Hindistan yatırımcı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Hindistan yatırımcı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2009 17:25

Hindistan-Türkiye İşadamları Derneği Başkanı Ali Şeker, Türk iş adamlarının Hindistan'da müteahhitlik ve gıda işleme sektöründe yatırım yapabileceğini söyledi.

Şeker, Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) tarafından düzenlene ülke tanıtım toplantısında, Hindistan'daki ticaret potansiyeli hakkında bilgi verdi. Hindistan'ın dolar rezervinin yaklaşık 300 milyar dolar olduğunu, uzayda 41 istasyonu bulunduğunu, NASA'da çalışanların yüzde 35'inin Hintli olduğunu, bilişim teknolojisi ve tıpta çok geliştiklerini, ikinci Silikon Vadisi'nin bu ülkede olduğunu belirten Şeker, şunları söyledi:
“Hindistan'da tarım sektöründe çok büyük miktarda üretim var. Ülkemizde zirai olarak hammadde bol miktarda bulunuyor. Fakat, bu tarım ürünleri işleme üniteleri konusunda Hindistan çok zayıf durumda. Gıda maddeleri ve tarım ürünlerini işlemede yeterli kapasitede endüstriye sahip değiliz. Gaziantepli iş adamları bu alanda Hindistan'a yatırım düşünebilir” dedi.

İş adamlarının sorularını da yanıtlayan Ali Şeker, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret etti. Son iki yılda Hindistan ve Türkiye arasında çok güzel paylaşımlar olduğunu ifade eden Şeker, “Daha önce Hindistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 6 bin iken bu rakam geçen yıl 90 bin oldu. Devlet Bakanımız, Kültür Bakanımız ve Dışişleri Bakanımız Hindistan'ı ziyaret etti. Son olarak Başbakanımız Erdoğan'ın ziyareti bizi çok gururlandırdı. Sosyal ve kültürel olarak tarihten gelen önemli bağlılıklarımız, ortak değerlerimiz bulunuyor. Güzel ilişkilerimiz devam edecektir” dedi.

Türkiye ve Hindistan arasına 3 milyar dolar civarında ticaret hacmi olduğunu hatırlatan Şeker, özellikle inşaat alanında büyük projeler gerçekleştiren Türk müteahhitlerin Hindistan'da yatırım çalışmaları yapabileceği belirtti.

Hindistanlı bir inşaat şirketinin Türkiye'de petrol boru hattı döşediğini, ayrıca bir başka şirketin Sabiha Gökçen Havaalanı'nın dekonstrüksiyonu yaptığını anlatan Şeker, “Bu şirketler Türkiye pazarına girdikten sonra nükleer enerji sektöründe değişik enerji üretimi sektörlerinde işlerini genişletip burada kalmayı düşünüyor. Bu alandaki işbirliklerinin arttırılacağını düşünüyoruz. Enerji sektöründe yaptığımız bir proje halen devam ediyor. Hintli şirketler bunun dışında Türkiye'de birçok projeye atılmak istiyor” diye konuştu.

HÜRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taşdemir de ülke tanıtım toplantılarıyla üyelerini dünya pazarları hakkında bilgilendirmek istediklerini söyledi.
Hindistan'ın dünyanın 3. büyük ekonomisine sahip olduğunu hatırlatan Taşdemir, bu ülkeye yatırım yapmayı düşünen iş adamı ve sanayicilere destek olmayı amaçladıklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!