Hisarcıklıoğlu: "Yeni kriz dalgası Asya'dan geliyor"

Güncelleme Tarihi:

Hisarcıklıoğlu: Yeni kriz dalgası Asyadan geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2009 18:12

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın 1929 ekonomik buhranı da dahil olmak üzere, tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, “Asya üzerinden yeni bir kriz dalgası bekleniyor. Onun için tedbirli olmak lazım” dedi.

Rıfat Hisarcıklıoğlu, Adapazarı'nda Arifiye ilçesindeki Kalibrasyon Merkezi açılışının ardından Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile biraraya geldi. Küresel krizi değerlendiren Hisarcıklıoğlu, Dünyanın 1929 ekonomik buhranı dahil olmak üzere tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ile bir ay önce yemekte bir araya geldik. Filistin ve İsrail ile ilgili konuları görüştük. Yemekte Blair’e küresel krizi nasıl değerlendirdiğini sordum. ‘Hayatım boyunca karşılaşamadığım bir krizle karşı karşıyayız’ dedi. İkinci bir tespiti daha olduğunu söyledi. Amerika’da ABD Başkanı George Bush, Hazine Bakanı ve Dünya Bankası Başkanı ile bir araya geldiğini ve krizin dip noktası ve nasıl durdurulacağını kimsenin bilmediğini ifade etti. Gerçekten de büyük bir krizle karşı karşıyayız.”

‘İÇ TÜKETİM DEVAM ETMELİ’

Çin’deki büyüme rakamlarının beklenenin altında çıkması ve Japonya’nın ihracatındaki daralma nedeniyle ekonomistlerin Asya üzerinden gelecek ikinci bir kriz dalgasına dikkat çektiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
“Asya üzerinden yeni bir kriz dalgası bekleniyor. Onun için tedbirli olmak lazım. Dişten artmaz, işten artar. Krizin bittiği gün dünya milletlerinin olduğu yarışta kan kaybetmeden, gücümüzü kaybetmeden ayakta olmamız gerekiyor. İşte o zaman biz patlama yapacağız. Belki işlerimiz küçülecek ama gelecek daha parlak olacak. Çin’deki büyüme oranları beklenenin altında çıktı. Japonya’daki ihracat da beklenenin altında gerçekleşti. Ekonomistler bu noktanın altını dikkatle çiziyor. Bu çerçevede bu konuya da dikkat çekmek istedim. Ekonomimizi hızlandıracak veya büyümeyi devam ettirecek şey iç tüketimin devamını sağlayabilmektir. İç tüketimin devamını sağlayabilirsek krizden etkilenmemiz çok sınırlı olacaktır. Hep beraber ülkemizde üretilen ürünlerden satın alarak talep ve ihtiyaçlarımızı ertelemememiz lazım. Ekonomimizin dinamiğinin yüzde 70’i iç tüketimden kaynaklanıyor. Bunu unutmamamız lazım. Bizim esas dinamomuz iç tüketimdir.”

2.7 MİLYON İŞSİZ

Ülkedeki istihdam sorununa da değinen Hisarcıklıoğlu, araştırmalara göre 2 milyon 700 bin işsizden 2 milyon 600 bininin iş arama umudunu kaybettiğini de belirterek şöyle devam etti:
“Türkiye 85 yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin firma çıkarmış durumda. Büyük çoğunluğu erkek girişimci. Hem zengin olmak istiyoruz, öbür tarafta her yıl 700 bin genç istihdam nüfusuna katılıyor. Bunlara da iş bulmamız lazım. Bugünkü rakamla 2 milyon 700 bin işsizimiz var. Bunlara işi kim verecek? Girişimciler verecek. Başka türlü iş bulabilmek mümkün değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!