Hükümet çiftçi için bile taviz vermedi Buğday fiyatı 102 bin lira

Güncelleme Tarihi:

Hükümet çiftçi için bile taviz vermedi Buğday fiyatı 102 bin lira
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

HÜKÜMET, hububat alım fiyatında da enflasyon hedefinden fazla sapmadı. Dün yapılan Bakanlar Kurulu sonrasında, buğday alım fiyatı 102 bin lira olarak açıklandı.

HÜKÜMET, haftalardır beklenen hububat destekleme alım fiyatında da enflasyonla mücadele programından taviz vermedi. Dün, Bakanlar Kurulu'nda, hububat destekleme alımında baz olarak kabul edilen Anadolu beyaz sert buğdayın fiyatı kiloda başlangıç için 102 bin lira olarak belirlendi.

Bakanlar Kurulu sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, buğday alım fiyatlarına bu ay için yüzde 27.5 artış yapıldığını, ancak alım fiyatının ekim ayı sonuna kadar her 15 günde bir zamlanacağını bildirdi.

İMKANLAR ZORLANDI

Gökalp, hububat alım fiyatlarında ekonomik politikalar nedeniyle bütçe imkanlarını zorlayarak çiftçiyi memnun edecek bir artışa gittiklerini söyledi.

Bu yıl da, 1999'da olduğu gibi buğday için türlere göre 6 ayrı fiyat belirlendiğini belirten Gökalp, bu çerçevede geçen yıl 80 bin lira olan Anadolu beyaz sert buğdayın alım fiyatının bu ay için 102 bin lira olarak tespit edildiğini ifade etti.

Hüsnü Yusuf Gökalp, 15 günlük periyot uygulaması sonrasında başlangıçta yüzde 27.5 artan alım fiyatındaki artış oranının yüzde 36'yı aşacağını kaydetti.

IMF'NİN DEDİĞİ DEĞİL

Gökalp, hububata verilen fiyatların içine sindiğini belirterek, IMF'nin verdiği rakamların aynen uygulandığına ilişkin iddiaları reddetti. Gökalp, ‘‘IMF'nin önerdiği aynen uygulansaydı, fiyatlar bunun çok çok altında olacaktı’’ dedi. Gökalp, şöyle konuştu:

‘‘Dikkat edilirse artış yüzde 36'ya kadar çıkan bir artıştır. Haziran'dan sonraki artışlar yüzde 30'un üzerine çıkmıştır.’’

Gökalp, vatandaşların buğdaylarını yeraltında değil, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin sabit işyerlerinde saklamalarını da istedi.

Buğday parası 30 günde ödenecek

TARIM ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, TMO'nun hububat alımlarında peşine yakın bir ödeme sistemi getirildiğini, çiftçinin vadeye kalan parasını en geç 30 gün içinde alacağını bildirdi.

Gökalp, ürün bedelinin ne kadarının peşin ödeneceği konusunda belli bir oran vermezken, büyük bir bölümünün, piyasa şartlarında tamamı sayılabilecek bölümünün peşin ödenebileceğini söyledi.

Bu yılki alım politikasının, üreticilerin ürünlerini daha iyi ve değerinde pazarlayabilecekleri şekilde düzenlendiğini, bu amaçla tüccar, sanayici ve ihracatçıların alım yapmasını sağlayacak tedbirleralındığını belirten Gökalp, bu nedenle hububat satışlarının da alım kararnamesi ile birlikte ilan edileceğini bildirdi.

Özel sektörün alıma yoğun biçimde girmesinin üreticilerin ürünlerini değerinde satmalarını sağlayacağını anlatan Gökalp, ‘‘Bizim için önemli olan üreticinin ürününü değerinde satması ve parasını almasıdır’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!