıyor. Alınan borcun daha kısa sürede ödenmesini isteniyor. Özel bankalar kredi vermek istemiyor. Küçük esnaf da çok zor durumda” dedi.

“Devlet bize sıcak elini uzatsın” diye Başkan Savaş şu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hatay böyle bir kaybı ilk kez yaşıyor. Bugünlerde zordayız. Hızlıca dibi de zirveyi de görebiliyoruz. Yarın Suriye’deki sıkıntılar bittiğinde Ortadoğu’daki inşayı biz üstlenelim. Ancak bunu yapabilmek için güçlü olmalıyız. Biz istiyoruz ki başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki kaotik ortam bittiğinde tüm imkanlardan kendimize düşen payı alabilelim. Hükümetin açıkladığı bir teşvik programı var. Burada 23 il olacağı söyleniyor. Ancak bu iller arasında maalesef Hatay yok. Bu iller arasında olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu organizasyondan çıkan sonuçları da raporlaştırıp hükümet yetkililerine sunacağız. Başbakana ileteceğiz. Belki buradan çıkan sonucu görünce Hatay 24’üncü il olarak kabul edilir. Çünkü ilimizin teşviklere ihtiyacı var. Kaos oramı son bulunca elimiz güçlü olmalı ki gelişmelere ayak uydurabilelim.”

Hatay’ın bu zamana kadar hiç teşvik almadığına değinen Başkan Lütfü Savaş şunları söyledi: “Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis alıyor. Ancak artık devletin yumuşak eline ihtiyacımız var. Elimizdeki değerleri kaybetmeden bu sıkıntılı günleri atlatmak istiyoruz. Bizim insanımız da Ortadoğu’ya barış geldiğinde bundan faydalanabilsin. Dibi görmeden önlem alınması gerekiyor. Tabi ki bütün iller teşvik alsın ancak bizim de ihtiyacımız var. Bu şehirdeki ekonomi dibe vurursa hiç bir şehrin ekonomisinin ayakta durması mümkün değildir.”

Hürriyet gazetesinin Hatay’a çok büyük destekleri olduğunu ifade eden Başkan Lütfü Savaş, “Hürriyet’in destekleri bizim için çok değerli. Ayrıca Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’nın bu organizasyonun içinde yer alması bizi ayrıca memnun etti. Yaşadığımız sıkıntılara samimiyetle yaklaşan tüm iş dünyasına teşekkür ediyoruz. Üniversitelerden hocalarımız ve ekonomistlerin Hatay’da buluşması ve konuşması yankı uyandıracaktır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!