HSBC Türkiye’yi 18 yıl yönetti ‘Okuldan mezun oldum’la bıraktı

Güncelleme Tarihi:

HSBC Türkiye’yi 18 yıl yönetti ‘Okuldan mezun oldum’la bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2010 00:00

HSBC Türkiye’nin 18 yıldır genel müdürlüğünü yürüten Piraye Antika, 30 Eylül itibariyle görevini HSBC Jersey Adası CEO’su Martin Spurling’e devrediyor. HSBC yönetimine ve HSBC Grubu Avrupa Ortadoğu ve Küresel İşkolları Yönetim Kurulu Başkanı Stuart Gulliver ile HSBC Grubu Kıta Avrupası CEO’su Peter Boyles’a özel danışmanlık yapacak Antika, “50 yaşındayım, bu bazı şeyler için geç, bazı şeyler için belki erken. Şu an bir okuldan yeni mezun oluyor gibiyim” dedi.

Haberin Devamı

HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika, görevini 30 Eylül itibariyle bırakıyor. HSBC’nin Türkiye pazarına girdiği 1990’dan bu yana bankada görev yapan ve 1993’ten beri genel müdürlüğünü yürüten Antika’dan, HSBC Türkiye’nin genel müdürlük görevini, 30 Eylül 2010 itibarıyla, HSBC Grubu yöneticilerinden Martin Spurling devralacak. Piraye Antika, HSBC Bank A.Ş.’deki yönetim kurulu üyeliği görevine ilave olarak, HSBC Grubu Avrupa Ortadoğu ve Küresel İşkolları Yönetim Kurulu Başkanı Stuart Gulliver ile HSBC Grubu Kıta Avrupası CEO’su Peter Boyles’a özel danışman olarak görev yapacak. “Bayrağı devretmenin zamanı geldi” diyen Antika, şunları söyledi:
Ayrılmayı ben istedim
“Ayrılma fikri benden geldi. Bir süredir icradan ayrılmayı düşünüyordum. Üst yönetime bizzat kendim ilettim. Bayrağı bir yerde devredeceksin tabii ki. Yeni dönemde artık işin icra tarafından çekilip, stratejik danışmanlık yapacağım. Yerime Jersey Adası’nda görev yapan Martin Spurling geliyor. Bir Türk de olabilirdi. Onun da zamanı gelir.”
Yeni başlangıç için uygun
Antika sözlerini şöyle sürdürdü: “50 yaşındayım. Hayatımın kontrolünü elimde tutmayı severim. 50 yaş, bazı şeyler için geç, bazı şeyler için belki erken olabilir. Ama yeni başlangıçlar için çok iyi bir yaş. Şu an bir okuldan yeni mezun oluyor gibiyim. Bu duygumu da herkesle paylaşıyorum.”
Deneyiminden yararlanacağız
HSBC Grubu Kıta Avrupası CEO’su Peter Boyles da atamalarla ilgili olarak, “HSBC Grubu adına, Piraye Antika’ya, HSBC Türkiye’yi bugün grubumuzun Kıta Avrupası bölgesindeki en başarılı bankalarından biri haline getiren olağanüstü katkı ve emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. deneyimlerinden yararlanmaya devam edeceğiz” dedi.   Boyles, “Türkiye, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalardaki müşterileri birbirlerine bağlama açısından ve diğer açılardan ciddi fırsatları olan bir pazar” dedi.

Haberin Devamı

En uzun süre genel müdürlük yapan kadın bankacı

KARİYERİNDE birçok ilke imza atan Piraye Antika, Türkiye’de en uzun süre genel müdürlük yapan kadın bankacı unvanını elinde bulunduruyor. Antika’nın dikkat çeken bir diğer önemli özelliği de Türkiye Bankalar Birliği yönetimine giren ilk yabancı banka temsilcisi olması. Bir süredir zaten HSBC İcra Komitesine danışmanlık yapmakta olan Antika, Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Başkanlığını önümüzdeki dönemde yürütmeye devam
edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Spurling 20 yıldır HSBC’de

ULUSLARARASI yönetici olarak HSBC Grubu bünyesinde 20 yıldır çalışan Martin Spurling, en son Jersey Adası’nda HSBC’nin CEO’luğunu yürütüyordu. Bu süre zarfında bireysel bankacılık, kurumsal bankacılık, hazine ve yatırım bankacılığı gibi alanlarda görev yapan Martin Spurling, bundan önce de Tayvan’da CEO Vekili ve Bireysel Bankacılık’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı.

HSBC Rusya’nın başına da bir Türk gitti

HSBC bu atamalar sürecinde iki yıl önce kurduğu HSBC Rusya’nın CEO’luk koltuğuna da HSBC Türkiye’de genel müdür yardımcılığı görevini yürüten Hüseyin Özkaya’yı atadı. Uzun zamandır HSBC Grubu içinde çeşitli üst düzey görevler yürüten Özkaya, Piraye Antika’dan sonra HSBC’de CEO’luk koltuğuna oturan ikinci Türk oldu. Özkaya bugüne kadar HSBC Türkiye’de yönetim kurulu üyesi ve Kurumsal ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yürütürken, Rusya’da bankanın tüm operasyonlarını yönetiyor olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!