Honda, Gebzeli Civic’le Rusya’ya yüklenip Avrupa darlığını aşacak

Güncelleme Tarihi:

Honda, Gebzeli Civic’le Rusya’ya yüklenip Avrupa darlığını aşacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2008 00:00

Avrupa’da otomobil satışlarının düşmesi üzerine Japon Toyota, Türkiye’deki üretimini düşürürken, Japon Honda, bu daralmayı Gebze’de üretilen Civic’i Rusya’ya yönlendirerek aşma kararı aldı. Honda Avrupa Başkanı Shigeru Takagi, "Sedan modellerimiz Civic ve Accord’a Rusya’da inanılmaz talep var. Türkiye’de kapasiteyi yüzde 20 artırarak 60 binin üzerine çıkacağız" dedi.

AVRUPA’da otomobil satışlarında yaşanan rekor düşüşlere bağlı olarak Japon Toyota, Türkiye ve İngiltere’deki fabrikasında üretimi düşürme kararı alırken, diğer Japon otomotiv şirketi Honda ise Avrupa’daki düşüşe Gebze fabrikasıyla kafa tutuyor. 2007’de Avrupa’da rekor satışa ulaşan Honda, bu durumunu korumak için Türkiye’deki fabrikasının desteğiyle Rusya pazarına yöneliyor. Honda Avrupa Başkanı Shigeru Takagi, 2007 yılında 36 bin araç sattıkları Rusya pazarında bir-iki yıl içinde 100 bin araç satmayı hedeflediklerini belirterek, "Özellikle sedan modellerimiz Civic ve Accord’a Rusya’da inanılmaz bir talep var. Buna bağlı olarak Civic üretimi yapan Türkiye fabrikamızda kapasiteyi yüzde 20 artırarak 60 binin üzerine çıkartacağız" dedi.

Avrupa’da rekor kayıp

Amerika’dan yayılarak Avrupa’ya uzanan ekonomik dalgalanmanın etkileri global otomotiv endüstrisinin yapısını hızla değiştirmeye başladı. Avrupa otomobil satışlarında tarihinin en önemli düşüşlerini yaşarken, uluslararası otomotiv şirketleri bu durumdan az etkilenmek için yeni formül arayışlarına girdi. Ağustos ayında otomobil satışlarındaki kayıpların rekor seviyeye yükseldiği Avrupa’da, İspanya ve İrlanda’da yüzde 41’lik kayıpla en çok kan kaybeden ülkeler oldu. Otomobil satışlarında İtalya’da yüzde 30’lara varan düşüş yaşanırken, İngiltere’de yüzde 18.6, Almanya’da yüzde 10.4, Fransa’da ise yüzde 7.1 düşüş yaşandı.

Türkiye’nin lehine durum

Rusya başta olmak üzere Avrupa dışı ülkelere yapılan ihracat nedeniyle Avrupa’daki daralmadan Türk otomotiv sanayi Toyota dışında çok fazla etkilenmezken, Honda daralmayı Türkiye’nin lehine çevirmeyi sağladı. Geçen yıl Avrupa’da satışlarını yüzde 22 artırarak 376 bin 477 adet otomobil satışıyla rekor kırdıklarını söyleyen Honda Avrupa Başkanı Shigeru Takagi, şunları söyledi: "Avrupa’da otomobil satışları her ay katlanarak düşmeye devam ediyor. Eylül ayı da kötü başladı. Honda’nın Avrupa’daki en büyük pazarı olan İngiltere 1966 yılından bu yana en kötü dönemini yaşıyor. Keza Almanya, İtalya ve İspanya gibi büyük pazarlarda da çift haneli düşüşler var. Bir tek Rusya’da otomotiv sektörü için parlak ışıklar var. Bu yılın ilk 6 ayında Rusya’da satışlarımız yüzde 157 artarak Avrupa’daki düşüşü telafi etti. Rusya dahil Avrupa toplamına baktığımızda satışlarımız geçtiğimiz yıla göre yüzde 7.5 artarak 218 bin 925 adede ulaştı. Avrupa satışları toplam satışlarımızın yüzde 10’undan fazlasını karşılıyor."

