Honda Türkiye yatırımını büyütüyor

Güncelleme Tarihi:

Honda Türkiye yatırımını büyütüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2006 11:51

Türkiye'de üretilen araçların Japonya'daki araçlardan daha kaliteli olduğu görüşünün öne çıkması üzerine, Honda, Gebze Şekerpınar'daki 30 bin araç kapasiteli fabrikasının kapasitesini 200-250 milyon dolarlık ek yatırımla 100 bine çıkarmayı planlıyor.

Honda Türkiye Genel Müdürü Katsumi Sawai, Honda'nın Türkiye'deki fabrikasında üretilecek yeni Civic Sedan'ın tanıtıldığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Honda'nın Türkiye'ye yatırım konusunda bir planı olduğunu ifade eden Sawai, Honda'ya tüm dünyadan 4 milyon talep geldiğini, ancak Honda'nın tedarik edebildiği araç sayısının 3 milyon 500 bin adet olduğunu kaydetti.
Honda'nın bu 500 bin araç açığını nasıl kapatabileceğini düşündüğünü anlatan Sawai, “Bu açığı kapatmak için Amerika çok güçlü bir olasılık. Bunun dışında Türkiye de göz önünde bulunduruluyor” dedi.

Tek bir ülkede 500 bin araç üretmek gibi bir durum olamayacağının altını çizen Sawai, “Amerika'da 200 bin araç üretilebilir. Türkiye'deki çalışanların kalitesi ve verimi de Honda'da göz önünde bulunduruyor” diye konuştu.
Sawai, Honda'nın bu karar için son noktayı ne zaman koymayı düşündüğünün sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:
“Olabildiğince erken... Tokyo'daki genel merkez, Türkiye'yi çok övüyor ve çok başarılı buluyor. Japonya'da gerçekleştirilen testler vardır. Honda Türkiye'de üretilen araçlar Japonya'ya götürülür ve test edilir. Bu testler sonucunda Honda camiasında şöyle bir görüş yayılmakta, (Honda Türkiye'nin ürettiği araçlar, Japonya'da üretilen araçlardan kalitelidir). Böyle bir çalışan gücüne, kaliteye sahip Honda Türkiye'yi kullanmamak, Honda camiası için çok büyük kayıp olacaktır.”

“TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPMAYI ŞİDDETLİ ŞEKİLDE İSTİYORUZ”

Honda'nın yatırım planında diğer şirketlerin faaliyetlerinin ne kadar etkili olduğunun sorulması üzerine Sawai, “Honda camiası diğer rakip firmalarının yatırımlarını kesinlikle göz önünde bulundurmadan kararlar veriyor” dedi.
/images/100/0x0/55eb4c3af018fbb8f8b82e69


Böyle bir karar aşamasında olmalarında Avrupa'da ve Türkiye'de otomobil satışlarının etken olduğunu dile getiren Sawai, Türkiye'de de Honda'nın ihracatının yavaş yavaş büyüdüğünü anlattı. Yapılması planlanan yeni yatırım sonucu Türkiye'de City ve Civic Sedan modellerinin üretileceğini belirten Sawai, “İki modelin yeterli olduğunu düşünüyorum. Tabii 3 model olması demek 1 milyon dolar yatırıma ulaşmak demek. Ancak Civic Hacthback'i de düşünüyoruz. Hatchback İngiltere'de üretiliyor. Ortak karar doğrultusunda hangi tarafta üretilir, onu bilemiyoruz” diye konuştu.
Sawai, yatırım kararının ne zaman kesinleşeceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi: “Çok bekleyeceğimizi sanmıyorum. Şu tarih demem zordur, fakat, fabrikaların üretim adetlerini yükseltilmeye karar verildikten sonra çok hızlı bir prosesi vardır. Türkiye'de yaşayan herkesin Honda'nın üretim adetlerini yükselmesini yürekten istediğini ve bu konuda sıkı takip altında tutulduğumuzu biliyoruz. Biz de şiddetli bir şekilde istiyoruz, ama şimdilik kesin bir şey söyleyemiyoruz.”

YENİ YER ARAYIŞI

Katsumi Sawai, planlanan yatırım kararının çıkması durumunda, Honda Türkiye'nin mevcut fabrikasının yeterli olup olmayacağının sorulması üzerine, mevcut fabrikanın düşünülen üretim için yetersiz kalacağını kaydetti.

Honda'nın yeni bir arazi arayıp aramadığı şeklindeki soru üzerinde de Sawai, şöyle devam etti: “Gerçekten biz de mümkün olduğu kadar size bu güzel haberleri vermek isteriz. Yeni tesisle 30 bin olan fabrikanın üretim kapasitesinin 100 bine çıkarılması düşünülüyor. Alan bulmak o kadar kolay olmadığı için şimdilik Gebze'yi düşünüyoruz. Bu kapasite artırımı yaklaşık 200-250 milyon dolar yatırımla geçekleşebilir. Bu hayali geçekleştirmek istiyoruz. Türkiye'ye yatırım yapmak gerekiyor, ama şu tarihte kesin bir şey söylemiz mümkün değil. Artık Honda camiası Honda Türkiye'nin yerini çok iyi anlamış, idrak etmiş ve de çok destekler durumda...”

Sawai, görüşmelerin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine de ”Gerçekten yüksek bir düzeyde” cevabını verdi.

JAPON HEYETLER SÜREKLİ TÜRKİYE'DE...

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan da şu anda Honda Türkiye'nin hiç olmadığı kadar Honda Global'in gündeminde olduğunu, 1-2 aydır heyetlerin sürekli fabrikayı ziyaret ettiğini anlattı. Honda Türkiye'nin mevcut fabrikasının büyüyeceğini dile getiren Karaarslan, “Minimum 100 bin adetlik üretim olması gerekir ki verimli bir üretim olabilsin. Bu da 200-250 milyon dolardan aşağı bir yatırımla gerçekleşmez” dedi. Yeni Honda Civic'ten yıl sonuna kadar 10 bin adet üretmeyi planladıklarını bildiren Karaarslan, bunun 7 binin iç pazar 3 binin ise dış pazarda satılacağını söyledi.

2007 yılında Civic ve City'in yurt içinde toplam satışının 20 bine ulaşacağını belirten Karaarslan, “Pazar böyle olursa, pazar payımızı da yüzde 5'lere yavaş yavaş getirebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

YENİ EV İÇİN YENİ OTOMOBİL

Karaarslan, önümüzdeki aylarda yasalaşması beklenen Mortgage uygulamasının da otomobil pazarını etkileyeceğini ifade ederek, “Yeni emlak için otomobiller lazım. Yeni konutlar şehir dışında yapılıyor. Dolayısıyla o gelir seviyesinde alım yapan konut sahibi muhtemelen otomobil de alacaktır” dedi.

Ümit Karaarslan, otomobil firmalarının fiyat kampanyalarına ilişkin olarak da “Yapılan kampanyalar, hep liste fiyatı üzerindeki fiyatlardır. Bizim fiyat stratejimiz ekonomik koşullar değişmedikten sonra fazla indir kaldır operasyonlar yapmamak şeklindedir. Böylece müşterinin gözünde bir güven kazanma söz konusu oluyor” diye konuştu.
Ümit Karaarslan, Honda'nın yeni hibrit modeline ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı: “Bu otomobil Türkiye'ye geldiğinde Sivas bayiim (100 tane satarım) dedi. Bayilerimiz (Fiyatı pahalıdır diye düşünme, bu, dizelden daha iyi bir teknolojidir) diyor. Herkes teknolojiyi iyi takip ediyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!