Hükümette Akaryakıt Tüketim Vergisi kavgası

Güncelleme Tarihi:

Hükümette Akaryakıt Tüketim Vergisi kavgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, otomatik fiyatlandırma ile birlikte, akaryakıt fiyatlarının yükselmemesi için ATV'nin düşürülmesine karşı çıkıyor. Önceki gün Başbakanlık'ta yapılan ve Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in katıldığı toplantıda, Temizel, bu konudan yakındı.

Temizel'in istikrar tedbirlerinin uygulandığı bir dönemde, bütçe vergi gelirlerinin en önemli kalemlerinden birisi olan ATV'nin, otomatik fiyatlandırma nedeniyle indirilmesini doğru bulmadığını söylediği öğrenildi. ATV'nin indirilmesinin vergi kaybı anlaına geleceğini söyleyen Temizel'i, Başbakan Yılmaz'ın ikna etmeye çalıştığı belirtildi.

Maliye Bakanlığı, akaryakıtta otomatik fiyatlandırma sistemine geçilmesiyle birlikte, akaryakıt tüketim vergisinin (ATV) hesaplanmasına açıklık getirdi. ATV'nin konusuna giren akaryakıt satışlarında, verginin matrahı, akaryakıtın satış yeri ve kaynağına bakılmaksızın, her bir ürün için fiyat değişim tarihlerinde belirlenen tavan fiyata, o üründen alınan AFİF payının eklenmesiyle bulunan değer olacak.

FON'LA AYARLARIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, akaryakıtta otomatik fiyatlandırma sistemi rayına oturuncaya kadar, Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu'nu (AFİF) ‘manüple’ edeceklerini söyledi.

Ersümer, Tüpraş'ın rafineri çıkış fiyatına eklenen üç vergi ve fondan biri olan AFİF'i bakanlık olarak tebliğle düzenleme yetkisine sahip olduğunu belirtti. Ersümer Hürriyet'e, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘İtalya'daki afişe petrol fiyatları üzerinden TÜPRAŞ'ın belirlediği rafineri çıkış fiyatına Maliye Bakanlığı Akaryakıt Tüketim Vergisi, biz de AFİF'i ekliyoruz. Vatandaşa fazla zam yansımaması için AFİF'i düşürdük. Bunu Özel Tüketim Vergisi devreye girinceye kadar sürdüreceğiz. Vatandaşı mağdur etmemek için, LPG'de AFİF'i indirdik.’’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca dün yayımlanan tebliğde AFİF kesintilerinde ayarlama yapılarak daha önce dolar olarak belirlenen AFİF payı TL'ye çevrildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!