Gebzeli Civic talebi arttı

Takagi, 2007 yılında 38 bin 600 adet otomobil sattıkları Rusya’da bir iki yıl içinde 100 bin adetlik satışa ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, "Bizim Rusya’daki en büyük başarımız sedan modellerimiz Civic ve Accord talebine karşılık istenilen araç temini yapabilmemizdir. Bunda sorun yaşamamak için Civic üretilen Türkiye fabrikamızda yeni yatırımları devreye sokarak kapasitesini 60 bin adedin üzerine çıkaracağız."

Honda Türkiye: 2009’da üretim 70 bine çıkabilir

HONDA
Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, Gebze Şekerpınar fabrikasının 100 milyon dolarlık yatırımla bu yıl 50 bin adetlik kapasiteye ulaştığını hatırlatarak, "Takagi’nin belirttiği gibi Rusya ve çevre ülkelerdeki Civic talebine bağlı olarak üretimi artırıyoruz. Araç yetiştiremiyoruz. Hem makina hem de istihdam yatırımlarıyla bu rakam 2009 yılında 70 bine ulaşabilir" dedi.

Gebzeli Civic’lerin yarısı Rusya’ya gidiyor

HONDA
, Gebze’deki fabrikasından Rusya’ya Civic çıkarmasına 2008 yılıyla birlikte başladı. 2007 yılında 100 milyon dolarlık yatırımla Gebze Şekerpınar fabrikasının kapasitesini 50 bin adede çıkaran Honda, Türkiye’de her ay 4 bin 500 adet Civic üretmeye başladı. Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, 4 bin 500 aracın 1200 adedini Türkiye’de sattıklarını belirterek, geriye kalan 3 bin 300 aracın 2 bin 200 adedini ise Rusya’ya ihraç ettiklerini söyledi. Karaarslan, "Rusya’dan büyük talep geliyor. Üretimin yarıdan fazlasını Rusya’ya satar hale geldik. Rusya’dan sonra en fazla araç ihraç ettiğimiz ülke ise Ukrayna. İkisinin toplamı ihracatımızın yüzde 75’ini oluşturuyor" dedi.

Avrupa’ya hibrit çıkarması yapılacak

HONDA
, Avrupa’da düşen satışlara karşı ekonomik ve çevreci hibrit araçlarla da çözüm arıyor. Honda Avrupa Başkanı Shigeru Takagi, artan enerji maliyetlerine bağlı olarak, Insight isimli ucuz hibrit modelini önümüzdeki günlerde Avrupa’da satışa sunmaya hazırlandıklarını belirterek şöyle konuştu: "Hem çevreci hem de ekonomik olan Insight, Avrupa’da artan enerji maliyetleri için önemli bir avantaj sunacak. Hem Insight hem de hibrit Civic’le önümüzdeki yıl Avrupa’daki toplam satışlarımızın yüzde 10’una ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca önümüzdeki yıllarda Jazz’ın da hibrit versiyonunu piyasaya sunacağız."

42 yıllık Otoyol tasfiye ediliyor

KOÇ Topluluğu bünyesine 17 Mart 1966 yılında katılan Otoyol şirketi tasfiye ediliyor. Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen, kararın holdingin verimlilik stratejileri kapsamında pazardaki gelişmeler ve şirketin performansının değerlendirilmesi sonucunda alındığını belirtti. Önen, 30 yıla yakın bir süredir üretim yapılan Otoyol’un Arifiye tesislerini geçtiğimiz hafta 47.5 milyon dolara Otokar’ın satın aldığını, fabrikanın gerek ticari araç üretiminde, gerekse de askeri ürünlerin geliştirilmesinde kullanılmasının planlandığını vurguladı. Iveco adına yapılan açıklamada ise, Türkiye’de Iveco ürünlerinin satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerinin Iveco Araç Sanayi ve Ticaret A.Ş unvanıyla devam ettirileceği, yeni şirketin mevcut Otoyol müşterilerine sunulacak satış sonrası hizmetleri de sürdüreceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!