Hızlı tren 29 Ekim'de başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Hızlı tren 29 Ekimde başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2006 16:54

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul hızlı tren hattının ilk etabı olan Ankara-Eskişehir arasının 29 Ekim'de hizmete açılacağını ve ilk gün hızlı trenin, yolcuları ücretsiz taşıyacağını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hızlı tren hattında incelemelerde bulunmak üzere TCDD'nin teşkil ettiği özel trenle Polatlı'ya geldi. Yolda trenden inerek yapım çalışmalarını izleyen Yıldırım, rayları birleştirmeye yarayan makineyi kullanarak kaynak yaptı ve kaynak kalıntılarını makineyle törpüledi. Yıldırım, daha sonra tünel açılışını gerçekleştirmek üzere aynı trenle Duatepe bölgesine hareket etti.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, trende gazetecilere yaptığı açıklamada, Hızlı Tren Projesi'nin Türkiye'nin iki önemli kenti İstanbul ve Ankara arasındaki ulaşımı kısaltacağını belirterek, hattın 259 kilometrelik Ankara-Eskişehir etabında çalışmaların hızla sürdürüldüğünü ifade etti.

Hattın Eskişehir-Köseköy bölümünün altyapı ihalesinin yapıldığını hatırlatan yıldırım, bu bölüme ilişkin hukuki işlemlerin sürdüğünü hattın toplam uzunluğunun 533 kilometre olacağını söyledi. Başlangıçta mevcut hatta paralel bir hattın daha yapılmasının öngörüldüğünü, ancak bunun doğru olmadığına karar verdiklerini, bunun üzerine saatte 250 kilometre hıza uygun çift hatlı yeni bir demiryolunun yapımı kararlaştırdıklarını anlatan Yıldırım, 437 milyon avro ihale bedeli olan projeye, 194 milyon avro ilave edildiğini belirtti.

ANKARA-ESKİŞEHİR ARASI 1 SAATTE KAT EDİLECEK

Projenin Ankara-Eskişehir etabında altyapı çalışmalarının yüzde 65 oranında bitirildiğini, yaz dönemindeki hummalı çalışmalarla söz verdikleri gibi bu yıl içinde söz konusu etabın inşaatının tamamlanacağını dile getiren Yıldırım, hızlı trenle Ankara-Eskişehir arasındaki yolun 1 saatte kat edileceğini bildirdi.

Hatta çok sayıda sanat yapıları bulunduğuna işaret eden Yıldırım, Ankara-Eskişehir etabında bir tünel bulunacağını, ancak ikinci etapta arazi şartlarından dolayı daha fazla viyadük ve tünel yapımı gerekeceğini kaydetti. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, gazetecilerin sorusu üzerine projenin ikinci etabının işe başlanılmasından itibaren 24 ayda tamamlanmasının öngörüldüğünü, böylece hattın tamamının 2008 yılı sonunda hizmete açılmasını planlandığını söyledi.

Mevcut hatta 300 metre yarıçapında virajlar bulunduğunu ifade eden Yıldırım, hızlı tren hattında virajların en az 3500 metre yarı çapında olacağını bildirdi. Hızlı tren hattında gelişigüzel yaya geçişlerine izin verilmeyeceğini ve hemzemin geçitlerin bulunmayacağını belirten Yıldırım, yine de gerekli güvenlik tedbirlerinin alınacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, “hızlandırılmış tren”lerin yeniden sefer yapıp yapmayacağına ilişkin bir soru üzerine tren kazalarının ardından mevcut hatta birçok bağımsız kuruluşa inceleme yaptırıldığını, son olarak dünyada demiryolu alanında otorite kabul edilen Alman kuruluşu TÜV'ün raporunun beklendiğini, bu rapor doğrultusunda, TCDD Genel Müdürlüğü'nün söz konusu trenlerin seferlerine ilişkin bir karara varacağını söyledi.

DUATEPE TÜNELİ AÇILDI

Daha sonra Duatepe Tüneli'nin açılış törenine katılan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda her alanda çalışmalar yaptığını, bu çerçevede ulaşım altyapısının da çağdaş ülkeler seviyesine getirildiğini söyledi.

Hükümetin göreve gelir gelmez demiryolları alanında birikmiş sorunlara el attığını ifade eden Yıldırım, bu çerçevede başlatılan Hızlı Tren Projesi'nin 2008 yılında tamamlanmasının planlandığını kaydetti. Hükümetin demiryoluna son 3 yılda, 6 milyar YTL kaynak aktardığını ve bunun demiryolları için bir rekor olduğunu dile getiren Yıldırım, Hızlı Tren Projesi'ne paralel yüzyıllık rüya olarak nitelenen Marmaray Projesi'nin de tamamlanacağını belirtti.

Türkiye ve İspanya başbakanlarının medeniyetler arası diyalog misyonlarına işaret eden Yıldırım, bakanlık olarak da yaptıkları projelerle medeniyetleri birbiriyle buluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Halkın daha hızlı ve daha konforlu hizmet almasını temel ilke olarak benimsediklerini anlatan Yıldırım, Konya-Ankara arasında da Hızlı Tren Projesi'ne başladıklarını, demiryolları için daha yapacakları çok iş olduğunu söyledi.

Ulaşım modları arasındaki entegrasyonun önemine de işaret eden Yıldırım, kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşımında bir bütünlük sağlamayı hedeflediklerini, böylece kamu kaynaklarının daha ekonomik kullanılabileceğini dile getirdi.
Başlattıkları bölgesel uçuş projesiyle 3 yılda uçakla taşınan yolcu sayısının, 2 katına çıktığını ve ülkede herkesin uçağa binmesini sağlamak istediklerini ifade eden Yıldırım, havayolu firmalarının 29 Ekim'de halkı bedava uçuracaklarına ilişkin açıklama yaptıklarını, bunu otobüs firmalarının izleyeceğini söyledi. Yıldırım, 29 Ekim'de Hızlı Tren Projesi'nin Ankara-Eskişehir etabının hizmete açılmasıyla hızlı trenlerin de ilk gün yolcuları bedava taşıyacaklarını bildirdi.

DİĞER KONUŞMACILAR

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da Duatepe Tüneli'ni yüksek teknoloji kullanarak kısa sürede tamamlandığını belirterek, 471 metrelik tünelin, Hızlı Tren Projesi'nin ilk tüneli olması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Luis Fernandes de Lepena ise hattın ilk etabını İspanyol-Türk konsorsiyumunun yaptığını anımsatarak, bu projenin 2 ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağını söyledi. Konuşmaların ardından Yıldırım, yapımı tamamlanan tünele girerek, duvar delme makinesine bindi ve sonradan tören için kapatılan duvarı makineyle açtı. Tünelde incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, yetkililerden bilgi aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!